Jonge boeren vragen aandacht voor hun toekomst

Provinciaal voorzitter Celine Brutsaert van Groene Kring overhandigde in Torhout streekproducten aan Vlaams minister Hilde Crevits. Het slot van een dagenlange tractorestafette. Ook schepen van Landbouw Hans Blomme (links) was present.©Johan Sabbe
Provinciaal voorzitter Celine Brutsaert van Groene Kring overhandigde in Torhout streekproducten aan Vlaams minister Hilde Crevits. Het slot van een dagenlange tractorestafette. Ook schepen van Landbouw Hans Blomme (links) was present.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Vlaams minister Hilde Crevits kreeg zaterdagmorgen in haar thuisstad Torhout het bezoek van een landbouwtractor. De voorbije dagen, sinds dinsdag, trokken de leden van Groene Kring, de grootste vereniging voor jonge land- en tuinbouwers, met een colonne tractoren door Vlaanderen. Zo wilden ze aandacht vragen voor hun toekomst, die sterk onder druk staat.

De jonge boeren sloten hun tractorestafette zaterdag symbolisch af in de stad van de minister. Hilde Crevits heeft de bevoegdheid Landbouw in portefeuille. Op sommige plaatsen was de sliert tot 100 tractoren lang, maar in Torhout beperkte de afsluitende actie zich tot één landbouwvoertuig.

Stikstofdossier dreigt groot impact te hebben

Groene Kring is de grootste overkoepelende jongerenorganisatie in de Vlaamse land- en tuinbouwsector. Alle jongeren tussen de 16 en de 35 jaar met een hart voor de stiel kunnen bij de vereniging aansluiten voor onder meer opleidingen en belangenverdediging.

“De toekomst van de jonge boeren staat zwaar onder druk”, zegt Celine Brutsaert uit Veurne, voorzitter van Groene Kring West-Vlaanderen. “De vergunningsverlening ligt quasi volledig stil, waardoor het ondernemerschap van de jonge boeren sterk beperkt wordt. Bovendien dreigt het stikstofdossier een groot impact te hebben op de mogelijkheden om nog een landbouwbedrijf uit te baten. Daarnaast zet het voortdurend veranderende beleid de rechtszekerheid van de land- en tuinbouwers op de helling. Komt daarbij dat de toegang tot de landbouwgrond schaarser wordt, waardoor jongeren geen ruimte hebben om hun onderneming uit te breiden. Zo geraken de jonge boeren en hun familiebedrijven serieus in de problemen.”

Met tractor en aangeklede kar tot bij minister Crevits

Om de bevolking en de regering duidelijk te maken dat de jonge boeren van wezenlijk belang zijn voor de toekomst van het voedsel en het landschap, had de voorbije week de tractorestafette plaats. Elke dag reed de colonne door een andere Vlaamse provincie.

Zaterdagmorgen eindigde de sliert dus in Torhout. Ter hoogte van het stadskantoor arriveerde symbolisch één tractor met een aangeklede kar bij minister van Landbouw Hilde Crevits.

“De estafette is een succes geworden”, klinkt Celine Brutsaert tevreden. “We hebben onze boodschap in de verf kunnen zetten, met name dat de jonge boeren vrezen voor hun toekomst. Plus: dat hun werk van het grootste belang is voor iedereen. We hopen nu uiteraard dat de regering rekening zal houden met onze verzuchtingen. Dat is de kern van de zaak.”

Minister Crevits bevestigde de moeilijke omstandigheden voor de landbouw- en tuinbouwsector. “Het is een kwestie van een gezond evenwicht te vinden tussen het uitbreiden van bestaande bedrijven en het geven van kansen aan nieuwe”, zei ze. “De uitdagingen zijn gigantisch. Ik begrijp de bekommernissen van de jonge boeren maar al te goed.”

Celine overhandigde een mand met streekproducten aan de politica. Laatstgenoemde was met de fiets gekomen en had dus even een logistiek probleem om het lekkers mee naar huis te nemen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.