WIN – Waar hangt onze drone?

© foto Kurt

Elke week stuurt onze fotograaf Kurt Desplenter z’n drone uit boven onze provincie en maakt unieke West-Vlaamse luchtbeelden. Weet jij boven welke gemeente deze foto werd genomen?

Deze negentiende-eeuwse molen is sinds 1983 beschermd. In zijn beginjaren deed de molen dienst als graanmolen, daarna kwam er een olieslagerij bij.

Boven welke gemeente hangt onze drone?

Oplossingen van de voorbije weken

© foto Kurt

Beernem. (14/11/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het kasteel Hontzocht in Beernem. Dit kasteel werd zowat halfweg de vorige eeuw gebouwd door baron Paul de Giey en zijn vrouw Suzanne Parmentier die als letterkundige en filantrope geëerd werd met een straatnaam in Koolkerke bij Brugge.

© foto Kurt

Vichte. (08/11/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het kasteel Beukenhof in Vichte. Het domein is eigendom van de gemeente Anzegem. Je vindt er niet alleen een restaurant in het kasteel, de oude paardenstallen herbergen ook plaatselijke jeugdverenigingen.

© foto Kurt

Sint-Andries Brugge. (31/10/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het kasteeldomein Foreest in Sint-Andries Brugge.

© foto Kurt

Nieuwpoort. (25/10/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het sluizencomplex De Ganzenpoot in Nieuwpoort. Deze wirwar van vannen en sluizen zorgt ervoor dat overtollig water uit de achterliggende lage polders zijn weg naar zee vindt en dat schepen correct versast worden. Links op de foto herken je ook het monument ter ere van Koning Albert I.

© foto Kurt

Heule. (18/10/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het Tinekesbos in Heule, deelgemeente van Kortrijk. Oospronkelijk waren er plannen voor een verkaveling maar die werden geschrapt ten voordele van een bos, goed voor 12.000 bomen voor evenveel inwoners.

© foto Kurt

Westkapelle. (11/10/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het fort Sint-Donaas in Westkapelle, deelgemeente van Knokke-Heist. Het fort werd in 1604 onder leiding van de Spaanse veldheer Spinola aangelegd als één van de tegenforten rond Sluis. Het ligt middenin de Sint-Donaaspolder op grondgebeid Knokke-Heist en Damme.

© foto Kurt

Waregem. (04/10/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven ‘Het Nest’, het moderne bedrijfsgebouw van TVH Equipment, Belgische marktleider in de verhuur en verkoop van industriële machines dat te bewonderen is langs de E17. Het ronde gebouw bestaat uit 33 sectionale poorten die naar de werkplaats leiden en een centraal magazijn. De eerste verdieping herbergt burelen en een binnentuin. Op de tweede verdieping bevinden zich kantoren, een refter en een hi-tech opleidingslokaal. In het pand huist ook mateco IT, een wereldwijde aanbieder van geavanceerde technologische oplossingen voor de mateco groep.

© foto Kurt

Aarsele. (27/09/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de dorpskern van de Tieltse deelgemeente Aarsele, waar de silo van het voormalige voederbedrijf Blancke en de Sint-Martinuskerk de skyline bepalen.

© foto Kurt

Sint-Michiels Brugge. (20/09/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven Boudewijn Seapark in Sint-Michiels Brugge.

© foto Kurt

Ardooie. (13/09/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven Ardooie.

Op de voorgrond herken je op het kruispunt van de N50 en de N37 de gerestaureerde Ruysselende molen die een restaurant herbergt. Op de achtergrond prijkt de windturbine die het diepvriesgroentenverwerkend bedrijf D’Arta op de eigen site realiseerde.

© foto Kurt

Jabbeke. (06/09/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de weerradar van Jabbeke.

De radar werd in 2012 gebouwd, aan de kruising van de A10 en de E40. DE radar is gerealiseerd door de Regie der Gebouwen en op hun website lezen we dat de weerradar wordt gebruikt om de kortetermijnvoorspellingen van het KMI te verbeteren. “Het is een essentieel instrument om accurate waarschuwingen te kunnen geven bij slechte weersomstandigheden zoals storm, hagel of sneeuw. De radar maakt gebruik van radiogolven om neerslag te detecteren. Hij zendt gedurende een fractie van een seconde een energiepuls uit, en “luistert” vervolgens naar het signaal dat terugkeert door weerkaatsing op de neerslagdeeltjes (regendruppels, sneeuwvlokken, hagelstenen) in een neerslagzone. De reikwijdte van de radar is 240 kilometer”. (Bron: regie der gebouwen).

© foto Kurt

Blankenberge. (21/06/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het Oosterstaketsel in Blankenberge.

Het Ooster- en het Westerstaketsel werden oorspronkelijk wellicht gebouwd in de periode 1863-1871, mogelijk zelfs al in 1860. Ze vormden een belangrijke infrastructuur voor de zeehaven, meerbepaald voor het loodsen van de boten in de havengeul. Maar al snel kregen ze ook een toeristische aantrekkingskracht, zeker het Oosterstaketsel. Je kon er heerlijk wandelen, de frisheid van de zee opsnuiven én genieten van mooie zicht en de charme van de jachten en de jachthaven, zo werd het in 1872 al geroemd. Op het Oosterstaketsel was dan ook al snel een drankgelegenheid aanwezig, en die is er nog altijd.  Uit oude prentbriefkaarten blijkt ook dat het staketsel destijds een mondain gegeven was: er werd geflaneerd en gezond.

Het Oosterstaketsel werd in 1907-1908 met, naar verluidt, tachtig meter verlengd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de brug en de sluizen van de Blankenbergse haven nagenoeg volledig vernield. De staketsels moesten in opdracht van de Duitsers afgebroken worden. Het Oosterstaketsel werd in 1954 heropgebouwd, opnieuw als een traditioneel houten staketsel. Het Westerstaketsel werd pas in 1971 heropgericht, als een betonnen constructie. Op het einde van het Oosterstaketsel staat er ook een vuurtorentje.

© foto Kurt

Pittem. (14/06/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het bufferbekken op de Breemeersbeek, tussen de Koolskampstraat en de Egemstraat in Pittem.

Het werd in 2011 aangelegd en is onderverdeeld is in vier bekkens. Het dient uiteraard om overvloedig regenwater tijdelijk op te houden en zo wateroverlast in het dorp te vermijden. Maar het bekken heeft ook een ecologische en recreatieve functie : rond de diverse plassen werd een Finse looppiste van 1030 m aangelegd, maar ook als wandelaar kan je hier genieten van de natuur.

© foto Kurt

Ruddervoorde. (07/06/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de Munkebossen in Ruddervoorde.

De Munkebossen zijn een 81 hectare groot bos- en natuurgebied in het Landschapspark Bulskampveld. Dit landschap is een oud veldgebied dat nu deels bebost is. Er werden dreven aangeplant langs de kaarsrechte verkavelingswegen in het gebied, wat al te zien is op de Ferrariskaart uit 1770-1778. Er staan ook enkele kastelen in, zoals Kasteel Lakebos, Kasteel Raepenburg en Kasteel Munkengoed. Het bosgebied is privé-eigendom en Europees beschermd als natuurgebied.

Vandaag is de typische perceelstructuur van dit gebied nog intact en goed herkenbaar door de dreven. Sommige wegen zijn nog niet verhard, wat een meerwaarde betekent voor het gebied. Het bosaandeel is sinds de 18de eeuw wel afgenomen ten voordele van landbouwland.

foto Kurt

Westouter (31/05/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de Lijstermolen op de Baneberg in Westouter.

De Baneberg is een zijheuvel van de veel bekendere Rodeberg en bevat ook een station van de ’beroemde’ stoeltjeslift naar de Zwarteberg in Hevelland. Dit station bevindt zich vlak naast de bekende feestzaal-restaurant Het Molenhof, wat op zich dan weer een verwijzing is naar de Lijstermolen.

De Lijstermolen is een staakmolen. Hij stond eerst op de Lijsterhoek in Beernem, waar hij omstreeks 1801-1805 werd opgericht. Tot 1947 was de molen daar actief. In 1957 kocht de toen nog zelfstandige gemeente Westouter de molen aan voor 20.000 Belgische frank. Op 21 juli 1961, de feestdag van Sint Victor, de patroonheilige van de molenaars, werd hij ingehuldigd. De molen draaide weliswaar bij die inhuldiging, maar hij werd nooit effectief in gebruik genomen.

Waardoor het verval zich langzaam maar zeker inzette :  in 1984 bemerkte men dat de staart al was krom getrokken, zodat de molen niet meer gebruikt kon worden. Bij de grote storm van 25 januari 1990 werd het ergste gevreesd, maar hij kon toen toch gedraaid en gered worden. Nadien werden enkele elementaire herstellingswerken uitgevoerd.

In 2004 werden de Lijstermolen en zijn omgeving beschermd als monument, maar de situatie van de molen werd er niet beter op. Over een grondige restauratie werd veel gediscussieerd maar weinig besloten. Tot de Vlaamse overheid in 2019 een subsidie van 368.000 euro toekende om de molen te grondig restaureren. Dat is nu gebeurd, door de gemeente Heuvelland :  sinds april 2022 draait de molen weer en is hij ook maalvaardig. Hij kan van mei tot en met oktober elke eerste zondagnamiddag van de maand gratis bezocht worden.

© foto Kurt

Gits. (24/05/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de hoeve Ter Kerst in Gits.

Hoeve Ter Kerst is een prachtig gerenoveerde boerderij in de buurt van de Onledemolen, waar mensen met en zonder beperking samenkomen en er de natuur en haar dieren leren kennen. Ze startte in 2004 als een sociaal tewerkstellingsproject van maatwerkbedrijf Mariasteen en een woonproject van het nabijgelegen Dominiek Savio. Het bruist er van gezelligheid in het eetcafé, maar er is ook een speel- en leerboerderij en een bezoekerscentrum. In de loop der jaren groeide Ter Kerst uit tot een heel veelzijdige recreatieve bestemming : het Agentschap Natuur en Bos plantte hier een bos aan, en er zijn diverse sport- en speelvelden en ook een BMX-parcours. Ook het fietsnetwerk van Westtoer heeft hier zijn knooppunten, en Ter Kerst werd zelfs erkend als toeristisch infopunt. Maar het belangrijkste blijft dat Ter Kerst bewijst dat mensen met een beperking meer dan hun mannetje kunnen staan om zo’n project te laten slagen.

© foto Kurt

Sijsele. (17/05/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het kasteel Ryckevelde in Sijsele.

Dit neogotische kasteel heeft op zich geen lange geschiedenis : het werd opgetrokken tussen 1913 en 1929 door de adellijke familie Gilles de Pélichy. In de jaren 1950 richtte pater Karel Verleye, medestichter van het befaamde Europacollege, hier het Europees Vormingscentrum op. Hij slaagde erin om tienduizenden jongeren te begeesteren met het Europese gedachtengoed, waaronder ook prominente politici als Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy.  In 2014 verhuisde deze organisatie naar de Brugse binnenstad en ondertussen kreeg het kasteel een nieuwe bestemming als overnachtingsaccommodatie en restaurant-brasserie.

Door de arme zandgrond was het omliggende gebied tot de 18de eeuw een wastine, die benut werd als gemeenschappelijke graasgrond met heidevegetatie en enkele verspreid gelegen veldvijvers. In de 18de en het begin van de 19de eeuw werden deze minder goeie landbouwgronden, onder impuls van de Oostenrijkers, aanvankelijk met loofbomen bebost, later met naaldbomen. Zo ontstond hier een heel mooi bosgebied, waarvan een deel lange tijd militair domein is geweest. Je kan hier heerlijke boswandelingen maken, zeker nu het ontsloten is door het wandelnetwerk van Westtoer.

In het domein Ryckevelde komen er drie gemeenten samen : het kasteel zelf staat op Sijsele (gemeente Damme), maar heeft een adres in Sint-Kruis (Brugge), waar het begin ligt van de toegangsdreef. Maar ook het grondgebied Oedelem (gemeente Beernem) is hier vlakbij.

In de buurt van het kasteel liggen ook nog het beschermde landhuis en boerenburgerhuis Ryckevelede, een gaaf bewaard voorbeeld van de leef- en wooncultuur uit de 16de-17de eeuw.

© foto Kurt

Meulebeke. (10/05/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de Herentmolen, aan de Gentstraat op het gehucht Marialoop in Meulebeke.

De molen wordt in 1575 voor het eerst vermeld als Hernemuelene, een verwijzing naar een oude benaming voor haagbeuk : François vander Muelene vraagt dan een octrooi aan om een rosmolen op te richten om allerlei soorten graan te malen. Bij onlusten op het eind van de 16de eeuw raakt de Herentmolen beschadigd, maar hij wordt hersteld. In de Eerste Wereldoorlog wordt de molen volledig vernield, de heropbouw gebeurde tussen 1920 en 1922. In 1927 komt de molen in het bezit van de familie Allaert, nog altijd de huidige eigenaar.

In 1946 werd de Herentmolen beschermd als monument. Maar in 1953 breekt de standaard van de molen. Pas drie jaar later wordt hij volledig afgebroken en na een versterking van het torenkot heropgebouwd met onderdelen van diverse andere molens, zoals de stenen Delmerensmolen uit Aarsele. In 2005 volgde er een nieuwe restauratie, met steun van de gemeente. Hoewel de molen nog maalvaardig is, wordt hij momenteel niet meer gebruikt.

Bij de instelling van de Molenlandroute in 1972 werd het torenkot omgebouwd tot ontvangstplaats voor bezoekers en landelijke herberg  ‘t Oud Molenhuis. De uitbating hiervan is echter stopgezet.

In het verleden stond de Herentmolen bekend onder heel wat andere namen, zoals Hernemuelene, Heerenmeulen, Loncke’s molen, D’Hertemeulen en Allaerts molen. Maar vooral ook als Aardemolen, wat toch wel een grappige volkse verbastering is van de originele naam. De nabijgelegen straat op het grondgebied Oostrozebeke heet overigens Aardemolenstraat.

Sinds meer dan 40 jaar staat er achter de Herentmolen ook een miniatuur staakmolen, die een kopie is van de Tieltse Poelbergmolen. Deze is bekend als de Kleine Herentmolen.

© foto Kurt

Zonnebeke. (03/05/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het Passchendaele Museum ‘1917’ in Zonnebeke.

Het is gevestigd in het vroegere kasteel van Zonnebeke, dat hiertoe door het gemeentebestuur volledig werd gerenoveerd en heringericht. Het ligt op het domein van de voormalige Augustijnenabdij van Zonnebeke. Tijdens het Franse bewind werd die in beslag genomen en in 1797 verkocht aan handelaar J.B. Delaveleye, met uitzondering van de kerk. In de loop van de 19de eeuw werden de meeste abdijgebouwen gesloopt. Enkel de abdijhoeve van 1671 en de abtswoning bleven behouden. Deze laatste werd omgevormd tot een kasteeltje. Het domein omvatte een park met vijver, een moestuin en een windmolen.

In 1841 werd het domein gekocht door Emmanuel Iweins-Hynderick. In de tweede helft van de 19e eeuw liet hij het kasteeltje uitbreiden met een neogotische vleugel. Het park werd heraangelegd en er werd een muziekzaal gebouwd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden kasteel en domein verwoest. De eigenaars waren gevlucht naar Aubervilliers. Ze keerden in 1919 terug en woonden tijdelijk in noodwoningen. Omstreeks 1924 werd de herbouw aangevat, iets ten zuiden van de oorspronkelijke plaats. Het werd een bouwwerk in pseudo-Normandische stijl, waarbij gebruik werd gemaakt van bakstenen uit de steenfabriek van de schoonfamilie, en van stenen van de voorgaande bouwwerken. Opvallend is ook het poortgebouw uit 1931, dat uitgeeft op de Ieperstraat in Zonnebeke-centrum.

In 1982 kocht de gemeente het domein en het kasteel aan. Naast het museum vestigde ze er ook de bibliotheek en de toeristische dienst. Bij archeologische opgravingen in 1990 werden de omtrekken gevonden van een romaanse kruiskerk in ijzerzandsteen uit de 12de eeuw en van de oudste abdijgebouwen.

Sinds 2014 is het kasteeldomein flink uitgebreid met het gebied rond Villa Zonnedaele, een pittoresk landhuis uit 1933. Deze domeinen waren jarenlang van elkaar gescheiden. Het werd door de gemeente aangekocht en omgevormd tot het Passchendaele Memorial Park. Een van de blikvangers zijn er de Passchendaele Memorial Gardens of Poppy Gardens. Dit zijn acht herdenkingstuintjes in de vorm van een klaproos. Ze herdenken de landen die tijdens de Eerste Wereldoorlog meestreden in de Slag bij Passendale.

Heel recent werd het hele kasteeldomein ook ontsloten door het nieuwe wandelnetwerk ‘Ieperboog Oost’ van Westtoer. Je kan van hieruit nu een heel mooie verbinding maken naar het Polygoonbos enkele kilometer verderop.

© foto Kurt

Kachtem. (26/04/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het Rhodesgoed in Kachtem.

De heerlijkheid Rhode, waarvan het foncierhof was gelegen aan de Rodesbeek of Robeek, was een grote heerlijkheid op Kachtem en had ook gronden in de omliggende steden en gemeenten. De hoeve was omwald en had naast het opperhof ook nog twee bewoonde neerhoven. Verder waren er zaailanden, bossen, vijvers en een veengebied. De heerlijkheid had ook een eigen molen, en eigen wetten en strafbepalingen. Het Rhodesgoed was ook een tijd bewoond door de familie Verhelst, die met Albert Verhelst de laatste burgemeester van Kachtem leverde. In 1995 werd de hofstede gekocht door het stadsbestuur van Izegem, met de bedoeling het bijhorende domein te laten bebossen. Izegem wou immers af van zijn reputatie als bosarmste kanton van het hele land. Het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos (ANB) kocht de 35 ha grond erbij en beboste het grootste deel ervan. Vandaag is het Rhodesgoed een openbaar domeinbos van zowat 40 ha en in de hoeve vestigde zich een druk beklante horecazaak. (JRE)

© foto Kurt

Handzame. (19/04/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich bij de Sint-Adrianuskerk van Handzame.

Deze kerk, die ook wel Sint-Hadrianuskerk wordt genoemd, is de enige kerk in onze provincie die aan deze heilige is toegewijd. De oudste delen van de oorspronkelijke kerk zouden 13de-eeuws zijn. In 1614 werd de kerk, die op het einde van de 16de eeuw ten prooi was gevallen aan verwoestingen, vergroot tot een driebeukige hallenkerk met driezijdig afgesloten koor en een vieringtoren. Van 1887 tot 1894 werd ze ingrijpend gerestaureerd en vergroot.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk geplunderd en op 21-22 juni 1918 door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen. Enkel de preekstoel, de doopvont en enkele schilderijen (De verrijzenis van Christus uit de 17de eeuw en De bekering van Sint-Hubertus uit 1765 door Matthias de Visch) zijn tijdens de oorlog in veiligheid gebracht in Torhout. Van 1920-1924 werd de kerk herbouwd naar het model van de oorspronkelijke kerk, onder leiding van Thierry Nolf. De geredde stukken krijgen er opnieuw een plaats in.

Tot het einde van de 18de eeuw is de kerk omwald en staan er nog geen huizen rond. Op 19de-eeuwse kaarten is de omwalling gedempt en zijn er huizen te zien rond de kerk. Tot vermoedelijk 1974 was de kerk omgeven door een kerkhof.

© foto kurt

Roksem. (12/04/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het domein De Kluiten in Roksem.

De Kluiten is een van de twee waterplassen die in Roksem ontstonden door de zandwinning voor de aanleg van de vlakbij gelegen autosnelweg A18 Jabbeke-Franse grens, in de jaren 1970. In tegenstelling tot de put De Hoge Dijken, die werd uitgebouwd tot natuurgebied, kreeg De Kluiten, gelegen aan de Zeeweg, een roeping als gebied voor recreatie op het water. Vooral jetski en waterski zijn hier populair, en er is ook een waterskiclub gevestigd. Maar je kan er ook gewoon kano varen of pootje baden : er is een grasplein en er zijn omkleedruimtes voorzien. Tot vorig jaar was hier ook de erg leuke zomerbar ‘Fistong’ gevestigd.

© foto kurt

Ardooie. (05/04/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het bufferbekken ‘De Salamander’ in Ardooie.

Het bevindt zich op de Roobeek, tussen de Meersenstraat en de gebouwen van de firma Sioen Industries aan de Biekorfstraat. Het werd in 2019 aangelegd door de Provincie West-Vlaanderen en heeft een capaciteit van 60.000 m³. Het buffert het water dat vanuit de hoogtes van Koolskamp naar het centrum van Ardooie stroomt, met de bedoeling uiteraard van de woningen in het centrum te vrijwaren van wateroverlast. Het bekken is voorzien van een in- en uitstroomconstructie, waardoor het ten allen tijde geleegd kan worden. Voor het bekken is er een afgesloten weide met een waterplas aangelegd. Deze kan gebruikt worden als veedrinkpoel.

Eerder werd er op een andere aftakking van de Roobeek  in Ardooie door de Provincie al een gecontroleerd overstromingsgebied aangelegd met een capaciteit van 82.000 m³. Dat werd dan door de gemeente Ardooie verder uitgebouwd als recreatiedomein. De gemeente bedacht daar toen een leuke naam voor : De Waterbek. Ook nu weer gaf Ardooie het bekken een sprekende naam : De Salamander. Waarmee natuurlijk helemaal verwezen wordt naar de grillige vorm van het schiereiland in de grote waterplas.

© foto Kurt

Vlamertinge. (29/03/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de rotonde op de N38 in Vlamertinge, met in het midden het kunstwerk ‘Agonie’.

De viervaks N38 (de noorderring van Ieper en zijn verlengde naar Poperinge, ook wel Westhoekweg genaamd) werd aangelegd omstreeks 1980. Na een aantal zware en zelfs dodelijke ongevallen op het kruispunt met de Bellestraat in Vlamertinge kwam er daar naderhand een grote rotonde. Deze bevindt zich precies op de plaats waar de Canadese luitenant Cyril Henry Barraud in augustus 1917 een ets tekende over het gruwelijke oorlogsgeweld. Daarbij waren vaak paarden betrokken, want uit alle hoeken van de wereld werden toen paarden vervoerd naar het stationnetje van Vlamertinge, om van hieruit het slagveld ingejaagd te worden. Vele duizenden ervan vonden de dood.

Dit zette de stad Ieper er in 2010 toe aan om in deze rotonde rond het thema van het lijdende dier, meer bepaald het paard in de oorlog, een kunstwerk te laten maken. De Ieperse kunstenaar Luc Coomans kreeg de opdracht. Zijn werk ‘Agonie’, wat zoveel wil zeggen als doodsstrijd,  is een aanklacht tegen oorlog en elke vorm van geweld. De paarden zijn gewond, richten zich in hun doodsstrijd op en torenen uit boven de ruïne van een woning. Het kunstwerk werd ingehuldigd op zaterdag 11 mei 2013.

© foto Kurt

Gits. (22/03/2024)

De drone van KW-fotograaf bevond zich boven het moederklooster van de zusters van de H. Vincentius a Paulo in de Gitsbergstraat in Gits.

Deze congregatie werd hier gesticht in 1822 en is dus meer dan 200 jaar oud. Het kloostergebouw werd opgetrokken in 1879, vlak bij de school. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bezet door de Duitse troepen, waarbij het heel wat beschadigingen opliep. In 1933-1934 werd het vernieuwd, en later volgden nog enkele uitbreidingen.

Met de terugloop van het aantal roepingen werd dit gebouw veel te groot voor de weinige zusters die er nog zijn. In 1970 woonden hier nog honderd zusters, nu zijn ze nog met tien. Daarom werd er in de achtertuin een compacte nieuwbouw opgetrokken, waar de nog overblijvende zusters vorige maand hun intrek in namen. Het oude gebouw zal in de komende maanden worden afgebroken, om plaats te maken voor nieuwe schoolgebouwen.

© foto Kurt

Beernem. (15/03/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het kasteel Drie Koningen in Beernem.

Dit kasteel bevindt zich in een vrij groot domein in de buurt van de snelweg E 40 en van het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld.  Het behoorde aanvankelijk toe aan de paters ongeschoeide karmelieten. Ze baatten er de hoeve ‘Oude Paterij’ uit en bouwden er ook een kapel. Tijdens de Franse Revolutie werd dit alles echter aangeslagen en in 1798 openbaar verkocht ten voordele van de Franse schatkist. De koper was kanunnik Jean-Georges van Outryve, die de gronden in 1802 doorgaf aan zijn schoonbroer, Franciscus-Josephus-Joannes ‘François’ de Serret van Outryve. Die liet hier een kasteel bouwen dat deels zou zijn opgebouwd met afbraakmateriaal van de Brugse Sint-Donaaskathedraal, die in 1799 onder Frans bewind werd afgebroken nadat ook die openbaar was verkocht.

Het kasteel is gebouwd in empirestijl, genoemd naar het keizerrijk van Napoleon. François de Serret werd in 1813 trouwens tot baron de l’Empire verheven, na een audiëntie bij Napoleon. Het park van twintig hectare werd omstreeks 1815 aangelegd door baron François de Serret himself. Hij was immers ook bosbouwkundige. We kunnen hier ook vele zeldzame bomen terugvinden, zoals de mammoetboom, een Spaanse zilverspar, een tulpenboom en reusachtige kastanjebomen. De vijver werd pas in 1942 aangelegd.

Op het domein bevindt zich ook het grafmonument van Hubert van Outryve d’Ydewalle, die burgemeester van Beernem was van 1940 tot aan zijn dood. Hij werd op 11 juni 1944 op het kasteel aangehouden door de Duitse bezettingstroepen en overleed op 5 april 1945 in de gevangenis van Straubing in Duitsland. Zijn lichamelijke resten werden teruggebracht en begraven op enkele tientallen meter van het kasteel. In de buurt van dit monument vinden we ook nog een koorgeval als restant van een oude kapel uit 1884, die hier vroeger stond.

Vanaf de jaren 1950, tot en met 1982, werden in het kasteel Drie Koningen kunstweekends gehouden, waarbij zowat de hele beau monde van de Vlaamse kunstwereld hier is gepasseerd. Ook Prins Karel was van de partij. Deze weekends werden gehouden door Hélène du Sart de Bouland, weduwe van Hubert van Outryve d’Ydewalle en in 1947 hertrouwd met graaf Charles d’Hespel. Ze deed dit ter nagedachtenis van haar overleden man, die het boek Noblesse en Flandre schreef. Daarin riep hij de adel op om zich onder het volk te begeven en volop deel te nemen aan het culturele leven. Vandaag is het kasteel nog altijd in handen van de familie van Outryve d’Ydewalle. Het is niet toegankelijk voor het publiek.

© foto Kurt

Menen. (08/03/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het Serge Bertenpark in Menen.

Het bevindt zich naast het voetbalveld van KSC Menen in de Volkslaan en is genaamd naar Serge Berten. Deze intussen vrij bekende Menenaar vertrok in 1975 op 23-jarige leeftijd in opdracht van de Missionarissen van Scheut naar Guatemala. Tijdens de burgeroorlog die er heerste, kwam hij op voor de arme uitgebuite bevolking in de strijd tegen de rijke grootgrondbezitters. In 1982 werd hij ontvoerd door het leger en vermoord. Dat is toch wat wordt aangenomen, want zijn lichaam is nooit teruggevonden en zijn verdwijning blijft een raadsel, ondanks de zoekexpedities door privé-detectives en parlementaire bezoeken aan het land. In 2022 werd hij postuum uitgeroepen tot ereburger van Menen.

Vanuit het Serge Bertenpark kan je een 6 kilometer lange bewegwijzerde wandeling maken. De tocht loopt door rustige wijken met veel verrassend stadsgroen, en onderweg maak je kennis met Serge Berten en zijn levenswerk, in de omgeving waar hij opgroeide.

© foto Kurt

Hertsberge. (01/03/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de Ringbeek in Hertsberge.

Deze beek, die soms ook Ringebeek wordt genoemd, speelde een belangrijke rol in de bevrijdingsgevechten die zich op 17, 18 en 19 oktober 1918 voltrokken in Zwevezele, Wingene, Ruddervoorde, Hertsberge en Oostkamp. Na vier jaar loopgravenoorlog startte het bevrijdingsoffensief in Vlaanderen op 28 september 1918. De Legergroep Vlaanderen stond onder het commando van koning Albert I.

Het was toen voor het eerst in de oorlog dat het Belgisch leger ingedeeld werd bij de geallieerde strijdkrachten: het werd voor het bevrijdingsoffensief versterkt met een Franse staf en met Franse, Britse en Amerikaanse troepen. In feite ging het om vier afzonderlijke veldslagen, met tussentijden die noodzakelijk waren om op krachten te komen, reserves aan te vullen en enkele eenheden de tijd te geven om zich te verplaatsen. Tijdens een daarvan, de veldslag Torhout-Tielt, had de Duitse achterhoede zich verschanst aan de Ringbeek, Hertsbergebeek en Rivierbeek, en werden daar alle bruggen opgeblazen.

In de vroege morgen van 18 oktober worden Belgische cavaleriepatrouilles richting Hertsberge gestuurd. Aan de Schare stappen de ruiters af en tasten ze voorzichtig het terrein af, op zoek naar de vijand. Overal vallen de ruiters onder vuur en keren ze terug om verslag uit te brengen over de Duitse weerstand. In de loop van de dag wordt het infanteriebataljon aan de Poversbeek afgelost. Ten zuiden aan de Ringbeek zet de 1ste Infanteriedivisie om 7 uur een grote aanval in om de Duitse weerstand te breken. De aanval mislukt. De Belgen vallen ook in Hertsberge de hele dag de Duitse stellingen aan. Het 18de Linieregiment voert vier aanvallen uit. In de namiddag wordt de grootste actie op touw gezet door de 4de Infanteriedivisie. De artillerievoorbereiding is hevig en duurt 15 minuten.

Bij de beschietingen van de Belgische artillerie worden de Proosdijkapel en het kasteel van Hertsberge beschadigd. Een ingestorte keldermuur kost het leven aan Duitse soldaten. Ook de huizen in de omgeving worden geraakt. Om 16.45 uur stormen het 10de en het 18de Linieregiment vooruit om het kasteel in een tang te nemen. De aanval mislukt opnieuw. Het terrein ligt vol met doden en gewonden. De Duitsers bestoken de Belgische stellingen met mitrailleurs en artillerie. Op 17 en 18 oktober sterven meer dan 50 mensen bij de bevrijding van Ruddervoorde, Waardamme en Hertsberge. De Duitsers trekken zich in de nacht van 18 op 19 oktober terug.

Om de herinnering aan deze bevrijdingsgevechten levendig te houden, ontwierpen de gemeenten Oostkamp en Wingene een thematische fietstocht in twee lussen, op het knooppuntennetwerk van Westtoer. De vele infoborden onderweg vertellen je het hele verhaal in detail.

© foto Kurt

Mesen. (23/02/2024)

De drone van KW-fotograaf bevond zich bij de toren van de Sint-Niklaaskerk in Mesen.

Deze kerk, die door haar hoge ligging tot uren in de omtrek zichtbaar is, valt op door de koepelvormige top van de toren, die de bijnaam De Dikkop draagt. Onder het koor van de kerk bevindt zich een romaanse crypte uit de elfde eeuw. Ze is de begraafplaats van Adela van Mesen en is sinds 1939 een beschermd monument. Deze kerk is bijna duizend jaar oud : ze werd in 1057-1060 gebouwd als de abdijkerk van de benedictinessen van Onze-Lieve-Vrouw.  Na 1164 werd de kapel op het kerkhof van de abdij verheven tot parochiekerk en kreeg Mesen een eigen pastoor.

In 1776 werd de abdij op last van keizerin Maria Theresia gesloten. Daarna werd de vroegere abdijkerk de nieuwe parochiekerk van Mesen en werd ze toegewijd aan Sint-Niklaas. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk vernield. Een zekere Adolf Hitler, koerier bij het Duitse leger, maakte een waterverfschilderij en diverse tekeningen van de verwoeste kerk. Het puin bleef liggen tot 1923, de heropbouw was klaar in 1928.

In de toren van de kerk bevindt zich sinds 1 juni 1986 een vredesbeiaard met 59 klokken. Drijvende kracht hierachter was Mesenaar Albert Ghekiere. De PAX-klok werd op 17 mei 1985 gezegend door paus Johannes Paulus II bij zijn bezoek aan Ieper. De vele andere klokken zijn schenkingen van verenigingen en landen van over de hele wereld.

Sinds vorig jaar is de Sint-Niklaastoren ook ingericht als Horizon-uitkijkpunt van Westtoer. Wie de 214 treden naar omhoog trotseert, kan genieten van een prachtig uitzicht. Ook op de Leievallei aan de Waalse en Franse kant, al is dit in de voorbije jaren toch wat besmeurd geraakt door de bedrijfshallen en de rokende schoorstenen van de aardappelfabriek in Waasten én de recente lichtvervuiling op de zendmast van de RTBF op Saint-Yvon.

Onlangs kwam deze uitkijktoren nog in het nieuws doordat de vrederechter een sluiting op zondag beval, na klachten van omwonenden die zich geschonden voelen in hun privacy. Ondertussen zijn een aantal inwoners van Mesen een petitie gestart tegen deze verplichte sluiting.

© foto Kurt

Anzegem. (16/02/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het kasteel Hemsrode in Anzegem.

Dit kasteel was vroeger de zetel van de heerlijkheid Hemsrode, de belangrijkste in Anzegem, De oudste vermelding ervan gaat terug tot 1283-1284, wanneer Joos van Hemsrode wordt vernoemd als heer. Toch wordt aangenomen dat de geschiedenis van het kasteel zou teruggaan tot omstreeks 900. In die tijd zouden de grachten al zijn aangelegd, wellicht vanuit de Sint-Pietersabdij van Gent.

Het kasteel wisselde geregeld van eigenaar: in 1344 was er sprake van een zekere Wouter van Halewijn, en nadien nog van de families van Uitkerke, van Borselen, van Brederode, Crombach en van Lummene. In 1658 kocht Nicolaas du Jardin de heerlijkheid en twee jaar later liet hij het vervallen kasteel herbouwen.  Daarna werden opnieuw diverse families de eigenaar. Markies de Courtebourne vergrootte in 1872 de zijvleugels en de toren. Zijn enige dochter ging in het klooster en zij schonk het kasteel in 1884 aan gravin de Limburg Stirum. Daarna bleef het in handen van deze familie of aangetrouwden.

In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bezet door de Duitsers en in augustus 1940 werd het door brand verwoest. Het werd nadien niet meer her opgebouwd, maar het koetshuis uit 1640 en de personeelswoningen werden in 1955 geschikt gemaakt voor het verblijf van de familie en vormen op zich dus eigenlijk het huidige kasteel. Dit verklaart meteen ook de ietwat eigenaardige halve maanvorm van het gebouw.

Het kasteel is niet toegankelijk voor publiek. Elk jaar vindt in de omgeving van het kasteel de Internationale Military Waregem plaats.

© foto Kurt

Bredene. (09/02/2024)

De drone van KW-fotograaf bevond zich boven het recreatiedomein De Grasduinen in Bredene.

Dit 9 hectare groot domein is centraal gelegen in de Bredense campingzone. Een vijftal wandelpaden leiden er naartoe. In deze groene long ligt een visvijver, maar er zijn ook wandelpaden en er een leuke speeltuin. Momenteel is op deze site ook de bouw aan de gang van het nieuwe overdekte zwembad van LAGO. Het wordt het eerste volledig gasloos zwembad– en sportcomplex van ons land. Het water en de gebouwen zullen worden verwarmd via een unieke geothermische boring tot wel 1.250 meter diep. Het zwembad wordt volgend jaar in gebruik genomen.

© foto Kurt

Slijpe. (02/02/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de Rattevallebrug in Slijpe.

Deze brug over het kanaal Nieuwpoort-Plassendale bevindt zich ter hoogte van het kleine gehuchtje Rattevalle. Deze naam verwijst overigens helemaal niet naar rattenvallen. De meest waarschijnlijke uitleg voor deze niet alledaagse naam gaat terug naar het midden van de 12de eeuw. Toen was er hier een ernstige dijkdoorbraak. Die zorgde ervoor dat er een grote kolkende plas ontstond achter die dijk. Rasewale, of ook rossewaal, is een Oudnederlands woord dat voor de eerste keer in Brugse bronnen vermeld wordt in 1263. Waal betekent in het Middelnederlands een gat in een dijk, een dijkdoorbraak waar de grond is weggespoeld.

Een andere mogelijke verklaring voor deze naam gaat minder ver terug in de tijd. De Plassendalevaart werd gegraven tussen 1638 en 1640, en kwam toen op deze plaats een sluis die werd aangedreven door paardenkracht. Het is mogelijk dat het gehucht genoemd werd naar de rossen, paarden dus, die de sluis bedienden. Op de kaart van de waterwegen rond Nieuwendamme uit 1682 wordt ze ‘t Nieuw Sas genoemd. Aanvankelijk lag hier een ijzeren draaibrug, later werd die vervangen door een ophaalbrug. Lange tijd was er hier het café De Rattevallebrug, nu is dat een bekend grillrestaurant geworden.

© foto Kurt

Dentergem. (26/01/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven de Sint-Annakapel, vlak bij de grens met Tielt (De Poelberg) in Dentergem.

De kapel dateert van 1864 en kwam er op initiatief van Adilie Eugenie Vandermeulen, zuster van de oude burgemeester Jan Francis Vandermeulen en getrouwd met Emiel-Pieter Mulle, lid van een adellijke Tieltse familie. Ze werd opgericht met de bedoeling in deze uithoek van Dentergem een nieuwe parochie te stichten. Maar het bisdom zag hier geen heil in : de kapel werd niet ingewijd en werd nooit als kerkgebouw gebruikt. Al snel krijgt het gebouw een andere functie : het wordt als stalling en opslagplaats gebruikt door een plaatselijke pachter.

Omstreeks 1900 laait de discussie over een mogelijke nieuwe parochie nog eens op wanneer de Tieltse bevolking op de wijken rond en over de statie in Tielt sterk aangroeit. Maar dit wordt uiteindelijk opgevangen met de bouw, in 1937, van de Tieltse Onze-Lieve-Vrouwkerk, op gronden die werden geschonken door Emilie Mulle de Terschueren. Daarmee worden de plannen voor een nieuwe parochie op het Hoenderveld in Dentergem definitief opgeborgen. De Sint-Annakapel raakt in verval en is uiteindelijk niet veel meer dan een ruïne. Van het interieur, oorspronkelijk volledig aangekleed met altaar, communiebank en sacristie, is niets overgebleven.

Recent werd de kapel helemaal gerestaureerd en verbouwd tot evenementenlocatie. In augustus vorig jaar werd die geopend. Op het open dak richtte Westtoer een uitkijkpunt in, dat gratis toegankelijk is.

© foto Kurt

Rumbeke. (19/01/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het businesspark Westwing in Rumbeke.

Dit park is gelegen nabij het toegangscomplex tot de snelweg E403, een van de drukste kruispunten van onze provincie. We kunnen ons nu nog moeilijk voorstellen dat er hier een goeie vijftig jaar geleden enkel maar velden te zien waren. De ‘Rijksweg 308’ (nu N36) werd immers pas eind 1972 in gebruik genomen, en  een kleine vijf jaar later werd de aansluiting gemaakt met de A17, die toen nog enkel richting Kortrijk liep. Richting Lichtervelde duurde het nog eens vijf jaar. Op 1 januari 1983 werd de snelweg ook de nieuwe grens tussen de steden Roeselare en Izegem.

Ondertussen is de E403 dé economische slagader van onze provincie geworden en ontwikkelden zich ook bedrijventerreinen in de buurt. Eerst aan Izegemse zijde, later ook aan de kant Roeselare. Daar kwam ook het Accent Businesspark tot stand, waar naast heel wat bedrijven en diensten ook de regionale TV-zender WTV en de politiezone Riho hun onderkomen kregen. Een blikvanger is ook het Mercure Hotel.

Door de bouw van de nieuwe campus van AZ Delta aan de overzijde van de N36 drong zich ook een heel nieuwe verkeerswisselaar op om de drukke stromen naar zowel het Accent Business Park, AZ Delta als de ambachtelijke zone Abele vlot te laten verlopen. Dit werd het nieuwe knooppunt ‘3A’, dat open ging in 2019. Later in datzelfde jaar werd door het Roeselaarse stadsbestuur dan het licht op groen gezet voor de bouw van een extra kantoortoren met  dertien verdiepingen en 14.500 vierkante meter kantoorvloer. Het 57 meter hoge gebouw met zijn eigenzinnige architectuur van het bureau B2Ai kreeg de naam Westwing Tower en werd vorig jaar in gebruik genomen. Ondertussen is het Accent Business Park ook herdoopt tot Westwing Park.

Meulebeke. (12/01/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het voetbalstadion Dokter Leo Abeele, aan de Ter Borchtlaan in Meulebeke.

Dit stadion maakt deel uit van het gemeentelijk sport- en recreatiedomein Ter Borcht. Het is de thuishaven van voetbalploeg KFC Meulebeke, die momenteel speelt in eerste provinciale. In en om dit stadion werd in het voorbije weekend ook het Belgisch kampioenschap veldrijden gehouden.
Leon (‘Leo’) Abeele was burgemeester van Meulebeke van 1970 tot 1985 en was een echte volksvriend. Hij was ook bijzonder sportief ingesteld. Hij bezocht zijn patiënten per fiets en richtte onder meer de atletiekclub en Sportverbond Meulebeke op. Met de ‘beker Leo Abeele’ gaf hij zijn naam aan een bloeiende minivoetbalcompetitie, en hij lag ook aan de basis van de bekende wielerwedstrijd ‘Omloop Mandel Leie Schelde’. Als dokter begeleidde hij heel wat renners, en hij was ook een van de eerste sportdokters die openlijk opkwam tegen doping. Hij overleed in 1993, op 75-jarige leeftijd.

© foto Kurt

Zuienkerke. (05/01/2024)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het vakantiedomein Polderwind in Zuienkerke.

Het domein bevat naast een grote waterplas met een strandje ook een hotel met een eigenzinnige architectuur, dat werd gebouwd op initiatief van het Rode Kruis-Vlaanderen. Dit om tegemoet te komen aan de erg hoge nood aan aangepaste accommodaties voor (groeps)vakanties voor personen met een beperking. Maar het hotel staat open voor iedereen, net als de bijhorende bar en restaurant, met zicht op het water. Er is ook een wellness en fitness, en er zijn zalen voor meetings en events. Op de waterplas kan je via de organisatie Vlotkamp ook avontuurlijk overnachten in een tent op en vlot, waar je op een kajak naartoe moet.

© foto Kurt

Torhout. (29/12/2023)

De drone van KW-fotograaf bevond zich boven de begraafplaats De Warande, aan de Warandestraat in Torhout.

In 2018 werd deze begraafplaats omgevormd tot een heus stiltepark. Hiermee speelde de stad Torhout in op een trend, waarbij begraafplaatsen niet enkel meer bezocht worden om de doden te bezoeken en te eren, maar ook om rust en bezinning te vinden. Her en der werden dan ook stiltehoekjes aangelegd en rust- en zitbanken geplaatst. Er is ook een sterretjesweide.

Het stiltepark ligt vlak naast de Groene 62, de bedding van de oude spoorlijn 62 Oostende-Torhout, die al sinds 1967 buiten dienst is en nu is aangelegd als recreatief wandel- en fietspad.

© foto Kurt

Wingene. (22/12/2023)

De drone van KW-fotograaf Kurt Desplenter bevond zich boven het kasteel Munkegoed, aan de Munkelostraat in Wingene.

De geschiedenis van deze site gaat terug tot het jaar 1274, toen een landgoed op woeste grond door Maria van Hertsberge bij testament geschonken werd aan de Abdij Ter Duinen. Dit goed werd tijdens de godsdienstoorlogen in de tweede helft van de 16e eeuw geplunderd en verlaten. Begin de 17de eeuw werden nieuwe abdijgebouwen in gebruik genomen en verschenen er hier enkele boerderijen met bijgebouwen. In 1796 werd het domein door de Fransen aangeslagen en als publiek goed verkocht. Het Oud Munke Casteel werd gesplitst in twee woonhuizen.

In 1852 gaf de toenmalige eigenaar, Constantinus Ophoven-Suys, opdracht tot een ingrijpende verbouwing, waarbij de twee woonhuizen weer samengevoegd werden tot een enkel sober kasteel, in neogotische stijl. De grachten werden gedempt. De akkers en de bossen, uitlopers van de Munkebossen in Ruddervoorde en Zwevezele, werden omgevormd tot park. Ook werd een nieuwe hoeve gebouwd en kwam er een serre. Het kasteel en het domein zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Bekijk hier de dronebeelden van 2023.

Bekijk hier de dronebeelden van 2022.

Bekijk hier de dronebeelden van 2021.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier