Curator Els Wuyts: kunst op het scherp van de snee

Nancy Boerjan

Els Wuyts maakt deel uit van het curatorenteam van Triënnale Brugge 2021 en verdeelt haar aan dacht daarnaast over kleinere artistieke projecten.

Vijftien jaar geleden volgde ze de liefde naar Oostende waar haar partner en kunstenaar Yves Velter al zijn hele leven woont. Een curator en een kunstenaar samen onder één dak, die werk en privé om deontologische redenen strikt gescheiden houden. Tenzij voor hun gezamenlijkeinitiatief Salon Blanc , waarvoor ze elk seizoen en telkens gedurende één dag een kunstenaar en zijn of haar werk voorstellen in een leegstaande verdieping van hun eigen woning. Een concept dat na een 50-tal edities steeds meer bijval kent. “We nodigenkunstenaars uit die we niet noodzakelijk zelf kennen maar die al een artistiek parcours hebbenafgelegd dat ons nieuwsgierig maakt of waar we ons toe aangetrokken voelen. Het is onze bedoelingom dat werk met zo veel mogelijk mensen te delen. En dat lukt, want we ontvangen een in alle opzichten heel divers publiek. Dat bewijst ook dat er ruimte is voor kunst in de maatschappij en dat kunst geen compromissen hoeft te sluiten. We tonen beeldende kunst maar ook projecten op het scherp van de snee , en ook daar zijn mensennieuwsgierig naar.”

Tijdens de tentoonstellingsdag is de kunstenaar zelf aanwezig. “Je kan hen uitleg vragen en je meninggeven; ze appreciëren die feedback ook heel erg. En zelfs al is het maar voor één dag, velen komen graag naar Oostende. De stad heeft een bijzondereaantrekkingskracht op kunstenaars, en soms zelfs invloed op nieuw werk. Het toont dat in Oostende op cultureel vlak nog heel wat onontgonnen mogelijkheden zijn.” (NB)

Wie is Els Wuyts?

Els Wuyts (44) groeide op in Deurle. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Gent en woont nu in Oostende samen met haar partner en beeldendkunstenaar Yves Velter.

Momenteel is Els betrokken bij diverse artistieke projecten: Triënnale Brugge 2021, het kunstenparcours doorheen de Brugse binnenstad ( www.triennalebrugge.be ), Salon blanc waarvan een volgende editie gepland is op 6 augustus ( www.salonblanc.be ) en de tentoonstelling A Soft Gentle Breeze die nu loopt in Villa Les Zéphyrs in Westende en waarvoor ze kunstenaars selecteerde als Kato Six en Benjamin Moravec ( www.middelkerke.be ).

Meer over het werk van Yves vind je terug op www.yvesvelter.com .

@elswuyts

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.