Vallen moeten opmars Aziatische hoornaar vertragen

De Aziatische hoornaar. © GF
Axel Vandenheede

In Vlaanderen worden binnenkort op een aantal plaatsen vallen voor Aziatische hoornaars geplaatst. Een gevolg van de vondst van zo’n monsterwesp in Wevelgem.

Die vondst is eerder opmerkelijk, want de Aziatische hoornaar werd nog maar voor de tweede keer gespot in Vlaanderen, al is er wel al een aantal kolonies in het noorden van Frankrijk.

“De Aziatische hoornaars vormen een bedreiging voor bijen: als ze larven hebben, gaan ze op jacht, want die larven worden gevoed met vlees. Enkele hoornaars kunnen zo een hele bijenkolonie leegroven”, stelt Dries Laget, imker-conservator van Honeybee Valley.

Tijgermug

Naar aanleiding van de vondst in Wevelgem vorige week zitten Honeybee Valley en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek samen op 17 oktober om de problematiek rond de Aziatische hoornaar te bespreken. “De bedoeling is dat we een aantal strategische plaatsen bepalen waar vallen geplaatst worden. Zo kunnen we snel te weten komen wanneer en waar die beestjes een bedreiging vormen.”

Dries Laget ging dinsdag op zoek naar de Aziatische hoornaar.
Dries Laget ging dinsdag op zoek naar de Aziatische hoornaar.© MV

Beide kenniscentra volgen zo het voorbeeld van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in zijn strijd tegen de tijgermug. “Ik denk wel dat we met die vallen iets sneller kunnen reageren”, aldus nog Dries Laget.

Koningin

Dinsdag ging de imker-conservator nog in Wevelgem en Menen op zoek naar andere Aziatische hoornaars. Zonder resultaat. “Ik heb toen nochtans veel bloeiende planten en zelfs een veld gevonden. Ik heb intussen ook de Aziatische hoornaar onderzocht, maar veel wijzer ben ik niet geworden. We gaan er vanuit dat het een bevruchte werkster was die zou proberen te overwinteren, om volgende lente dan als koningin een kolonie te stichten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.