Vanaf april 2019 zijn paardenkoetsen verboden in Amsterdam. De Partij voor de Dieren slaagde erin een verbod af te dwingen. In Brugge is men niet van plan om het voorbeeld van onze noorderburen te volgen. “De arbeidsomstandigheden zijn beter voor de paarden dan voor de personeelsleden van de koetsbedrijven”, stelt schepen voor Dierenwelzijn Mieke Hoste.
Vorig jaar al diende de Partij voor de Dieren een voorstel in om paardenrijtuigen te verbieden in het stadscentrum van Amsterdam. Pas dit jaar slaagde deze partij erin om het stadsbestuur achter haar kar te spannen. Maar de vergunning voor de twaalf koetsen die op dit moment door de Amsterdamse binnenstad mogen rijden, loopt nog tot mei 2019. Voor die tijd kan de stad ze niet weren.
Raad van State
Hoe zit het in Brugge? Is Mark Wentein, woordvoerder van de Brugse koetsiers, bang dat het Brugs stadsbestuur het Nederlandse voorbeeld zal volgen? Of dat dierenrechtenactivisten hetzelfde zullen eisen in Brugge? Mark Wentein: “De ritten met een paardenkoets in Amsterdam zijn veel minder strikt gereglementeerd dan in Brugge. Een van de vergunde koetsiers is trouwens al naar de Raad van State getrokken om de beslissing van het stadsbestuur van Amsterdam aan te vechten. Een lokaal bestuur kan niet zomaar het gebruik van de openbare weg door paarden verbieden. Enkel in verkeersvrije straten zou een verbod kunnen ingesteld worden.”
“De maatregel heeft verstrekkende gevolgen, waarover onvoldoende is nagedacht“, vervolgt Wentein. “Want ook de politie en Marechaussee zullen bij voetbalwedstrijden en betogingen in Amsterdam geen paarden meer mogen inzetten tegen voetbalvandalen en relschoppers. Bovendien zal de Nederlandse koninklijke familie er niet meer in paardenkoets mogen rondgereden worden. Ook Heineken krijgt problemen, want deze Nederlandse biergigant transporteert in deze Nederlandse stad veel vaten per paardenkoets.”
“De werksomstandigheden voor de paarden zijn beter dan die van de koetsiers”
“Overigens heeft de Partij voor de Dieren haar eisen zien inwilligen door rapporten slechts half of verkeerd te citeren. Ze doet aan cherry picking en trekt rapporten uit hun verband of is niet vies om vertaalfouten van wetenschappelijke rapporten te gebruiken. Zo hekelde deze partij het feit dat paarden moesten werken in temperaturen van 30 graden Celsius. Een Amerikaans medisch rapport verbiedt dit. Maar de laatste zin van het rapport werd weggelaten. Die stelt: tenzij men de paarden voldoende water geeft“, aldus nog de koetsier.
Streng gereglementeerd
“De Partij der Dieren boekte slechts een pyrrusoverwinning”, vindt Mark Wentein. “Ik huiver voor elke vorm van fundamentalisme. In de politiek, de godsdienst of inzake dierenactivisme. Maar ik ben niet bevreesd dat het ook in Brugge ooit zover zal komen. Bij ons zijn de toeristische paardenritten streng gereglementeerd. De stad heeft op dat vlak een apart politiereglement voor de 13 vergunde koetsen, drie paardentrams en 85 paarden.”
“Deze verordening kwam indertijd tot stand na intens overleg met GAIA en Michel Vandenbosch. Sindsdien zijn er amper of geen klachten of opmerkingen. Michel Vandenbosch verklaarde dat de werking van de Brugse koetspaarden een schoolvoorbeeld is van hoe met paarden dient omgegaan te worden. Het politiereglement bepaalt onder meer dat onze paarden per dag maximum acht uren mogen werken. Na elke werkdag geldt 48 uren verplichte rust.”
“Onze paarden hebben permanent vers leidingwater ter beschikking in de stad en kunnen op veel standplaatsen bij felle zon, onder de bomen schuilen. De pomp aan het Begijnhof is er het voorbeeld van en op de Markt en de Burg hebben we aftapkraantjes voor water. Onze paarden worden zelfs getraind om bij warm weer voldoende te drinken. Dat doen we al jaren door ze elektrolyten in het voer te geven, wat voor een grotere wateropname zorgt.
“Onze paarden staan onder medische controle. We worden door dierenartsen van de overheid ook regelmatig gecontroleerd op verplichte vaccinaties. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts heeft onlangs onze stallen officieel erkend als paardenasiel. Het zou al te gek zijn, indien wij onze paarden verwaarlozen”, besluit Mark Wentein.
Bescherming tegen zon
Schepen Hilde Decleer, die bevoegd is voor onder andere de toeristische koetsritten, leest ons enkele bepalingen uit het strenge politiereglement voor. “Voor elk paard, dat voor het maken van rondritten of excursies wordt ingezet, moet tegen uiterlijk 1 april een attest, afgeleverd door een dierenarts, worden ingediend. Tijdens de rondritten moet er minimaal tien minuten halt gehouden worden aan het Begijnhof. Na elk gereden uur geldt er een kwartier rust.”
Volgens Hilde Decleer beperkt de stad het aantal vergunningen voor paardenkoetsen doelbewust tot 13 om ongecontroleerde wildgroei te voorkomen. “Er is geen sprake van dierenmishandeling bij de toeristische rondritten. Recent hadden wij een gesprek met dierenverenigingen om hen te wijzen op ons streng politiereglement.”
Schepen voor Dierenwelzijn Mieke Hoste ziet op dit moment ook geen enkele reden om in te grijpen. “De arbeidsomstandigheden zijn beter voor de paarden dan voor de personeelsleden van de koetsbedrijven. Want na een dag werken moeten de paarden twee dagen rusten. Die luxe hebben de koetsiers niet! Ik ken het Amsterdamse reglement niet, maar hier in Brugge waakt het politiereglement er nauwgezet over dat er geen sprake is van dierenmishandeling en de stad kan meteen ingrijpen als er zich ongeoorloofde zaken voordoen.”
Interview
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier