https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Torhouts landschapspark met bufferbekken tegen de zomer klaar

Er zal op vlonderpaden boven het water gewandeld en gefietst kunnen worden. Op de achtergrond het Sint-Rembertziekenhuis (AZ Delta) langs de Noordlaan.©Johan Sabbe
Er zal op vlonderpaden boven het water gewandeld en gefietst kunnen worden. Op de achtergrond het Sint-Rembertziekenhuis (AZ Delta) langs de Noordlaan.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Zonder onverwacht oponthoud krijgt Torhout – na Torwoud in Groenhove – er tegen de zomer een tweede indrukwekkend landschapspark met bufferbekken bij. Langs de Noordlaan vorderen de werkzaamheden uitstekend voor de realisatie van een grootscheeps project dat wateropvang met recreatie verenigt. Alles zou tegen de bouwvakantie gebruiksklaar moeten zijn.

Het landschapspark is een initiatief van de dienst Waterlopen van de provincie West-Vlaanderen samen met rioolbeheerder Fluvius en het stadsbestuur. Uiteraard springt het enorme, nu nog kurkdroge bufferbekken het meest in het oog. Het heeft een maximumcapaciteit van zomaar eventjes 21.000 kubieke meter of 21 miljoen liter water. Dat is grosso modo 50 keer de inhoud van het Torhoutse zwembad.

Torhout kreeg voor de realisatie van het landschapspark 50.000 euro extra subsidies van de toenmalige Vlaamse minister Joke Schauvliege. Een mooi cadeau als laureaat van de projectoproep Natuur in je Buurt .

Wateroverlast aanpakken in buurt van Noordlaan

Behalve het enorme bufferbekken zijn er ook groenzones voorzien, net als een openbare vogelobservatietoren, een speelruimte, volkstuintjes, een zone met fitnesstoestellen, een mountainbikeparcours en niet te vergeten wandel- en fietspaden van zo’n vier meter breed. Onder meer via houten vlonderpaden zal er heen en terug gewandeld en gefietst kunnen worden van de Gwijde Van Dampierrestraat (een zijweg van de Aartrijkestraat) tot aan de Noordlaan (nabij restaurant Chantilly en het ziekenhuis). Natuur, sport, recreatie en waterbeheersing hand in hand.

Iedereen kan er vanaf komende zomer wandelen en fietsen op en om de vlonderpaden

Eigenlijk is alles gestart vanuit de noodzaak om de almaar weerkerende wateroverlast nabij de Noordlaan aan te pakken. Het bufferbekken zal als een soort gigantisch expansievat fungeren om bij hevige regenval het overtollige water te stockeren, waarna het gecontroleerd kan weglopen. Intussen werden de Noordlaan en directe omgeving van nieuwe riolen voorzien, wat de waterhuishouding in de buurt eindelijk optimaal zou moeten maken. Logischerwijze wordt ook de weg zelf heringericht met het Agentschap Wegen en Verkeer als opdrachtgever.

Op sommige plaatsen, onder andere ter hoogte van het Sint-Rembertziekenhuis, is er een parallel stuk ventweg voorzien. Die omvangrijke wegwerkzaamheden zouden eind dit jaar achter de rug moeten zijn.

Uitkijktoren van 9 meter om vogels te spotten

Het landschapspark met het bufferbekken zal al vroeger klaar zijn, in principe tegen de bouwvakantie. De aannemer hiervan is Ivan Vuylsteke uit Meulebeke. Die werkt voor de gelegenheid samen met de bvba Vanlerberghe uit Kaaskerke nabij Diksmuide, gespecialiseerd in het aanbrengen van grote rioolkokers, zoals in de Noordlaan.

Er staat al een zogenoemde beweegbank ingeplant: om te fitnessen en allerhande fysieke oefeningen te doen.©Johan Sabbe
Er staat al een zogenoemde beweegbank ingeplant: om te fitnessen en allerhande fysieke oefeningen te doen.©Johan Sabbe

“Het goede nieuws is dat het landschapspark in principe al komende zomer door iedereen bezocht zal kunnen worden”, zegt An Wostyn, directeur Ruimte van de stad. “De mensen zullen er kunnen wandelen en fietsen, ook op de vlonderpaden die momenteel in volle uitvoering zijn. Voorts is de uitkijktoren in productie, dus hopen we dat hij tegen de zomer geplaatst kan worden, al is dat nog niet helemaal zeker.”

De toren zal aan de rand van het bufferbekken staan en dient om over de omgeving uit te kijken en de (water)vogels te observeren. Er zijn drie uitkijkplatforms voorzien, ongeveer om de drie meter eentje. Het hoogste is richting bufferbekken georiënteerd. De toren wordt in natuurlijke materialen gebouwd en zal zo’n negen meter hoog zijn. Uiteraard wordt hij, niet het minst voor kinderen, een topattractie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten