https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Torhout huldigt laureaten van de stedelijke cultuurprijzen

De vijf laureaten van de stedelijke cultuurprijzen en de erfgoedprijs samen met de organisatoren van de uitreikingsavond en een delegatie van het stadsbestuur.©Johan Sabbe
De vijf laureaten van de stedelijke cultuurprijzen en de erfgoedprijs samen met de organisatoren van de uitreikingsavond en een delegatie van het stadsbestuur.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Vrijdagavond werden in Torhout de tweejaarlijkse stedelijke cultuurprijzen en de erfgoedprijs uitgereikt. Pas tijdens het evenement zelf kregen de aanwezigen te horen wie de laureaten waren: De Peerdenposterij (erfgoedprijs), klarinettist Hugo Pereira (beloftevolle jongere), Hart boven Hard (verdienstelijke cultuurvereniging), hoboïst Bram Nolf (ambassadeur) en schrijfster Hilde Vandermeeren (Lifetime Achievement).

De uitreikingsavond duurde bijna anderhalf uur en had in openlucht in de tuin de Brouckere plaats. Bij een zalige temperatuur, met een lekker drankje van Bar Provisoir én coronaproof. Iets minder dan 200 mensen woonden de bijeenkomst bij en genoten daar zichtbaar van.

Dan toch geen digitale maar een fysieke uitreiking

In een regie van Luc Descheemaeker, internationaal bekend als cartoonist O-Sekoer, praatten Kristof Lataire en Jonas Roelens in hun grappige stijl de avond aan elkaar. Spitsvondig en, hoe kon het anders, voortdurend alluderend op dat virus dat al zowat anderhalf jaar de hoofdrol speelt in een slecht theaterstuk.

De stedelijke cultuurraad had maanden geleden de genomineerden voor de prijzen gewikt en gewogen en een geheime stemming gehouden om de winnaars te bepalen. In principe alleen voorzitter van de cultuurraad Eva Stael kende de prijzen en ze moest als gevolg van corona zich veel langer dan verwacht in stilzwijgen hullen. Het evenement diende namelijk een aantal keer uitgesteld te worden. Nog een geluk dat de uitreiking uiteindelijk niet digitaal hoefde te gebeuren, maar dan toch fysiek kon, anders zou er een mooie avond aan cultuurminnend Torhout zijn voorbijgegaan.

Erfgoedprijs voor De Peerdenposterij

Voor de stedelijke erfgoedprijs waren de kasteelhoeve Lagrou (Steenveldstraat), het huis De Brock-Jonckheere (Nieuwstraat), de site Marie Moke (Spinneschoolstraat) en De Peerdenposterij (Rijselstraat) genomineerd. Het laatstgenoemde pand won de trofee: een van de vijf door Luc Descheemaeker ontworpen miniatuurboxen. Drijvende kracht Joost Vanhaerents mocht het kleinood in ontvangst nemen.

In de categorie ‘beloftevolle jongere’ gaf de begenadigde klarinettist Hugo Pereira de andere genomineerden het nakijken: Miel Pannecoucke, Flor Boussier, Sanderijn Demuynck en dj Ellyts (Ellen Degrande). Als verdienstelijke cultuurvereniging werd Hart boven Hard verkozen boven het koor De Colores, KWB Content en het Houtlands Harmonieorkest. Marijke Snauwaert kwam de werking van Hart boven Hart toelichten.

Maaike Cafmeyer aanwezig maar niet bekroond

Maaike Cafmeyer was genomineerd als Torhoutse ambassadeur én met haar gezin op de uitreikingsavond aanwezig. Ze moest de trofee echter laten gaan ten voordele van haar goede vriend Bram Nolf, hoboïst bij het Nationaal Orkest van België, die door een concert in de Bozar in Brussel zich voor de plechtigheid liet verontschuldigen. Dus kwam zijn moeder Marijke Dewitte de box in ontvangst nemen. De andere genomineerden waren de familie Vandecasteele-Demeulenaere, Rien Deleu, Simon D’Huyvetter, Marijke Debusschere en Frank Geleyn.

Tot slot was er de Lifetime Achievement Award met als genomineerden Freddy Nauwynck, Norbert De Cuyper, stadsdichter Joris Denoo en Hilde Vandermeeren. Laatstgenoemde won het pleit. Vorig jaar stopte ze na een succesvolle carrière als misdaadauteur, maar zopas kondigde ze aan dat ze de pen weer opneemt. We mogen binnenkort dus opnieuw adembenemende thrillers van haar verwachten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.