@Julieedv: “Twitter blijft het creatieve deel van mijn leven”

Tine Verschueren
Tine Verschueren Studente Artevedehogeschool/KW Kaapt Gent

Julie (26) zet zichzelf in een grappig daglicht op Twitter als @Julieedv. Ze tweet over tv-programma’s die menig Vlaming bekoren, over zichzelf en … haar West-Vlaamse vriend. Samen wonen ze in Gent.

Julie is een arts met een speciale hobby. Op Twitter steekt ze de draak met allerhande uitspraken, maar ook met zichzelf. Haar aantal volgers is om van te duizelen, maar ze blijft de bescheidenheid zelve. “Ik ben tegen valse reclame, ik wil mijn ziel niet verkopen.”

Tweeten over iets en kunnen lezen wat anderen erover zeggen, plezant toch?

Twitter diende eerst niet als creatieve uitlaatklep, maar als medium om Amerikaanse beroemdheden te volgen. “Ik begon ermee door mijn zus, die twee jaar jonger is. Via Twitter kom je nu eenmaal veel sneller te weten waar de Kim Kardashians en Paris Hiltons van de wereld mee bezig zijn. Als eerste op de hoogte zijn van Britney Spears’ nieuwe piercing, dat vonden we fantastisch.”

Vandaag is dat helemaal anders. “Ik volg nu voornamelijk Belgen en Nederlanders, met oprecht toffe en humoristische content.” Velen daarvan zijn vrienden in het echte leven geworden, stelt Julie. “Neem nu @_katrijn, @zegmaarbas, @detomhelsen en @Eva_Mouton, dat zijn stuk voor stuk fijne mensen.”

Ik wil niet tweeten over Temptation Island, ik lach liever met uitspraken uit andere programma’s

Gevoelens voorop

Julie tweet over tv-programma’s die menig Vlaming bekoren, over haar West-Vlaamse vriend en over zichzelf. Vooral de manier waarop weten haar volgers en zelfs niet-volgers wel te smaken. “Ik maak moppen, maar ik bedoel het altijd goed. Siegfried Bracke heeft ooit toegegeven in P-Magazine dat hij mijn kritiek wist te waarderen, omdat hij vond dat het grappig en intelligent was aangebracht.”

En daar is Julie meer dan ooit mee bezig. Ze tweet met plezier over De Mol, maar Temptation Island slaat ze dit jaar over. “Dat leverde natuurlijk grappige tweets op, maar het blijven mensen met gevoelens. Dan lach ik liever met uitspraken uit andere programma’s, wetende dat ik geen personen raak.”

@Julieedv:

Geen hypocrisie

“Ondanks mijn goede bedoelingen, kan het wel gebeuren dat ik iemand kwets met mijn tweets. Dan mogen zij mij gerust blokkeren. Lesley-Ann Poppe en Regi Penxten hebben dat gedaan. Ik kan begrijpen dat zij dat slecht opnemen en afstand willen nemen van die negativiteit.”

Zelf wil Julie ook niet aangevallen worden als persoon. “Je mag mij stom of oppervlakkig vinden, ik ben daar niet kwaad om, maar ik hoef dat niet in mijn notifications te zien. Ergens kun je dat hypocriet noemen, want ik lach ook met mensen. Toch moet ik die negativiteit niet tolereren, want ik doe Twitter slechts voor mijn plezier. Het moet fijn blijven.”

Geloofwaardigheid als arts

“Ik denk vaak na over hoe ik Twitter kan combineren met mijn job als arts. Ik vind het plezant om over dingen te kunnen tweeten en ook te kunnen lezen wat anderen erover zeggen. Toch ben ik bang dat het mijn geloofwaardigheid als arts zal aantasten. Een arts is een serieus figuur, maar als ik lach met uitspraken uit De Mol, hoe serieus nemen ze mij dan nog?”

Artsen hebben haar nog nooit aangesproken over Twitter, patiënten wel. “Soms loop ik even mee met een arts en zegt een patiënt dat hij mij kent van Twitter. Dan sta ik daar zowat in de achtergrond, signalen te geven dat ze moeten zwijgen. Maar eerlijk? Twitter is een soort van hobby. Het blijft het creatieve deel van mijn leven.”

Het zou dan ook moeilijk zijn om ermee te stoppen, geeft Julie toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier