WIN – Waar hangt onze drone?

© foto Kurt

Elke week stuurt onze fotograaf Kurt Desplenter z’n drone uit boven onze provincie en maakt unieke West-Vlaamse luchtbeelden. Weet jij boven welke (deel)gemeente deze foto werd genomen?

Dit kasteel uit het begin van de 19de eeuw dankt zijn naam aan een herberg die hier vroeger in de buurt stond. Het ligt dicht bij een provinciedomein en bij een snelweg. Het zou deels zijn opgebouwd met afbraakmateriaal van een vroegere kathedraal.

Weet jij boven welke (deel)gemeente de foto werd genomen? Laat het ons hieronder weten en maak zo kans op onze felbegeerde KW-sokken. Onderaan het artikel vind je de oplossingen van de voorbije weken.

Oplossingen van de voorbije weken

© foto Kurt

Menen. (08/03/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het Serge Bertenpark in Menen.

Het bevindt zich naast het voetbalveld van KSC Menen in de Volkslaan en is genaamd naar Serge Berten. Deze intussen vrij bekende Menenaar vertrok in 1975 op 23-jarige leeftijd in opdracht van de Missionarissen van Scheut naar Guatemala. Tijdens de burgeroorlog die er heerste, kwam hij op voor de arme uitgebuite bevolking in de strijd tegen de rijke grootgrondbezitters. In 1982 werd hij ontvoerd door het leger en vermoord. Dat is toch wat wordt aangenomen, want zijn lichaam is nooit teruggevonden en zijn verdwijning blijft een raadsel, ondanks de zoekexpedities door privé-detectives en parlementaire bezoeken aan het land. In 2022 werd hij postuum uitgeroepen tot ereburger van Menen.

Vanuit het Serge Bertenpark kan je een 6 kilometer lange bewegwijzerde wandeling maken. De tocht loopt door rustige wijken met veel verrassend stadsgroen, en onderweg maak je kennis met Serge Berten en zijn levenswerk, in de omgeving waar hij opgroeide.

© foto Kurt

Hertsberge. (01/03/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de Ringbeek in Hertsberge.

Deze beek, die soms ook Ringebeek wordt genoemd, speelde een belangrijke rol in de bevrijdingsgevechten die zich op 17, 18 en 19 oktober 1918 voltrokken in Zwevezele, Wingene, Ruddervoorde, Hertsberge en Oostkamp. Na vier jaar loopgravenoorlog startte het bevrijdingsoffensief in Vlaanderen op 28 september 1918. De Legergroep Vlaanderen stond onder het commando van koning Albert I.

Het was toen voor het eerst in de oorlog dat het Belgisch leger ingedeeld werd bij de geallieerde strijdkrachten: het werd voor het bevrijdingsoffensief versterkt met een Franse staf en met Franse, Britse en Amerikaanse troepen. In feite ging het om vier afzonderlijke veldslagen, met tussentijden die noodzakelijk waren om op krachten te komen, reserves aan te vullen en enkele eenheden de tijd te geven om zich te verplaatsen. Tijdens een daarvan, de veldslag Torhout-Tielt, had de Duitse achterhoede zich verschanst aan de Ringbeek, Hertsbergebeek en Rivierbeek, en werden daar alle bruggen opgeblazen.

In de vroege morgen van 18 oktober worden Belgische cavaleriepatrouilles richting Hertsberge gestuurd. Aan de Schare stappen de ruiters af en tasten ze voorzichtig het terrein af, op zoek naar de vijand. Overal vallen de ruiters onder vuur en keren ze terug om verslag uit te brengen over de Duitse weerstand. In de loop van de dag wordt het infanteriebataljon aan de Poversbeek afgelost. Ten zuiden aan de Ringbeek zet de 1ste Infanteriedivisie om 7 uur een grote aanval in om de Duitse weerstand te breken. De aanval mislukt. De Belgen vallen ook in Hertsberge de hele dag de Duitse stellingen aan. Het 18de Linieregiment voert vier aanvallen uit. In de namiddag wordt de grootste actie op touw gezet door de 4de Infanteriedivisie. De artillerievoorbereiding is hevig en duurt 15 minuten.

Bij de beschietingen van de Belgische artillerie worden de Proosdijkapel en het kasteel van Hertsberge beschadigd. Een ingestorte keldermuur kost het leven aan Duitse soldaten. Ook de huizen in de omgeving worden geraakt. Om 16.45 uur stormen het 10de en het 18de Linieregiment vooruit om het kasteel in een tang te nemen. De aanval mislukt opnieuw. Het terrein ligt vol met doden en gewonden. De Duitsers bestoken de Belgische stellingen met mitrailleurs en artillerie. Op 17 en 18 oktober sterven meer dan 50 mensen bij de bevrijding van Ruddervoorde, Waardamme en Hertsberge. De Duitsers trekken zich in de nacht van 18 op 19 oktober terug.

Om de herinnering aan deze bevrijdingsgevechten levendig te houden, ontwierpen de gemeenten Oostkamp en Wingene een thematische fietstocht in twee lussen, op het knooppuntennetwerk van Westtoer. De vele infoborden onderweg vertellen je het hele verhaal in detail.

© foto Kurt

Mesen. (23/02/2024)

De drone van KW-fotograaf bevond zich bij de toren van de Sint-Niklaaskerk in Mesen.

Deze kerk, die door haar hoge ligging tot uren in de omtrek zichtbaar is, valt op door de koepelvormige top van de toren, die de bijnaam De Dikkop draagt. Onder het koor van de kerk bevindt zich een romaanse crypte uit de elfde eeuw. Ze is de begraafplaats van Adela van Mesen en is sinds 1939 een beschermd monument. Deze kerk is bijna duizend jaar oud : ze werd in 1057-1060 gebouwd als de abdijkerk van de benedictinessen van Onze-Lieve-Vrouw.  Na 1164 werd de kapel op het kerkhof van de abdij verheven tot parochiekerk en kreeg Mesen een eigen pastoor.

In 1776 werd de abdij op last van keizerin Maria Theresia gesloten. Daarna werd de vroegere abdijkerk de nieuwe parochiekerk van Mesen en werd ze toegewijd aan Sint-Niklaas. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk vernield. Een zekere Adolf Hitler, koerier bij het Duitse leger, maakte een waterverfschilderij en diverse tekeningen van de verwoeste kerk. Het puin bleef liggen tot 1923, de heropbouw was klaar in 1928.

In de toren van de kerk bevindt zich sinds 1 juni 1986 een vredesbeiaard met 59 klokken. Drijvende kracht hierachter was Mesenaar Albert Ghekiere. De PAX-klok werd op 17 mei 1985 gezegend door paus Johannes Paulus II bij zijn bezoek aan Ieper. De vele andere klokken zijn schenkingen van verenigingen en landen van over de hele wereld.

Sinds vorig jaar is de Sint-Niklaastoren ook ingericht als Horizon-uitkijkpunt van Westtoer. Wie de 214 treden naar omhoog trotseert, kan genieten van een prachtig uitzicht. Ook op de Leievallei aan de Waalse en Franse kant, al is dit in de voorbije jaren toch wat besmeurd geraakt door de bedrijfshallen en de rokende schoorstenen van de aardappelfabriek in Waasten én de recente lichtvervuiling op de zendmast van de RTBF op Saint-Yvon.

Onlangs kwam deze uitkijktoren nog in het nieuws doordat de vrederechter een sluiting op zondag beval, na klachten van omwonenden die zich geschonden voelen in hun privacy. Ondertussen zijn een aantal inwoners van Mesen een petitie gestart tegen deze verplichte sluiting.

© foto Kurt

Anzegem. (16/02/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het kasteel Hemsrode in Anzegem.

Dit kasteel was vroeger de zetel van de heerlijkheid Hemsrode, de belangrijkste in Anzegem, De oudste vermelding ervan gaat terug tot 1283-1284, wanneer Joos van Hemsrode wordt vernoemd als heer. Toch wordt aangenomen dat de geschiedenis van het kasteel zou teruggaan tot omstreeks 900. In die tijd zouden de grachten al zijn aangelegd, wellicht vanuit de Sint-Pietersabdij van Gent.

Het kasteel wisselde geregeld van eigenaar: in 1344 was er sprake van een zekere Wouter van Halewijn, en nadien nog van de families van Uitkerke, van Borselen, van Brederode, Crombach en van Lummene. In 1658 kocht Nicolaas du Jardin de heerlijkheid en twee jaar later liet hij het vervallen kasteel herbouwen.  Daarna werden opnieuw diverse families de eigenaar. Markies de Courtebourne vergrootte in 1872 de zijvleugels en de toren. Zijn enige dochter ging in het klooster en zij schonk het kasteel in 1884 aan gravin de Limburg Stirum. Daarna bleef het in handen van deze familie of aangetrouwden.

In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bezet door de Duitsers en in augustus 1940 werd het door brand verwoest. Het werd nadien niet meer her opgebouwd, maar het koetshuis uit 1640 en de personeelswoningen werden in 1955 geschikt gemaakt voor het verblijf van de familie en vormen op zich dus eigenlijk het huidige kasteel. Dit verklaart meteen ook de ietwat eigenaardige halve maanvorm van het gebouw.

Het kasteel is niet toegankelijk voor publiek. Elk jaar vindt in de omgeving van het kasteel de Internationale Military Waregem plaats.

© foto Kurt

Bredene. (09/02/2024)

De drone van KW-fotograaf bevond zich boven het recreatiedomein De Grasduinen in Bredene.

Dit 9 hectare groot domein is centraal gelegen in de Bredense campingzone. Een vijftal wandelpaden leiden er naartoe. In deze groene long ligt een visvijver, maar er zijn ook wandelpaden en er een leuke speeltuin. Momenteel is op deze site ook de bouw aan de gang van het nieuwe overdekte zwembad van LAGO. Het wordt het eerste volledig gasloos zwembad– en sportcomplex van ons land. Het water en de gebouwen zullen worden verwarmd via een unieke geothermische boring tot wel 1.250 meter diep. Het zwembad wordt volgend jaar in gebruik genomen.

© foto Kurt

Slijpe. (02/02/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de Rattevallebrug in Slijpe.

Deze brug over het kanaal Nieuwpoort-Plassendale bevindt zich ter hoogte van het kleine gehuchtje Rattevalle. Deze naam verwijst overigens helemaal niet naar rattenvallen. De meest waarschijnlijke uitleg voor deze niet alledaagse naam gaat terug naar het midden van de 12de eeuw. Toen was er hier een ernstige dijkdoorbraak. Die zorgde ervoor dat er een grote kolkende plas ontstond achter die dijk. Rasewale, of ook rossewaal, is een Oudnederlands woord dat voor de eerste keer in Brugse bronnen vermeld wordt in 1263. Waal betekent in het Middelnederlands een gat in een dijk, een dijkdoorbraak waar de grond is weggespoeld.

Een andere mogelijke verklaring voor deze naam gaat minder ver terug in de tijd. De Plassendalevaart werd gegraven tussen 1638 en 1640, en kwam toen op deze plaats een sluis die werd aangedreven door paardenkracht. Het is mogelijk dat het gehucht genoemd werd naar de rossen, paarden dus, die de sluis bedienden. Op de kaart van de waterwegen rond Nieuwendamme uit 1682 wordt ze ‘t Nieuw Sas genoemd. Aanvankelijk lag hier een ijzeren draaibrug, later werd die vervangen door een ophaalbrug. Lange tijd was er hier het café De Rattevallebrug, nu is dat een bekend grillrestaurant geworden.

© foto Kurt

Dentergem. (26/01/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de Sint-Annakapel, vlak bij de grens met Tielt (De Poelberg) in Dentergem.

De kapel dateert van 1864 en kwam er op initiatief van Adilie Eugenie Vandermeulen, zuster van de oude burgemeester Jan Francis Vandermeulen en getrouwd met Emiel-Pieter Mulle, lid van een adellijke Tieltse familie. Ze werd opgericht met de bedoeling in deze uithoek van Dentergem een nieuwe parochie te stichten. Maar het bisdom zag hier geen heil in : de kapel werd niet ingewijd en werd nooit als kerkgebouw gebruikt. Al snel krijgt het gebouw een andere functie : het wordt als stalling en opslagplaats gebruikt door een plaatselijke pachter.

Omstreeks 1900 laait de discussie over een mogelijke nieuwe parochie nog eens op wanneer de Tieltse bevolking op de wijken rond en over de statie in Tielt sterk aangroeit. Maar dit wordt uiteindelijk opgevangen met de bouw, in 1937, van de Tieltse Onze-Lieve-Vrouwkerk, op gronden die werden geschonken door Emilie Mulle de Terschueren. Daarmee worden de plannen voor een nieuwe parochie op het Hoenderveld in Dentergem definitief opgeborgen. De Sint-Annakapel raakt in verval en is uiteindelijk niet veel meer dan een ruïne. Van het interieur, oorspronkelijk volledig aangekleed met altaar, communiebank en sacristie, is niets overgebleven.

Recent werd de kapel helemaal gerestaureerd en verbouwd tot evenementenlocatie. In augustus vorig jaar werd die geopend. Op het open dak richtte Westtoer een uitkijkpunt in, dat gratis toegankelijk is.

© foto Kurt

Rumbeke. (19/01/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het businesspark Westwing in Rumbeke.

Dit park is gelegen nabij het toegangscomplex tot de snelweg E403, een van de drukste kruispunten van onze provincie. We kunnen ons nu nog moeilijk voorstellen dat er hier een goeie vijftig jaar geleden enkel maar velden te zien waren. De ‘Rijksweg 308’ (nu N36) werd immers pas eind 1972 in gebruik genomen, en  een kleine vijf jaar later werd de aansluiting gemaakt met de A17, die toen nog enkel richting Kortrijk liep. Richting Lichtervelde duurde het nog eens vijf jaar. Op 1 januari 1983 werd de snelweg ook de nieuwe grens tussen de steden Roeselare en Izegem.

Ondertussen is de E403 dé economische slagader van onze provincie geworden en ontwikkelden zich ook bedrijventerreinen in de buurt. Eerst aan Izegemse zijde, later ook aan de kant Roeselare. Daar kwam ook het Accent Businesspark tot stand, waar naast heel wat bedrijven en diensten ook de regionale TV-zender WTV en de politiezone Riho hun onderkomen kregen. Een blikvanger is ook het Mercure Hotel.

Door de bouw van de nieuwe campus van AZ Delta aan de overzijde van de N36 drong zich ook een heel nieuwe verkeerswisselaar op om de drukke stromen naar zowel het Accent Business Park, AZ Delta als de ambachtelijke zone Abele vlot te laten verlopen. Dit werd het nieuwe knooppunt ‘3A’, dat open ging in 2019. Later in datzelfde jaar werd door het Roeselaarse stadsbestuur dan het licht op groen gezet voor de bouw van een extra kantoortoren met  dertien verdiepingen en 14.500 vierkante meter kantoorvloer. Het 57 meter hoge gebouw met zijn eigenzinnige architectuur van het bureau B2Ai kreeg de naam Westwing Tower en werd vorig jaar in gebruik genomen. Ondertussen is het Accent Business Park ook herdoopt tot Westwing Park.

Meulebeke. (12/01/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het voetbalstadion Dokter Leo Abeele, aan de Ter Borchtlaan in Meulebeke.

Dit stadion maakt deel uit van het gemeentelijk sport- en recreatiedomein Ter Borcht. Het is de thuishaven van voetbalploeg KFC Meulebeke, die momenteel speelt in eerste provinciale. In en om dit stadion werd in het voorbije weekend ook het Belgisch kampioenschap veldrijden gehouden.
Leon (‘Leo’) Abeele was burgemeester van Meulebeke van 1970 tot 1985 en was een echte volksvriend. Hij was ook bijzonder sportief ingesteld. Hij bezocht zijn patiënten per fiets en richtte onder meer de atletiekclub en Sportverbond Meulebeke op. Met de ‘beker Leo Abeele’ gaf hij zijn naam aan een bloeiende minivoetbalcompetitie, en hij lag ook aan de basis van de bekende wielerwedstrijd ‘Omloop Mandel Leie Schelde’. Als dokter begeleidde hij heel wat renners, en hij was ook een van de eerste sportdokters die openlijk opkwam tegen doping. Hij overleed in 1993, op 75-jarige leeftijd.

© foto Kurt

Zuienkerke. (05/01/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het vakantiedomein Polderwind in Zuienkerke.

Het domein bevat naast een grote waterplas met een strandje ook een hotel met een eigenzinnige architectuur, dat werd gebouwd op initiatief van het Rode Kruis-Vlaanderen. Dit om tegemoet te komen aan de erg hoge nood aan aangepaste accommodaties voor (groeps)vakanties voor personen met een beperking. Maar het hotel staat open voor iedereen, net als de bijhorende bar en restaurant, met zicht op het water. Er is ook een wellness en fitness, en er zijn zalen voor meetings en events. Op de waterplas kan je via de organisatie Vlotkamp ook avontuurlijk overnachten in een tent op en vlot, waar je op een kajak naartoe moet.

© foto Kurt

Torhout. (29/12/2023)

De drone van KW-fotograaf bevond zich boven de begraafplaats De Warande, aan de Warandestraat in Torhout.

In 2018 werd deze begraafplaats omgevormd tot een heus stiltepark. Hiermee speelde de stad Torhout in op een trend, waarbij begraafplaatsen niet enkel meer bezocht worden om de doden te bezoeken en te eren, maar ook om rust en bezinning te vinden. Her en der werden dan ook stiltehoekjes aangelegd en rust- en zitbanken geplaatst. Er is ook een sterretjesweide.

Het stiltepark ligt vlak naast de Groene 62, de bedding van de oude spoorlijn 62 Oostende-Torhout, die al sinds 1967 buiten dienst is en nu is aangelegd als recreatief wandel- en fietspad.

© foto Kurt

Wingene. (22/12/2023)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het kasteel Munkegoed, aan de Munkelostraat in Wingene.

De geschiedenis van deze site gaat terug tot het jaar 1274, toen een landgoed op woeste grond door Maria van Hertsberge bij testament geschonken werd aan de Abdij Ter Duinen. Dit goed werd tijdens de godsdienstoorlogen in de tweede helft van de 16e eeuw geplunderd en verlaten. Begin de 17de eeuw werden nieuwe abdijgebouwen in gebruik genomen en verschenen er hier enkele boerderijen met bijgebouwen. In 1796 werd het domein door de Fransen aangeslagen en als publiek goed verkocht. Het Oud Munke Casteel werd gesplitst in twee woonhuizen.

In 1852 gaf de toenmalige eigenaar, Constantinus Ophoven-Suys, opdracht tot een ingrijpende verbouwing, waarbij de twee woonhuizen weer samengevoegd werden tot een enkel sober kasteel, in neogotische stijl. De grachten werden gedempt. De akkers en de bossen, uitlopers van de Munkebossen in Ruddervoorde en Zwevezele, werden omgevormd tot park. Ook werd een nieuwe hoeve gebouwd en kwam er een serre. Het kasteel en het domein zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Bekijk hier de dronebeelden van 2023.

Bekijk hier de dronebeelden van 2022.

Bekijk hier de dronebeelden van 2021.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier