Bredene start eigen statiegeldsysteem

Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene voert een eigen statiegeldsysteem in voor plastic en blik: "We wachten niet langer op de Vlaamse regering, die van het afvalbeleid een boeltje heeft gemaakt." © annie callewaert
Hannes Hosten

Bredene wil vanaf 1 januari 2020 statiegeld invoeren op plastic en blik. De gemeente start, als eerste gemeente in Vlaanderen, een proefproject, en wil zo de Vlaamse overheid wakker schudden.

Kustgemeente Bredene beslist om niet langer te wachten op Vlaanderen om statiegeld in te voeren. Vanaf 1 januari komt er een proefproject, ondersteund door milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Het gemeentebestuur hoopt ook op de medewerking van de lokale handelaars.

“We hebben met de lokale invoer van een statiegeldsysteem twee doelstellingen voor ogen”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe. “De hoeveelheid zwerfvuil drastisch naar beneden halen en tot een betere recyclage van plastic en blik komen. De andere kustgemeentes worden tijdens het kustburgemeestersoverleg van woensdag ook gevraagd om hierin mee te stappen.”

“40 procent minder zwerfafval”

Volgens Bredene kan de invoer van statiegeld het volume zwerfafval met 40 procent doen dalen. “We wachten niet langer op de Vlaamse regering, die van het afvalbeleid een boeltje heeft gemaakt“, aldus burgemeester Vandenberghe. “Nu zal men wachten tot 2023 om dan eventueel eens heel vriendelijk te vragen aan de verpakkingsindustrie om werk te maken van een statiegeldsysteem.”

“Idealiter wordt een statiegeldsysteem Vlaams ingevoerd, maar bij gebrek aan beslissingen neemt Bredene, uiteraard op veel kleinere schaal en met de beperkingen die daarbij komen kijken, het voortouw. Met de besparing die we zullen doen op de opruimkosten, willen we het statiegeldsysteem financieren“, legt Vandenberghe uit.

Meerdere opties

Bredene moet nu kiezen uit verschillende opties: ofwel komt er een systeem waarbij alle plastic flesjes en blikjes een sticker met een unieke barcode krijgt. Elke verkoper moet de stickers aanschaffen en aanbrengen en de bestickerde verpakkingen terugnemen. Deze optie is het meest effectief, maar zorgt voor een zware belasting van de handelaars.

Alternatief is een beloningssysteem met enkele inzamelpunten waar je een vergoeding krijgt van bijvoorbeeld 0,05 euro per blikje of flesje dat je inlevert. Deze optie is al iets minder effectief. Andere mogelijkheden zijn dat verenigingen flesjes en blikjes inzamelen en daar een vergoeding voor krijgen of een inzamelactie beperkt in de tijd, die tegelijk een oproep is om het systeem landelijk in te voeren. Bij deze laatste twee opties is de impact veel beperkter. Bredene gaat nu in overleg met de handelaars en burgers om een zo’n groot mogelijk draagvlak te vinden en de verschillende opties te onderzoeken.

Ik heb een voorkeur voor het verst doorgedreven systeem”, zegt burgemeester Vandenberghe, “maar alles is bespreekbaar. Ik besef dat we Vlaanderen nodig hebben om een volledig statiegeldsysteem in te voeren. Dat wordt onze grootste strijd. Maar we willen dit op lokaal niveau al invoeren, wat ook ook zal bepleiten woensdag op het kustburgemeestersoverleg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier