Johan Catteeuw gaat voor eigen Nederlandstalig werk met single ‘Carine’, een meisje waar hij ooit verliefd op was

Johan Catteeuw begint aan een nieuw muzikaal hoofdstuk in zijn leven.© PADI
Johan Catteeuw begint aan een nieuw muzikaal hoofdstuk in zijn leven.© PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Johan Catteeuw uit Koekelare van ’t Westvlams Gemiengeld Vintekoor gaat de andere toer op en brengt nu zelf een single ‘Carine’ uit of eigen Nederlandstalig werk. Zijn debuutsingle gaat over een meisje waar hij ooit verliefd op was. “Maar het bleef niet duren. Uiteindelijk bleek dat ik meer verliefd was op haar moeders keuken dan op haar”, lacht Johan.

In de jaren ’80 en’90 trad Johan Catteeuw overal te lande op met een programma vol liedjes en sketches. Hij leerde er de knepen van het vak. Na deelname aan het humorconcours te Marke, waar hij derde werd na Walter Baele en Jeroen Maes, kreeg hij aanbiedingen om als tekstschrijver en grappenleverancier te gaan werken voor radio en TV. Hij schreef en leverde typetjes voor onder andere: De raadkamer (radio 2) , De rechtvaardige rechters (VRT), FC De kampioenen (VRT), Lebbegem (VTM), Twee straten verder (VTM), De Jacques Vermeire show (VRT), De jaren van Verstand (VRT), Met twee (Radio 2), enz. Voor zijn prestaties als performer en auteur/scenarist kreeg hij in 1999 ‘De Bronzen Stekker’, de Cultuurprijs van de gemeente Koekelare. In 2020 richtte hij ‘t Westvlams Gemiengeld Vintekoor op. Een maf mannenkoor dat West-Vlaamse parodieën maakte en zong op bijna alle kleine en middelgrote podia in West-Vlaanderen. Hij was er 20 jaar lang de voorzanger van, maakte alle teksten en choreografieën. Niet minder dan 25 full-cd’s brachten zij uit. Na een kleine 700 optredens hielden zij er op hun hoogtepunt in 2020 mee op, maar toch ook een beetje genekt door corona. Voor hun carrière kregen de mannen van ‘t Vintekoor in 2019 eveneens ‘De Bronzen Stekker’, de Cultuurprijs van de gemeente Koekelare. Johan mag zichzelf ook een heuse ‘ridder’ noemen. Omwille van zijn verdiensten als ambassadeur van West-Vlaanderen en in het bijzonder van de Westvlamsche tale werd hij in 2012 bij de Confrérie Eversam, – ridderorde van het dialectgenootschap “Bachtn de kupe” – tot ridder geslagen. Andere collega-ridders en jonkvrouwen zijn daar ondertussen o.a : Will Tura, Willem Vermandere ,Wannes Cappelle, Maud Vanhauwaert, Chris Lomme, Joke Devinck, Jeroen Maes…Dezelfde eer viel hem in 2013 te beurt toen hij nog maar eens tot ridder werd geslagen bij de ‘Westvlaamse orde van ‘t Manneke uit de Mane’. Daar vertoeft hij nu in het edele gezelschap van o.a: Hilde Crevits, Willy Spillebeen, Gella Vandecaveye, Piet Huysentruyt, Johan Bonny, Bart Herman, Nico Blontrock, Kurt Defrancq… In 2020 kwam zijn Poëziebundel ‘Pretpowezie’ op de markt. Het is een verzameling van 150 prettig gestoorde gedichten in het Westvlaams.

2021 moet wel het jaar worden waarin hij één van zijn, zoniet zijn grootste droom ooit, wil verwezenlijken: Een eigen Nederlandstalige solo-cd. De debuutsingle “Carine” hoor je weldra op de radio’s. Alle nummers die op de cd komen zijn al in demo klaar. Er wacht vanzelfsprekend nog heel wat studiowerk. De productie is in handen van Eric De Clercq van Pure Entertainment uit Roeselare. Johan en Eric werkten in het verleden ook al succesvol samen.

Johan bekent dat een eigen single of eigen Nederlandstalige cd al vele jaren helemaal boven op zijn bucket-list stond. “En omdat het vintekoor ermee stopte, kwam er plots heel veel tijd vrij. Ik schreef al jaren Nederlandstalige songs, waar ik voorlopig niets mee deed. Nu ik die één voor één begon op te diepen, bemerkte ik dat er toch wel heel leuk materiaal tussen zat. Na enkele demo-opnames bij Eric was ik verkocht. Het voordeel is dat ik het heel relaxed kan doen. Ik hoef niet zozeer mijn plaats te veroveren in de Vlaamse showbizz. Ik ben ondertussen opa geworden en ik kan één en ander wel al wat relativeren. Toch wil ik me ‘even tonen’. In het Nederlands klink ik heel anders dan in het West-Vlaams. Veel mensen zullen mijn stem niet herkennen, maar wel mijn stijl. De debuutsingle ‘Carine’ getuigt daarvan. Er zit wat guitigheid in, er zit een vrolijk verhaaltje in… En de cover waarmee we het nummer op de digitale platforms lanceren toont een bord met …vol au vent. Het is mijn bedoeling om een volledige cd vol te zingen. En, als het even kan , die nummers dan ook te verweven in een theatershow, maar eerst zien of ‘Carine’ in de smaak valt. (PADI)

Info: www.johancatteeuw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.