Bloemkoolsoep met mascarpone

© Belga
Redactie KW

“Koud of warm weer, we eten elke dag soep”, glimlacht Marc Buyse uit Hooglede. Samen met zijn vrouw Roos en hun dochter Ann-Sophie runt hij tuinbouwbedrijf Maro. De ouders van Roos hadden vlakbij een landbouwbedrijf, de ouders van Marc waren actief in de tuinbouw. Sinds 1984 hebben ze hun eigen tuinbouwbedrijf. Ze kweken op vandaag onder meer veldsla, asperges, aardbeien, aardappelen, boontjes en bloemkolen.

Bloemkoolsoep met mascarpone
© Stefaan Beel

Al vrij snel na de opstart begon het koppel met een eigen winkeltje. “Daar verkopen we onze eigen producten, de rest halen we elke dag bij de REO Veiling in Roeselare. En in het seizoen verkopen we ook chrysanten en kerstbomen. En een tijd geleden begonnen we met het kweken van asperges in bakken in de serre, wat eigenlijk niemand doet in de buurt.” Terwijl zoon Bram een eigen tuinbedrijf uit de grond aan het stampen is, werkt dochter Ann-Sophie sinds een jaar of zes mee in de zaak. “Het is hard werken”, aldus Marc. “En we moeten ook creatief zijn. Zo maken we colli’s, zoals voor deze soep, die we de mensen ook laten proeven.” “Het recept hield ik over aan de kookles”, besluit Roos. “We maken ze bijna altijd als er volk komt.”

Recept

voor 12 personen

Ingrediënten

1 bloemkool

4 paprika’s

4 aardappelen

vetstof

2 grote uien

3 liter kippenbouillon (5 blokjes)

zout en witte peper (tijm en laurier naar keuze)

peterselie en een potje mascarpone voor de afwerking

Werkwijze

Pel en versnijd de ui. Was de paprika’s, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd ze in reepjes.

Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in roosjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.

Smelt wat vetstof, voeg de uien eraan toe en laat ze fruiten. Voeg er daarna de paprika’s en aardappelblokjes bij en laat ze mee garen. Overgiet met de bouillon en doe er de kruiden bij.

Voeg de bloemkool toe en laat alles 25 minuten gaarkoken. Mix de soep fijn en meng er de mascarpone onder. Werk af met de peterselie.