Broodje met peer en geitenkaas

© Marc Valcke
Redactie KW

“Het was mijn grootvader Daniël, die 70 jaar geleden aan de oevers van de Leie de eerste fruitbomen plantte. Zijn kennis en passie werden generatie op generatie doorgegeven”, aldus Els Lambrecht. “Toen mijn vader tien jaar geleden 65 werd, stonden mijn man en ik voor de keuze: het fruitbedrijf of onze job. Ik gaf toen al vijf jaar les en Arne was bekister in de bouwsector. Het was een aanpassing, ja, maar we hebben geen spijt van onze stap.”

Broodje met peer en geitenkaas
© Marc Valcke

“Op vandaag telen we 12 soorten appels en 7 soorten peren op een domein van 10 ha in Sint-Eloois-Vijve. Vanaf nu tot eind oktober zitten we volop in de pluk. De rest van het jaar sorteren we het gestockeerde fruit en onderhouden we onze boomgaard. Maar we runnen ook een hoevewinkel, leveren aan de veiling en staan elke vrijdagmiddag op Lokaal in Deerlijk. En buiten het seizoen ontvangen we ook klassen en groepen. Het sociale aspect proberen we te bevorderen door bijvoorbeeld bomen in onze boomgaard te verhuren. Voor alle ‘huurders’ organiseren we jaarlijks ook een activiteit zoals bijvoorbeeld een bloesempicknick.”

Els en haar man Arne Baart hebben hun handen dus meer dan vol. En niet alleen met hun bedrijf en gezin, ze zijn de ouders van Lara (8) en Kasper (6). Els is sinds dit jaar ook voorzitter van de vereniging West-Vlaamse Hoeveproducten.

Op 1, 2, 29 en 30 september organiseren Els en Arne een zelfpluk. “In 2014, toen we niet meer mochten leveren aan Rusland, zijn we daarmee gestart.”

Recept

voor 12 broodjes

Ingrediënten

een peer (Durondeau)

verse geitenkaas

een ciabattabroodje

West-Vlaamse perenstroop

(of vloeibare honing)

rozemarijn

Werkwijze

Verdeel de peer in partjes en bak ze aan in wat olijfolie met rozemarijn. Snij de ciabatta in zo’n 12 stukjes.

Smeer de broodjes in met wat perenstroop. Leg daarop een schijfje geitenkaas en een stukje peer. Doe er eventueel een reepje spek rond.

Bak het broodje 10 minuutjes in de oven op 180 °C.