De kerstmismuis

Wouter Deboot
Wouter Deboot Televisiemaker

De Vlamingen kennis laten maken met het echte Amerika én dat vanop de fiets, dat is het doel van Wouter Deboot. Wekelijks vertelt Wouter hier over zijn belevenissen die komende week in ‘Iedereen Beroemd’ te zien zijn.

Geen nieuwe etappe Dwars door Amerika komende maandag. Mijn fiets mag even op stal, want Iedereen Beroemd sluit voor een week de deuren en presenteert de kijker een aantal compilatieafleveringen met de beste momenten uit het afgelopen jaar. Ook voor mij een uitgelezen moment om weer even op adem te komen en de gezellige warmte van vrienden en familie op te zoeken. Een zoektocht die mij allerminst naar een kerstmarkt zal leiden. Stroperige kerstliederen en glühwein? Ik laat die lauwe kelkjes liever aan mij voorbijgaan.

Geef mij op kerstavond maar het ouderwetse haardvuur dat uitnodigt om dichterbij te schuiven en te luisteren naar knisperende verhalen van het voorbije jaar. Ook daar zullen mijn Amerikaanse avonturen ongetwijfeld aan bod komen. Eentje misschien zelfs heel in het bijzonder, gezien de tijd van het jaar.

Stroperige kerstliederen en glühwein? Ik laat die lauwe kelkjes liever aan mij voorbijgaan

Ik neem jullie even terug mee naar Williamsburg, vlak bij het startpunt van deze TransAm. Het is april, en de sporen van de paashaas op het pas gemaaide gras zijn amper uitgewist. De lentezon brandt in mijn onbeschermde nek en een drankpauze dringt zich op. Ik beproef mijn geluk in de drukste maar tevens hoogst ongezellige winkelstraat van Williamsburg. Een pick-up snijdt mij de pas af en vlamt de parking van een gigantische winkel op. Christmas Mouse, zo staat er in koeien van letters op de sneeuwwitte gevel te lezen. Een kerstmismuis? Hier wil ik toch het fijne van weten. Ik slik de dorst door en zwaai de statige toegangsdeur open. Stemmig gerinkel weerklinkt. Overal waar ik kan kijken zie ik kerstversiering blinken. Twee fors uitgevallen elfjes begroeten me van achter hun toonbank.

“Hallo, welkom in onze kerstwinkel.”

“Euh, excuseer, is dit een winkel met alleen maar kerstgerief? En zijn jullie dan echt een heel jaar open?”

“Helemaal correct, behalve op kerstdag zelf.”

Ik lach. Waar blijven ze het halen? Only in America. Uiteraard. Het helpstertje met Aziatische roots troont mij mee naar twee verdiepingen vol kerstbomen. Haal om het even welk thema in je hoofd, en ze hebben het voorhanden. Een kleine bloemlezing: de Star Wars-boom, de halloweenkerstboom en uiteraard ook de fastfoodboom. Frieten als slingers, kerstballen in de vorm van hamburgers. Amerika op zijn grootst, met genoeg mensen die hiervan smullen.

Kerstmis is een dikke melkkoe die blijkbaar een heel jaar gemolken kan worden

Mijn verstand is hiervoor te klein, maar als er iets is wat ik eruit leer, is dat Kerstmis ook een dikke melkkoe is die blijkbaar een heel jaar gemolken kan worden. Zeker in Amerika, want daar is sowieso alles te koop. Jammer genoeg kwam nog niemand op het idee de president uit te kopen. De kakelende kalkoen houdt dus ook in 2018 de mensheid nog wel even in de ban. Zijn plaats in de koelkast wordt helaas eens te meer ingenomen door de droom van wereldvrede.

Dwars Door Amerika, iedere maandag in Iedereen beroemd op één.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.