Jeroen van der Boom is één van de artiesten tijdens ‘Vlaanderen zingt Hazes’ in de Lotto Arena

Jeroen van der Boom © Socials Nederland
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op woensdag 10, donderdag 11 en zaterdag 13 november is er ‘Vlaanderen zingt Hazes’ in de Lotto Arena in Antwerpen. Normaal zou André die dagen langskomen met een grootse show, maar een burn-out gooide roet in het eten. Er werd dan maar naar een alternatief gezocht. ‘Vlaanderen zingt Hazes’ is een show met optredens van Jeroen van der Boom, Xander de Buisonjé, Berget Lewis, Thomas Berge & Senna, Metejoor, Pommelien, Christof, samen met The André Hazes Band. Het is de allereerste keer dat er in Vlaanderen dergelijke Hazes-shows worden gehouden, terwijl dat in Nederland al tien jaar bestaat. We sloegen telefonisch een babbel met Jeroen van der Boom over zijn herinneringen aan wijlen André Hazes.

Hoe gaat het met jou in deze bizarre tijden waarin we nu leven?

Jeroen: “Het gaat goed met mij. We zijn eindelijk weer begonnen met alles wat mag. Het is ontzettend lekker om na 20 maanden – waarin we gebonden hebben geleefd – weer concertzalen te vullen. Het is echt zalig! Mijn theatertournee loopt hier heel goed. In Nederland start ook eindelijk de inhaaleditie van ‘Holland zingt Hazes’. We doen het dit jaar voor de negende keer. We vieren dit jaar ons tienjarig bestaan, waar er telkens ongelofelijk veel mensen op af komen. Het grote evenement waar we tien jaar geleden mee zijn gestart, komt eindelijk naar Vlaanderen. Ik ben er ongelofelijk trots op.”

André Hazes is al enige tijd geleden overleden, weet je nog waar je op dat moment was?

Jeroen: “De laatste jaren werkte ik vaak met hem. Later zong ik ook af en toe mee, omdat hij zelf altijd dacht van: hij speelde veel meer medleys. André zei wel dat hij die had gerepeteerd, maar hij repeteerde nooit… Ik moest hem toen altijd ondersteunen en toen schoof hij een piano naar mij toe. Ik was op de dag van zijn overlijden op weg naar Studio 21, een grote evenementenlocatie. We hadden daar een optreden met een coverband, want ik had toen zelf nog geen hits. Ik hoorde via de radio dat hij overleden was. Dat was voor ons een schok. Het ging heel snel. Anderzijds heb ik wel een krom gevoel, want André scoorde pas zijn eerste nummer 1-hit toen hij overleed. André Hazes weet dus helemaal niet hoe groot hij is geworden in Nederland en in België.”

‘Holland zingt Hazes’ is enorm populair in Nederland. Kan je het succes verklaren van al die concertreeksen?

Jeroen: “Dat verklaren is moeilijk. André Hazes heeft zowel in Nederland als in België enorm veel betekend voor een bepaalde doelgroep. De jeugd heeft in de cafés en in de kroegen André Hazes gezongen. Ik geloof ook gewoon echt in André zijn erfgoed. Het succes van Hazes is dat hij gewoon los door de doelgroepen heen gaat. Het heeft een ziel, een smartlap, .. Het heeft alles. Hoe mooi is het dan niet om daarrond iets te doen? “

Als ik me niet vergis was er in het jaar 2019 en 2020 een hologram aanwezig van Hazes. Het moet toch raar doen om dat te zien, want het lijkt levensecht?

Jeroen: “Dat is hartstikke raar!”

Komt die hologram ook mee naar de Lotto Arena?

Jeroen: “Het hologram komt niet naar de Lotto Arena. Elke show proberen we iets anders te doen. Soms was het een bijzonder duet, een spectaculaire opening, … Voor de Lotto Arena doen we hetzelfde wat we nu doen in Amsterdam. We hebben eigenlijk een soort opening bedacht waar André Hazes zijn eigen stem weer door het concertzaal zal weerklinken. Het is gewoon om kippenvel van te krijgen. De oude André Hazes zal je dan weer horen en dat wordt zo’n mooi moment.

Eindelijk komt het Hazes-meezingfeest naar Vlaanderen. Vind je ook niet dat het al veel eerder had moeten gebeuren? Waarom gebeurde dit niet eerder?

Jeroen: “Ik zal het je héél eerlijk vertellen: ik ben met een héél klein team begonnen samen met theaterproducent Joop Van Den Ende. Die is 10 jaar geleden naar mij gekomen met de vraag of ik mee wou doen aan dit project. Je moet weten dat ik het toen al enorm druk had met ‘De Toppers’ en ‘De Vrienden Van De Amstel’. Ik twijfelde niet en zei gewoon ‘ja’ tegen Joop. We zijn toen met een klein team eraan begonnen en met datzelfde team werken we nu nog steeds. We begonnen met drie à vier mensen en breiden uit met allerlei mensen die er keihard voor werken. Zes jaar geleden zei ik al dat we eens naar Vlaanderen moesten komen. Ik was ervan overtuigd dat we in de Lotto Arena of in het Sportpaleis er ongelofelijk groot feest van zouden kunnen maken. Nu vielen er plots concerten weg van André Hazes en dus was dit het ideale moment om het succes verhaal van Nederland naar Vlaanderen te laten komen?

Ook Christoff is van de partij.
Ook Christoff is van de partij. © PADI

Ken je enkele van de Vlaamse collega’s die er ook zullen optreden?

Jeroen: “We hebben een fantastisch leuke line-up. Ik zelf mag aan de piano zitten. We hebben Metejoor, Pommelien, en Christoff. Voor Nederland hebben we Xander mee en het voltallige André Hazes band. We nemen drie grote containers mee vol met licht en geluid. We gaan daar één groot Amsterdams Hazesfeestje organiseren. Als het aan mij ligt, blijft het niet bij één uitgave.”

Hoe heeft André Hazes volgens jouw de muziekwereld in Nederland veranderd?

Jeroen: “André Hazes heeft de muziekwereld veranderd door zijn manier van leven. Hij leefde op een bepaalde manier. Hij had een open-mind, hij was ontzettend grappig en hij heeft de muziekwereld veranderd door een rijmboekje. Als je zijn liedjes nu leest, dan zeg je vaak bij teksten: dat kan helemaal niet.”

Zou het muzieklandschap in Nederland er anders uitgezien hebben zonder de muziek van Hazes?

Jeroen: “Dan was het in ieder geval een stuk saaier geweest. Dan hadden wij geen concerten kunnen doen en hadden we nooit kunnen spreken over de grootste volkzanger van Nederland.” (PADI & Mervyn)

De laatste tickets van ‘Vlaanderen zingt Hazes’ zijn beschikbaar via teleticketservice.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier