Actrice Greet Rouffaer heeft een eigen collectie juwelen : “Mijn ontwerpen zijn vederlicht, handgemaakt én kwaliteitsvol”

Angelo Moretti en Greet Rouffaer bij de collectie.© PADI/Daniël
Angelo Moretti en Greet Rouffaer bij de collectie.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Tielt, Roeselare, Waregem, Varsenare, Brugge, Oostende, Knokke… Dit zijn maar enkele van de West-Vlaamse steden of gemeenten, waar vanaf eind februari de eerste collectie juwelen van actrice Greet Rouffaer te koop wordt aangeboden in de betere damesboetiek, accessoireswinkel of kapsalon. In eigen land alleen al worden de ringen, oorbellen, armbanden….verkocht in een 50-tal winkels. Greet werkt daarvoor samen met Angelo Moretti. Sinds februari 2020 is ze ambassadrice van het label AM (Angelo Moretti). Enkele maanden later volgde er al een samenwerking voor een eigen collectie. Greet tekent daarvoor de ontwerpen. De collectie wordt met de hand gemaakt. Duur ? Zeker niet, de prijzen variëren van 29 tot 119 euro, afhankelijk van een oorbel, armband, ring of halsketting.

Wie kent er Greet Rouffaer niet ? Ze was jarenlang te zien in de vtm-serie ‘Wittekerke’ en vorig jaar speelde ze ook nog mee in ‘Thuis’. Greet was ook de stem van Marijke in de jongste kerstfilm van FC De Kampioenen. Daarnaast staat de actrice uit Antwerpen vaak op de planken, want acteren is haar passie. Vorig jaar in maart was ze nog aan het repeteren voor ‘Kierewiet’, maar toen begon de lockdown en sindsdien stond ze geen seconde meer op het podium.

We zijn een West-Vlaams weekblad. Niet al onze West-Vlaamse lezers én volgers zullen weten dat jij al een tijdje de ambassadrice bent van deze collectie juwelen. Hoelang is dat al en hoe is dat ontstaan ?

Greet : “Sinds februari 2020 ben ik ambassadrice van het label Angelo Moretti. Dat ontstond in mijn favoriete winkel van Angelo Moretti, Anmor Accessories, in de Nieuwe Gaanderij in de Huidevettersstraat in Antwerpen. Ik kreeg de vraag om daar het gezicht te worden van zijn winkel. Tot Angelo dan vertelde dat hij zelf ging ontwerpen. Hij vroeg mij of ik ambassadrice wilde worden. Ik moest niet lang nadenken, want ik vind zijn collectie zo mooi en stijlvol dat ik heel snel ja zei. Angelo stelde mij vorig jaar de vraag om zelf te ontwerpen.”

Zelf ontwerpen : zit jij dan in een atelier om bepaalde juwelen zelf te ontwerpen ?

Greet : “Tekenpapier en kleurpotloden heb ik nodig. En dan begin ik te tekenen. Ik maak ontwerpen via mijn tekeningen. Angelo stelde voor om een thema te kiezen. Onmiddellijk dacht ik aan natuur en bloemen, niet meteen het gemakkelijkste thema. Ik begon te tekenen en liet ze ter goedkeuring aan Angelo zien. En gelukkig heb ik de meester naast mij zitten. Angelo gaf ongezouten zijn opmerkingen, er werd aan gesleuteld en hij vertrok met mijn verbeterde tekeningen naar een familiebedrijf in Italië, waar ook zijn juwelen worden gemaakt. Daar werd bekeken wat kan en wat niet kan gerealiseerd worden.”

Ben je al altijd een fanaat van juwelen geweest ? Vind je dat een vrouw juwelen moet dragen ? Dat een vrouw door het dragen van juwelen er nog mooier uit ziet ?

Greet : “Dat hangt van vrouw tot vrouw af. Ik kleed mij graag op. Vanaf mijn twaalf jaar mocht ik gaatjes in mijn oren laten maken van mijn moeder. Ik begon oorbellen te dragen, ook kettingen. Ik begon ook allerlei zaken zelf te maken in allerlei materialen en ik verkocht die dan aan mensen die dat mooi vonden. Ik maakte ook broches. Ik haalde oude juwelen uit elkaar, stak die anders in elkaar en droeg die dan. Op dat gebied ben ik dus al altijd creatief geweest.”

De collectie van Greet is kleurrijk.© PADI/Daniël
De collectie van Greet is kleurrijk.© PADI/Daniël

Je tekent uw eigen juwelen. Was je vroeger een krak in het tekenen ?

Greet : “Door de littekens aan mijn handen is dat iets moeilijker geworden, maar vroeger tekende ik veel, zoals natuurlandschappen, mensen. Ik zette muziek op en begon te tekenen op die muziek. Ik schilderde ook veel, maar liet dat links liggen.”

Ben je daarmee iedere dag bezig ? Ben je vaak creatief ?

Greet : “Door Angelo zijn talent begin ik anders na te denken. Als je immers een collectie ontwerpt, moet je zien dat die collectie combineerbaar is met een bepaald thema. Dat is het interessantste voor de klant.”

Angelo : “We werken acht collecties uit per seizoen. We beginnen telkens vanaf nul. We volgen volledig het modebeeld. De designers van de kledij gaan kijken welke tendensen, welke kleuren er in trek zijn. Is geel in de mode, zijn bloemen in de mode ? Wij moeten daarop inspelen. De juwelen moeten aangepast worden volgens de kledij die dan in de winkel zal liggen. Zoals de kledij dus wordt ontworpen, ontwerpen wij de juwelen. Eén pluspunt is dat we ervoor zorgen dat alles combineerbaar kan zijn. Een vrouw die liever oorbellen heeft, kan dat combineren met een armband of een ring. De eigenheid van een vrouw is erin terug te vinden. Niet iedere vrouw draagt op dezelfde manier haar juwelen. Daar leggen wij het accent op, dat ieder type vrouw haar smaak van accessoires kan vinden. Onze collectie bestaat uit bijna 300 stuks, dus keuze genoeg.”

Hoelang zit je al in deze sector ?

Angelo : “Ik zit al 20 jaar in de textielsector, maar het is pas vier jaar dat ik met juwelen bezig ben. Dit is het tweede jaar dat we ons eigen label ANGELO MORETTI JEWELRY hebben.”

Was er nood aan vernieuwing ?

Angelo : “Omdat we de winkel hadden, reisden we de wereld af en zochten we naar nieuwigheden. We vonden dat er iets ontbrak, maar we vonden het niet. We zijn dan naar partners gaan zoeken voor de productie die onze visie deelde om zo zelf een collectie te kunnen maken. We hebben die eerst getest in onze winkel. Zo konden we leren van onze fouten en zien wat verkocht en wat niet. Daarna zijn we gaan testen in drie andere winkels. Daar bleek de verkoop ook een succes, zodanig hebben we alles uitgerold. We hebben vandaag een 100-tal verkooppunten in Europa.”

We zijn een West-Vlaams blad. Zitten er ook West-Vlaamse verkoopspunten bij ?

Angelo : “Absoluut. We zitten in Tielt, Roeselare, Knokke, Waregem, Varsenare, Brugge, Oostende… West-Vlaanderen is voor ons een enorm sterk afzet gebied.”

Moest die collectie aan bepaalde criteria voldoen ?

Greet : “Ik ben 62 jaar en ik doe niet alles meer wat mij wordt aangeboden. Ik ben selectief. Ik kende al AM, dus ik was er gerust in dat ze kwaliteit brengen. Ik wilde niet zomaar in een avontuur stappen. Stel dat je een oorbel insteekt en één dag later is ze al stuk. Wat Angelo brengt is topkwaliteit. Daarom heb ik niet lang moeten nadenken, ik bewonder zijn talent enorm. Ik kan zoveel van hem leren. De juwelen zijn aangenaam om dragen. De mogelijkheden zijn enorm. Je kan zoveel combineren. Voor mij was dat belangrijk. Ik hou ook niet van saai. Ik hou van kleurenmixen en dit is ook afhankelijk hoe ik mij ’s morgens voel. Mensen houden van een grote of kleine oorbel. Mensen houden vast aan wat ze gewoon zijn en ik wil graag inspireren om eens iets anders uit te proberen. Ik vind niets mooier dan dat iemand zijn eigen stempel kan drukken op wie hij/zij is en waar hij/zij zich goed bij voelt. Dat was voor mij ook één van de redenen waarom ik samenwerk met AM. Ik weet dat ik alle steun krijg, dat ik wel veel moet leren maar dat ik mij gerust kan voelen. Met de collectie die je hier ziet ben ik ongelofelijk blij mee en heel fier op. Ik vind ze zeer geslaagd. Er is zoveel keuze om te combineren én de kwaliteit van het product, dat was voor mij belangrijk.”

Je hebt inspraak in alles ?

Greet : “We overleggen samen, heel belangrijk want ik ben nog een leek in dit vak. Angelo heeft en geeft mij nodige knowhow én daarvan wil ik leren. Een oorbel maken is immers niet zo simpel, want die oorbel moet in je oor gaan en moet mooi blijven hangen. Ik kan iets tekenen, maar ’t is best mogelijk dat die oorbel de andere kant opdraait als je ze in je oor steekt. Het uitzicht, de kwaliteit en deze oorbellen zijn vederlicht. En de kwaliteit is echt kwaliteit.”

Welk materiaal gebruik je dan wel ?

Angelo : “Het is een combinatie van kunsthars en acetaat, dat is een natuurproduct dat van een katoenplant komt. We werken enkel met partners die een duurzaamheidslabel hebben, omdat we dat belangrijk vinden. We werken in Italië. Het is een Europees verhaal. Het is handgemaakt. Ieder stuk dat hier staat is manueel in elkaar gezet. Dat is een groot verschil met andere juwelenlijnen. Het moest duurzaam zijn, het moest kwaliteitsvol zijn.”

Wegen die juwelen zwaar ?

Greet : “Vederlicht én zeker geen plastiek. In mijn collectie zit er veel meer metaal dan in de collectie van Angelo. Je kan van die metalen hebben waarvan je oren ontsteken, met dit metaal heb je er geen last van. Zelf kan ik niet verdragen dat een halssnoer te zwaar is aan m’n nek, maar dat is bij al deze ontwerpen niet het geval. In de collectie vind je een lange ketting, maar je hebt ook systemen waar je zelf de lengte van de ketting kan bepalen.”

Angelo : “De lengte gaat mee volgens het seizoen. In de zomer gaan vrouwen meer lange kledij dragen, een langere ketting past dan perfect bij die kledij. We zijn een merk dat op zich brengt wat we willen, maar we zijn wel gebonden aan seizoenen, aan het modeverhaal. We zoeken zelf ook naar het modebeeld en daarin moeten we volgen. Accessoires komen altijd nà de kledij. Wij moeten zorgen dat wat wij brengen past met hetgeen er in de kledingzaken ligt. Rood in het modebeeld, dan brengen wij rood in onze juwelenlijn, maar weet er zijn honderden soorten rood. Elk kleur wordt voor ons gegoten. Het geel in Greet haar collectie is gemaakt voor ons, inclusief de schakeringen. We kunnen zelf zeggen dat dit geel meer fluo moet krijgen en dan wordt het helderder. Dat is het verschil tussen een machinaal en handgemaakt product. Iedere laag tot ons eindproduct is een manueel proces. Het is een product dat van A tot Z door mensen hun handen gaat. Het wordt in België ontworpen en we werken enkel met Italiaanse bedrijven, omdat die in juwelen maken de beste knowhow hebben.”

Greet : “Ik koos voor een moeilijk thema, bloemen en natuur. Ieder blaadje is apart vastgemaakt op het juweel en zo dun mogelijk gemaakt. Dat was het moeilijkste aan die collectie.”

Angelo : “Niets is gelijmd. ( toont juweel ). Dat zijn de dingen waaraan je ziet dat een product met de hand is gemaakt. Hier is ieder stuk apart. Dat maakt natuurlijk het verschil.”

Je collectie ziet er fleurig uit, met mooie kleuren. Komt dat ook een beetje door de corona dat je koos voor heldere kleuren ?

Greet : “Geel wordt de kleur van de lente én de zomer. Ook het bruin, die aardetinten… We zitten in een periode dat de mensen het beu worden om zich aan de regels te houden, begrijpelijk. We moeten nog een beetje volhouden. We moeten er samen door. Het is geen gemakkelijke periode voor de mensen om hun job te blijven doen, ook in deze sector. Angelo blijft actief en blijft groeien. Maar er komt een moment dat de corona voorbij is. Geel doet denken aan de zon, aan de zomer, aan vrolijke momenten.”

Angelo : “Kleur straalt ook haar persoon uit. Greet is geen zwart-wit persoon. Zij is een kleurrijk persoon.”

Greet : “Ik draag ook graag zwart, maar ik combineer dat altijd met iets fleurig. Ik hou van veel en van sober. Er zijn geen dagen dat ik zonder oorbellen naar buiten ga. Draag ik oorbellen, dan ben ik blij, voel ik mij goed, ben ik compleet aangekleed. Ik ben wel geen kuddedier. Ik heb graag aparte dingen, die je geen 1.000 keren zal vinden. Daarom, de combinaties van mijn collectie zijn eindeloos.”

Hoeveel eigen producten heb je ?

Greet ( wijst met haar handen naar de tentoongestelde ringen, oorbellen, armbanden, halskettingen of een totaalcollectie ) : “Dit zijn ze. Dit is de eerste reeks.”

En ligt die collectie al in de winkels ?

Angelo : “Vanaf eind februari zijn haar juwelen te koop in diverse winkels en ook online.”

Greet : “Het is een proces van maanden geweest. Van overleggen, van nadenken, van kleurencombinaties zoeken… Dat doe je niet in één dag. De lichtinval op deze juwelen is ook zo mooi. Dat beweegt. Dat vind ik zo plezant aan deze collectie.”

En de prijs ? Een dure collectie ?

Greet : “Je maakt dat zo duur als je dat zelf wilt. Dat is met de collectie van Angelo zo. Je kan alles combineren. Sommige dames kopen enkel een armband of een ring.”

Angelo : “Een paar oorbellen kost 40 à 50 euro. Maar onze prijzen beginnen aan 29 euro en het duurste stuk is 119 euro, dat is al een halsketting. Handgemaakt !”

Greet : “Dat is heel betaalbaar. Er ging zo’n lang proces aan vooraf. Dat wordt niet gegoten of gaat niet door een machine en er komen 1.000 oorbellen uit. Helemaal niet. Iedere oorbel heeft iets apart omdat het manueel gegoten is en in elkaar gezet.”

Angelo : “We zijn kieskeurig wat we brengen. Het product moet een match hebben met de eindconsument. Je zal haar collectie niet vinden op iedere hoek van de straat, maar wel in de betere damesboetiek, de betere accessoireswinkel, de betere kapsalons… De stukken blijven beperkt, je zal er zeker geen 1.000 terugvinden. Trouwens, ieder stuk is apart. Je giet een plaat, maar door de vorm uit te snijden, krijgt iedere oorbel een verschil qua kleur. Zo is ieder stuk wel uniek.”

Zit je ook in het buitenland ?

Angelo : “Vorig jaar zijn we begonnen in Nederland. We zitten nu ook in Spanje en Portugal. We begonnen in het moeilijkste jaar. Inderdaad, corona hé. We staan al ver, maar het is onze bedoeling van nog meer Europees te worden. Duitsland en Frankrijk volgen. We moeten ook de match vinden met de juiste mensen ter plaatse om mee samen te werken. We zoeken naar de juiste partners land per land. Mensen met dezelfde visie, die ons product begrijpen en meestappen in ons verhaal. We willen graag Belgische mode vertegenwoordigen in het buitenland. Let op : Een Nederlandse dame is geen Belgische dame, een Duitse dame is geen Nederlandse dame. Het brengt voor ons een uitdaging mee, omdat onze collectie moet worden aangepast volgens het land. In Duitsland kan het niet groot genoeg zijn, in Nederland moet het kleurrijker zijn. De collectie van Greet zal daar een ongelofelijk succes zijn, omdat de mensen daar anders staan tegenover kleuren en veel meer kleur willen. Dat is Greet haar missie als ambassadrice om dames te laten zien dat er nog heel veel mogelijkheden zijn. Het is niet omdat je 60+ bent dat je een grijze muis moet worden en dat er qua mode of accessoires niets meer mogelijk is. Je bent niet uitgeleefd op een bepaalde leeftijd.”

Greet : “Ik ben nu 62. Het is niet omdat ik op die leeftijd ben dat ik het wat rustiger wil aandoen. Ik wil andere dames inspireren. Ik moet geen minirokjes meer dragen, maar als je jezelf goed verzorgd zijn er nog veel mogelijkheden. En, is er niets leuker dan andere vrouwen te inspireren of tips te geven. Ik kreeg reacties van vrouwen die door mijn posts op Instagram grotere oorbellen aankochten of een apart model durfden dragen, enz. Dat vind ik dan super. Je moet blijven experimenteren. Het leven is al te kort om saai te zijn. Ik hoop dat ik mensen kan blijven inspireren.”

Ben je nu iedere dag creatief ?

Greet : “Als ik een idee heb, dan teken ik het. Het is best mogelijk dat ik één dag later al die tekening uit mijn boekje verwijder en dat ik iets anders teken.”

Nu je als actrice niet meer op de bühne kan staan, is dat tekenen en bezig blijven een nieuw tijdsverdrijf ?

Greet : “Ik ben heel blij dat Angelo mij vroeg. Op 9 maart 2020 begon ik te repeteren voor ‘Kierewiet’ en op 13 maart was het afgelopen door de lockdown. Ik begon dan te knutselen, te tekenen, maar ik genoot ook van een rustperiode. Toen zijn voorstel kwam en wanneer dat dan iets is dat je als kind al graag deed, dan moet je daar niet lang over nadenken. Wanneer ik terug mag beginnen met theater, dan stop ik niet met mijn eigen collectie. Ik blijf dat verder doen. Wie weet, misschien maak ik wel een keuze tussen de twee.”

Is het uitwerken van je eigen collectie evenveel stressen als een rol spelen in een theatervoorstelling ?

Greet : “Theater is je rol instuderen, repeteren en spelen. Voor een voorstelling – vooral een première – is het even stressen. Vorige nacht lag ik wat wakker door de lancering van mijn collectie. Angelo stak er zoveel tijd en energie in, er is ook veel geïnvesteerd, heel spannend. Ik hoop dat het in de smaak valt bij de mensen, dat ze de collectie tof vinden. En vooral, ik ben heel dankbaar voor deze kans.” (PADI)

www.angelomoretti.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier