Jacques Vermeire (bijna 70): “Mijn grote show is in Brugge, mijn belevingsexpo in Blankenberge”

Het worden heel drukke tijden voor Jacques Vermeire.© ©Carline Vandercruyssen
Het worden heel drukke tijden voor Jacques Vermeire.© ©Carline Vandercruyssen
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op donderdag 27 mei wordt Jacques Vermeire 70 jaar. Vanaf zaterdag 8 mei brengen drie tv-zenders een programma over onze populaire komiek. Op zaterdag 8 mei staat VTM1 stil bij ‘Viva Vermeire’, vanaf 13 mei is er ‘Hit The Road, Jacques’ op Play4 én op 30 mei is ‘Jacques 70’ te zien op Eén. Maar er is nog méér, want in het voorjaar van 2022 begint Jacques aan een verjaardagstournee ‘70+’ met zijn kinderen Julie en Maxime. Zolang het mogelijk is, blijft hij bezig. Ook aan onze provincie heeft hij mooie herinneringen. In Blankenberge beleefde hij veel mooie momenten. Eén neemt hun programma op in het Concertgebouw van Brugge. Er start op zaterdag 3 juli een tentoonstelling rond Jacques op de Belgium Pier in Blankenberge. In het najaar toert Jacques met z’n theatershow ‘Van 7 tot 77’ doorheen onze provincie West-Vlaanderen.

Op 27 mei word je 70 jaar. Zelf word ik op 21 oktober 60 jaar en nu kijk ik al een beetje met angst uit naar die leeftijd, wantja.. het grootste deel van mijn leven is al voorbij. Jij bent nog tien jaar ouder, maar je ziet er jonger uit, maar heb je ook schrik om ouder te worden?

Jacques: “Neen, ik hoop dat ik nog ouder mag worden. Ik heb dus geen schrik om ouder te worden, ik ben zelfs blij dat ik ouder mag worden, dat is een bewijs dat ik nog leef. Ik wil tot m’n 80ste levensjaar werken, daarna zien we wel. Nu is mijn termijn nog 10 jaar. Als je 70 wordt, word je een oud mens hé. Daar moet je niet flauw over doen. Ze mogen zeggen dat ik er nog goed uitzien, maar 70 jaar, dan ben je al een oud mens.”

Overvalt je niet de angst om in de komende jaren ziek te worden?

Jacques: “Ach, zo moet je niet in ’t leven staan hé. Ik heb al veel meegemaakt. Ik had ook al kanker. Nu is alles onder controle. Je hebt veel mensen die in hun leven weinig meemaakten, dat is soms erger omdat ze nog niets meemaakten. Moest er echter met mijn kinderen iets gebeuren, dan is dat einde verhaal. Maar neen, ik heb geen schrik. Ik wil heel oud worden en ik heb nog lang te gaan.”

Wil je na je 80ste levensjaar nog iets realiseren of zeg je: we zien wel wat er in de komende tien jaar nog op mij afkomt?

Jacques: “Ik ga voorzichtig zijn, maar op m’n 80 gaan we dan wel zien wat ik ga doen. Nu ben ik daar niet mee bezig. Ik vermoed echter niet dat ik na m’n 80ste levensjaar nog zal optreden.”

We zitten hier in de Podiumzaal van het Sint-Romboutscollege in Mechelen. Blijkbaar de zaal waar het voor je àllemaal begon. Hoe belangrijk is deze locatie voor je én waarom? Wat maakte je hier al allemaal mee?

Jacques: “Hier begon het voor mij allemaal. Ik kwam hier binnen op m’n zeven jaar. Toen zat ik in de zaal, op m’n 70 jaar zit ik op het podium. Dat is een geweldige vooruitgang. Hier heb ik alles meegemaakt. De proclamatie, de angst of ik er al dan niet ging door zijn want ik was een randgeval. Ik heb hier de eerste keer een film en theater gezien. Ik zag hier De Woodpeckers optreden, namelijk Jef en Swa Casier. Ik zat ermee te lachen. Hier maakte ik de verwondering mee. Mijn verhalen zoals de kerk of de frustraties heb ik allemaal in mijn shows verwerkt. Ik woonde hier 100 meter verder in een huis. Ik nam net een foto, want dat huis staat er nog altijd. Mijn vader werkte achter de hoek. Mechelen is mijn stad geweest. Hier ligt mijn verleden. En ik zei het al: op zevenjarige leeftijd zat ik hier met schrik en kreeg ik veel straf, op 70-jarige leeftijd mag ik op ’t podium zitten en komt de huidige directeur straks even langs om goeiedag zeggen tegen mij. De cirkel is rond.”

Blij dat deze locatie nog bestaat?

Jacques: “De zaal is nog net zoals vroeger. Ik denk zelfs niet dat die al eens werd herschilderd. De kapel is aangepast. In de refter kreeg ik heel veel straf op woensdag van 14 tot 16 uur. Ik kreeg zelfs straf voor dingen waarvoor ik hier nu mag zitten, namelijk voor mijn humor.”

Zoals je weet ben ik hier voor een West-Vlaams weekblad. Ook in onze provincie maakte je vast en zeker heel wat onvergetelijke momenten mee. Kan je er enkele opsommen.

Jacques: “Ik kan daar heel lang over praten. Ik heb veel vrienden in West-Vlaanderen wonen, zoals Hans Depypere, Marc Coucke (wel een Gentenaar, maar hij vertoeft vaak in deze provincie)… West-Vlaanderen heeft prachtige steden. Ook de Westhoek is prachtig. Ik ben met mijn ouders altijd naar een camping geweest in Bredene, Lombardsijde en Blankenberge. Mijn vader was bij de rijkswacht. Dat waren militaire campings. De militairen mochten met een tent op die campings staan. Ik verbleef dus veel, samen met mijn ouders, aan de kust. Ik trad ook massaal op in West-Vlaanderen. Dat was voor mij altijd een sterke provincie qua optredens. Mijn zaalshow I met Luc Verschueren werd opgenomen in Waregem. Ik trad zelfs één keer op bij een landbouwer in de Westhoek. Er konden 1.000 mensen in die hangar. Vooraf at ik bij die landbouwer. Ik kon bijna niet meer, omdat het zo lekker was en dan moest ik nog optreden (lacht). Die sfeer in West-Vlaanderen is àltijd fantastisch. Ik ben ook een fan van de koers, zoals de Ronde van Vlaanderen. Ik ken veel mensen in deze provincie.”

Is onze provincie qua aantal optredens telkens een uitschieter?

Jacques: “Ik hield geen aantal bij qua provincies, maar de twee provincies waar ik graag optreed zijn Oost- en West-Vlaanderen. Ik trad ooit op in een andere provincie, waar de mensen dachten dat ik van West-Vlaanderen was. Mijn ouders waren echter van Oost-Vlaanderen (De Pinte, Nazareth, Kruishoutem…). Dan spreek ik Oost-Vlaams, maar sommigen denken dan dat ik in het West-Vlaams praat. Dan zeggen ze: ’t Was niet goed hé wat je zei. Dan zeg ik: Maar ik spreek geen West-Vlaams hé, dat is Oost-Vlaams… In Brugge zijn ze soms het meest kritisch. Dan zeggen ze: Dat Brugs van je was niet goed. Dan zeg ik: Maar ik spreek geen Brugs, ik spreek de taal van de boerenbuiten, van Deinze, Oudenaarde, Mullem… Maar het leunt aan bij West-Vlaanderen hé. Maar ik spreek graag boers in m’n shows, ook thuis doe ik dat wel eens. In West-Vlaanderen kunnen ze daarmee lachen wanneer je eens een boerenkloot speelt in je show, maar dat kan ik niet doen in Limburg. Ik kan geen Limburgs spreken, dat lukt mij niet. Daar moet je ook niet beginnen over de boerenbuiten te praten. Ook in Antwerpen moet je daar niet mee afkomen. En in Brussel, ja… ik kan al wat op z’n Brussels praten, dat lukt wel al maar het liefst praat ik Oost-Vlaams. Echt West-Vlaams kan ik niet spreken.”

Je hebt ook een band met het Colisée in Blankenberge en dat is eveneens al meerdere jaren.

Jacques: “Dat zal wel zijn. Vroeger was dat het Kusttheater. In 1992 trad ik daar veel op met Luc Verschueren in de Kerkstraat. Ik trad met mijn kusttournee op in het Casino van Blankenberge. In 2002 stond ik in Het Witte Paard in Blankenberge. Ik bracht er maar liefst 65 zomershows. Dat was een hele zomer lang en ook de best verkochte zaalshow.”

 © ©Carline Vandercruyssen
© ©Carline Vandercruyssen

‘Jacques 70’ op Eén wordt opgenomen in het Concertgebouw van Brugge. Waarom precies op deze locatie? Blijkbaar is deze zaal voor je toch één met een aparte geschiedenis.

Jacques: “De VRT koos die locatie, maar ik heb er herinneringen aan. In dat Concertgebouw – de mooiste zaal in België – nam ik mijn show ‘5 voor 12’ op. Ik had die dag vernomen dat ik kanker had. Ik speelde er drie avonden. Het Concertgebouw had liever dat ik er niet optrad omdat ze zich focussen op cultuur. We huurden dus zelf die zaal af. Ik vierde daar ook mijn 65ste verjaardag én nu op m’n 70ste sta ik terug in het Concertgebouw. Ik ben blij dat ik dit in een elitaire én de mooiste zaal mag vieren met verschillende mensen.”

Is dat écht de mooiste zaal of zeg je dat over alle zalen?

Jacques: “Dat is de mooiste zaal, écht waar. Dat is indrukwekkend. 1350 plaatsen, een grandeur. Mijn kinderen kunnen dat ook beamen, want ze waren er ook bij. Brugge is iets heel speciaal voor mij. Ik doe mijn try-outen in Brugge. In Brugge deed ik eens in twee cafés mijn try-outen. De eerste was een ramp, de tweede een succes. En weet je waarom? In dat eerste café begon ik te lachen met Cercle Brugge, maar ik wist niet dat dit een supporterscafé was van deze voetbalclub. Dat viel serieus tegen. Ik weet nu dat dit heel gevoelig ligt in Brugge. M’n tweede was bingo, dat was het juiste café.”

Als je terugblikt op uw leven, ben je dankbaar voor alle kansen én vind je dat je al het maximum eruit haalde? Dat je op de juiste trein sprong wanneer die passeerde?

Jacques: “Ik had veel geluk. Ik deed nooit aan carrièreplanning, het werd mij altijd aangeboden. Ik deed altijd m’n best. Ik werkte altijd hard, ook nu nog. Ik maakte veel mee, maar carrièrematig is dit een bloemetje op m’n 70 jaar. De drie grootste tv-zenders brengen allemaal een belangrijk programma rond mij. Daar ben ik toch fier op.”

Hoe doorworstelde je de coronaperiode? Vorig jaar was je bezig aan een tournee en je moest er mee stoppen.

Jacques: “Ik maakte mij wijs dat we op vakantie waren aan het Corona Meer en dat we in het Corona Palace Hotel verbleven. Ik maakte mij wijs dat ik – samen met mijn kinderen – op vakantie was. Vorig jaar was het goed weer. Ik heb een zwembad en woon in een mooie streek. We verbleven dus in coronatijden in onze eigen stek. Niet plezant, maar we maakten er toch het beste van. En dan mag je blij zijn dat je gezondheid goed blijft, dat je een groot huis met een tuin hebt, dat je goed kan blijven functioneren… Veel mensen hebben dat geluk niet, ik wel. We maakten er het beste van.”

Zijn er zaken die nog altijd op je maag liggen, omdat ze niet verliepen zoals je het had gewild? Serieuze ontgoochelingen?

Jacques: “Iedereen maakt ontgoochelingen mee, maar er ligt niets op mijn maag, zeker niet. Ik maakte wel ontgoochelingen mee, maar ik ben niet gefrustreerd in het leven. Ik maakte vooral veel topmomenten mee. Ik word 70 jaar en zoveel valt er te gebeuren rond mijn persoon. Moest ik mijn leven herdoen, dan zou ik blij zijn wanneer ik het terug op zo’n manier kan herdoen.”

Zonder corona ging het misschien één groot feest worden?

Jacques: “Ik ben geen voorstander van grote feesten. Dat is dus al perfect, een voordeel van corona. Ik heb een hekel aan vieringen rond mijn persoon, maar die vieringen op die drie zenders rond mij vind ik wel goed. Ik moet er niet zijn, toch die dag zelf niet. Misschien heeft de VRT wel geluk dat het corona is, want nu is mijn programma geen duur programma. Ik ben de goedkoopste artiest, want ze beschikken over veel beeldmateriaal.”

Welk typetje dat je speelde blijft je het meest bij?

Jacques: “Veel! Je hebt Jeanke De Visser, Fonske Verzelen, de verzorger van Musseuw… Fonske weer een beetje boersachtig… FC Oostakker, weer Oost-Vlaanderen… Dat zijn dingen die terugkomen.”

Ben je in deze coronaperiode verder blijven schrijven? Ben je creatief geweest?

Jacques: “Neen, ik ben met veel dingen bezig, maar toen deed ik heel weinig. Ik moet nog twee shows afwerken: de show met mijn kinderen en ook nog een show met Luc Verschueren voor in totaal nog 15.000 mensen. Eerst zien dat we dat goed kunnen opfrissen. Ik heb nog genoeg te doen.”

En ook dan ben je weer te gast in West-Vlaanderen?

Jacques: “Natuurlijk, mijn theatershow van ‘7 tot 77’ breng ik op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 september in De Branding in Middelkerke. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober in Zwevegem. Op zaterdag 4 december sta ik in Forum in Wervik.”

Jacques, Julie, Maxime Vermeire© ©Carline Vandercruyssen
Jacques, Julie, Maxime Vermeire© ©Carline Vandercruyssen

Laten we afsluiten met ook een vraag over onze provincie, want van zaterdag 3 juli tot zondag 29 augustus is er een tentoonstelling over uw persoon op de Pier in Blankenberge. Vertel daar eens wat meer over?

Jacques: “Voila, daar zijn we weer: West-Vlaanderen! Blankenberge! Alles gebeurt in West-Vlaanderen. Mijne grote show is in Brugge, een tentoonstelling in Blankenberge. De expo heet ‘70REVER Fun Expo’. Het wordt een belevingsexpo voor het hele gezin. Je kan met een bal door de ruit van DDT shotten, een filmpje opnemen waar niet de iconische Luc Verschueren maar jijzelf de aangever bent van Jeanke De Visser. Je kan ook een TikTok-dansje maken met alle Vermeirkes. Kortom, tijdens die Fun Expo beleef je de lol van 70 jaar topcomedy.” (PADI)

Vanaf zaterdag 8 mei is er ‘Viva Vermeire’, wekelijks op VTM1. Een archief-compilatie of in feite een indrukwekkend en hilarisch carrière-overzicht van VRT tot ‘Van 7 tot 77’. – Vanaf donderdag 13 mei is er drie weken lang ‘Hit The Road, Jacques op Play4. Julie neemt, in haar eerste programma voor SBS, haar papa mee op sleeptouw, van hot naar her, van vroeger tot vandaag. Met Marc Coucke op de go-cart. Met Greet Rouffaer naar de cinema. Julie fileert en reconstrueert zijn leven en werk, zoals alleen een dochter dat kan en roept de hulp in van broer Maxime. – Op woensdag 26 mei is er ‘Puur Passie’ op MENT TV. Eén uur lang met vader, dochter en zoon, over verjaren en toeren, roots en plannen. – Op zondagavond 30 mei is er ‘Jacques 70+’ op Eén. Steven Van Herreweghe presenteert een hulde, een terugblik en een grap. Met gewenste en ongewenste intimiteiten van collega’s, vrienden en familie. – Van 3 juli tot 29 augustus fun-expo ‘Vermeire 70REVER’ in de Belgium Pier in Blankenberge. – In het najaar van 2021 is er de herneming van ‘Van 7 tot 77’, de meest succesvolle zaalshow van Jacques in 25 jaar. De grande finale met de comeback van oer-aangever Luc Verschueren. – Voorjaar 2022: vrolijke verjaardagstournee 70+ met Jacques, Julie en Maxime. Info en tickets: www.jacquesvermeire.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier