Wesley (39) en Athina (38) baten ‘t Waregemse Friethuis uit: “Onze passie is een roeping geworden”

Wesley Lavens en Athina Poecke in hun Waregems Friethuis. © PPW
Philippe Peers

Midden in de Stationsstraat 73 in Waregem baten Wesley Lavens en Athina Poecke met enorm veel overgave ‘t Waregems Friethuis uit. Ze werken alleen met verse aardappelen en kiezen dus voor kwaliteit boven gemak. Ze zijn er sinds geruime tijd allebei fulltime aan de slag.

Wesley Lavens (39) is een geboren en getogen Waregemnaar en volgde een opleiding tot houtbewerker. Hij is een fervent supporter van SV Zulte Waregem. Athina Poecke (38) werd geboren in Gent en werkte een hele poos als thuisverpleegster. Paardrijden is haar passie. Ze wonen wettelijk samen in de Garenstraat en hebben twee dochters: Maité (10) en Elise (8).

“Velen denken een frituur te kunnen openen zonder opleiding: dat loopt vaak verkeerd af”

“Na mijn studies aan het VTI heb ik gewerkt als timmerman en meubelmaker en een cursus voor frituuruitbater gevolgd bij Syntra West Kortrijk”, verduidelijkt Wesley. “Een opleiding is zeker niet onbelangrijk om onze job goed te kunnen doen. Velen denken immers totaal verkeerd een frituur te kunnen openen zonder opleiding. Dat loopt nogal vaak verkeerd af. Athina combineerde aanvankelijk de frituur met haar job als thuisverpleegster. Het werd drukker en drukker en de werkdruk werd te hoog. Ze werkt nu fulltime mee, een juiste keuze.”

Passie

“Mijn passie voor de frituur is ontstaan tijdens mijn eerste ervaringen in de horeca”, vertelt Wesley met fonkelende oogjes. “Achter de toog ontdekte ik hoe fijn het is om onder de mensen te zijn, klanten met plezier te bedienen en hen te laten genieten van een lekkere maaltijd. De gezellige sfeer en het directe contact met de klant gaven me energie. Ik voelde me meteen op mijn plaats. Wat me vooral aantrok, was de liefde voor een echte Belgische klassieker: verse frietjes, gesneden met een frietsnijder en gebakken zoals het hoort en zeker geen voorgesneden industriële frieten. Wel authentieke frietjes met een volle smaak en knapperige beet, ter plaatse gesneden. Om de beste kwaliteit te garanderen, verversen we elke dag onze friteuses met echt ossevet, een traditionele keuze die zorgt voor die unieke, rijke smaak die zo typisch is voor een échte Belgische friet. Deze passie groeide uit tot een duidelijke roeping: mijn eigen stempel drukken op de Belgische frituurcultuur, met respect voor het ambacht en met liefde voor de klant. Elke dag opnieuw streef ik ernaar om enkel het beste te serveren. Dat alles met een brede glimlach.”

“Een frituur uitbaten is fysiek veeleisend, maar we doen het met hart en ziel”

Net voor de legendarische Waregem Koerse Feesten in 2015, opende ’t Waregemse Friethuis voor het eerst de deuren. “Ik zal de opening nooit vergeten: meteen een grootse vuurdoop, samen met het grootste feest van het jaar in de paardenstad. We werden overspoeld door bezoekers en het was best wel pittig. Toch voelde ik meteen dat hier mijn plek is en dat de job mij op het lijf geschreven is. Ik verbouwde de zaak volledig zelf. Mijn droom is werkelijkheid geworden. Een frituur uitbaten is een fysiek veeleisend beroep maar we doen het met hart en ziel. Dat voelen onze klanten elke dag opnieuw. Het maakt ook ons gelukkig. We maken dan ook graag tijd voor een babbel, een grapje en een glimlach”, vervolgt Wesley.

Geen sluitingsdag

Uiteraard trekken Athina en Wesley er nu en dan eens tussenuit maar een vaste sluitingsdag hebben ze niet. Bijna het hele jaar door zijn ze elke dag open. Hun uit de hand gelopen hobby is uitgegroeid tot een vaste job die ze met veel liefde uitoefenen. Veel klanten zijn dan ook intussen goede vrienden geworden. Elke dag brengt nieuwe verhalen en verrassingen die de job zo bijzonder maken. De zaak beschikt over een gezellige binnenruimte voor 40 personen en de ruime stadstuin biedt plaats aan nog eens 70 gasten, een echte troef in het hart van Waregem. Het eethuis is de voorbije jaren maar liefst vijf keer verkozen tot ‘Beste frituur van Waregem’, een mooie erkenning voor het harde werk dat dagelijks wordt geleverd. Uiteraard speelt de zaak ook in op gemak en moderne verwachtingen met online bestellingen. De meeste producten worden zelf bereid, met liefde voor het vak en oog voor smaak en versheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise