Zondag 23 juni wordt het heraangelegde Historisch Hart feestelijk geopend

Bij het Deken Zegerplein-Begijnhofstraat is er ruimte gemaakt voor gezellige terrassen die een uniek uitzicht bieden op de kerk en Gravenkapel © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Terwijl Group Monument nog de laatste hand legt aan de heropgebouwde weermuur van het oudste gedeelte van onze stad, kijken we al uit naar het eindresultaat. De heraanleg van het Historisch Hart zal voor een mooie verbinding zorgen tussen het winkelwandelgebied, de verlaagde Leieboorden en de Grote Markt. De feestelijke opening vindt plaats op zondag 23 juni.

De heraanleg van het Historisch Hart van Kortrijk vormt één van de belangrijkste ingrepen die de afgelopen jaren in onze stad werden gerealiseerd. De straatjes rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Begijnhof werden omgevormd tot idyllische plaatsen om door te kuieren. “De uitstraling is een mix van Le Vieux Lille in Rijsel en Patershol in Gent”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Ademruimte voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Tot voor kort was de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de achterkant beklemd door de gebouwen van het woonzorgcentrum Sint-Vincentius. Deze site is inmiddels afgebroken. “De afstand tussen de gebouwen is vergroot van ongeveer 5 naar minimaal 20 meter, waardoor de kerk meer ruimte heeft gekregen en de unieke zichtlijnen vanuit het Begijnhofpark op de kerk en de Artillerietoren zijn hersteld. Vanuit het park is er nu een schitterend uitzicht op onze twee hoofdkerken, met daartussen het Begijnhof. Een nieuwe prentkaart”, zegt Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing.

Bovendien wordt de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk volledig opnieuw aangelegd. Overbodige verhardingen en niveauverschillen worden verwijderd, zodat de kerk in een sober en groen landschap komt te staan. Er komen nog nieuwe wandelpaden voor een vlotte verbinding van en naar het Begijnhofpark.

De laatste kappen worden in de natuursteen geslagen. De rode bakstenen aan de binnenkant werden speciaal gemaakt met de juiste afmetingen door Wienerberger
De laatste kappen worden in de natuursteen geslagen. De rode bakstenen aan de binnenkant werden speciaal gemaakt met de juiste afmetingen door Wienerberger © MD

Metamorfose historische straatjes

Voor de herinrichting van het historisch centrum deed de stad opnieuw een beroep op Michel Desvigne, de ontwerper van de verlaagde Leieboorden. De kleine straatjes rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Deken Zegerplein, Kapittelstraat, Pieter De Cockelaerestraat en Begijnhofstraat) hebben een ingrijpende opknapbeurt ondergaan om het historische karakter van deze smalle straten te benadrukken.

“Vroeger had je hier voetpaden van amper 60 centimeter breed. Als je kijkt naar wat het vandaag is geworden, zou je het bijna niet geloven”, zegt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken. “Samen met de buurtbewoners zijn er een tiental geveltuintjes aangelegd die extra kleur en sfeer brengen, wat een grote invloed heeft op de leefbaarheid van de straat, maar ook de waterhuishouding. We willen zoveel mogelijk water lokaal vasthouden, een stad die klaar is voor de klimaatverandering. Al het water die we in dit gebied opvangen, ook het water van het dak van de kerk, gaat niet rechtstreeks naar de riolering, maar eerst naar de plantvakken en de gracht. Pas op een bepaald maximumniveau stroomt het water naar de Leie. Met dit ingenieus systeem combineren we historische waarde met moderne technieken.”

Aannemer Benoit Ockier, Wout Maddens, Vincent Van Quickenborne, Axel Weydts, Tim Hautekeete en Dries Baekelandt
Aannemer Benoit Ockier, Wout Maddens, Vincent Van Quickenborne, Axel Weydts, Tim Hautekeete en Dries Baekelandt © MD

Openingsfeest

Op zondag 23 juni vanaf 13 uur vindt de feestelijke opening plaats. De stad nodigt alle inwoners uit om de nieuwe omgeving te verkennen. Bezoek de antiekmarkt in samenwerking met Ignace Van Canneyt in de Onze-Lieve-Vrouwestraat (van 9 tot 19 uur) of verdwaal in de charmante straatjes, waar straatmuzikanten, artiesten en karikaturisten je in de namiddag verwelkomen. De gidsbeurten over de rijke geschiedenis van onze boeiende stad zijn ondertussen allemaal volzet.

Vervolgverhaal

De stad heeft ondertussen een ontwerpwedstrijd gelanceerd voor de verkoop van de Sint-Vincentiussite. Binnenkort selecteren ze het ontwerp dat het beste past binnen deze historische context. Het Begijnhofpark zal met meer dan 30 procent groeien, van ongeveer 8.100 m² naar 10.700 m², door de sloop van de Sint-Vincentiussite en de parkeerplaatsen achter het Begijnhof te verwijderen.

De panden Lange Brugstraat 1 en 3 biedt de stad te koop aan onder voorwaarden. Kandidaten kunnen hun voorstel indienen tegen vrijdag 21 juni. Met de verkoop wil de stad nieuw leven blazen in dit hoekpand. Zo kan een kwalitatieve architecturale afwerking van het pand mee bijdragen tot de algehele opwaardering van dit gebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier