“Wonen in het centrum van Ieper is nog altijd betaalbaar”: vastgoedmakelaar Valentine Vancayzeele (30) over ondernemen in de Kattestad

Valentine Vancayzeele: “Makelaars doen echt wel meer dan gewoon dat bordje hangen.” © Ciska Baelde Ciska Baelde
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Opgevoed met ondernemerszin in de papfles opende Valentine Vancayzeele al op haar 23ste haar eigen vastgoedkantoor. Zes jaar later kent de Elverdingse de Ieperse vastgoedmarkt op haar duimpje. “De Kiplinglaan en Leopold III-laan blijven toplocaties, maar het mooie aan vastgoed is dat er voor iedereen iets te vinden is.”

Commerce doen zit in mijn bloed”, vertelt Valentine Vancayzeele (30). “Als kind verkocht ik al bloemetjes aan zee. Dat zat er toen al in. Toen ik tijdens mijn studies kmo-management stage deed in een vastgoedkantoor was ik meteen verkocht.”

Waarom doe je dit zo graag?

“Een huis kopen of verkopen is een belangrijke stap in het leven. Een koppel dat gaat samenwonen, mensen die scheiden, een overlijden… Er hangt altijd een verhaal aan vast. Dat sociale aspect vind ik belangrijk. Die combinatie vind ik leuk: commerce, maar ook helpen. Veel mensen weten niet hoe ze de verkoop van een huis moeten aanpakken. Ze schrikken soms van wat we allemaal doen. Makelaars doen echt wel meer dan gewoon dat bordje hangen. Ik vind het ook tof om klanten achteraf weer tegen te komen. Dan probeer ik wel tijd te maken om te vragen hoe ze het stellen. Zo zag ik onlangs mensen die onder onze begeleiding van het huis waar ze hun hele leven hebben gewoond naar een appartement gingen. Dat was voor hen emotioneel een heel grote stap, maar dan kom je ze een paar jaar later tegen en zijn ze supertevreden. Dat maakt me zo gelukkig.”

Je was heel jong toen je je eigen kantoor opstartte. Was dat een bewuste keuze?

“Dat is met de paplepel meegegeven. Mijn ouders waren zelfstandigen en daardoor wilde ik zelf ook altijd zelfstandige zijn. Waarom moet ik dan wachten? Achteraf bekeken besef ik dat ik jong was, maar ik heb er geen spijt van, want nu kan ik wel zeggen: ik ben pas dertig, maar ik heb al serieus wat ervaring. Ik ken de vastgoedmarkt in Ieper intussen wel. Mocht ik nu starten, dan zou ik minder kennis vergaard hebben.”

Heb je getwijfeld?

“Op dat vlak had ik ook het geluk dat mijn ouders al wat kennis van het bedrijfsleven hadden. Niet in de vastgoedsector, maar ze waren er wel mocht het nodig zijn. Bovendien was 2018 een heel goed jaar voor vastgoed. Ik was eigenlijk vrij snel vertrokken.”

“Ik ben pas dertig, maar ik heb al serieus wat ervaring”

Hoe staat de vastgoedmarkt er vandaag voor in Ieper?

“Er is op dit moment voldoende aanbod. Geen overaanbod, maar er is een gezonde circulatie. Wat te koop komt, vindt zijn weg. Als het aan de juiste prijs te koop staat, tenminste. Er was een periode dat alles de deur uit vloog, soms zelfs tegen zotte prijzen. Dat was een opstootje in de markt, maar nu is dat genormaliseerd.”

Zijn de prijzen hier fel gestegen?

“Als ik het vergelijk met toen ik startte in 2018, dan zitten we nu toch in een heel andere prijscategorie. Ik geloof niet dat de vastgoedprijzen zullen zakken. Misschien zullen ze niet meer zo snel stijgen als de voorbije jaren, maar ze zullen wel verder stijgen. Centrum Ieper is nog betaalbaar als gezin, maar je moet wel tweeverdieners zijn om een grotere woning te kunnen kopen. Een beetje steun van de ouders helpt ook. Met één loon en niks op de rekening is het zeker niet evident.”

Zijn er vastgoedhotspots?

“Je heb altijd iets betere straten, zoals de Kiplinglaan en de Leopold III-laan. Die zijn bekend en dat zal zo blijven. Het uitzicht is er fantastisch en je zit vlak bij de vestingen en de Grote Markt. Ik aas niet per se op dé toplocaties en dé tophuizen. Ik zet graag mijn tanden in elk type vastgoed.”

Wie is Valentine Vancayzeele?

Privé

Valentine Vancayzeele werd geboren in Poperinge op 16 maart 1994. Ze is de dochter van Eddy Vancayzeele en Christelle Vandeputte en heeft één broer, Laurent. Samen met haar partner Bjorn Syx heeft ze een zoontje, Bastien (1). Het gezin woont in Elverdinge.

Loopbaan

Ze ging naar de lagere school in Elverdinge, twee jaar naar het middelbaar in Poperinge en vier jaar in Immaculata Ieper. Daarna studeerde Valentine kmo-management in Gent, liep stage in een vastgoedkantoor in Diksmuide en startte haar eigen vastgoedkantoor Vastgoed Vancayzeele in Ieper in 2018.

Vrije tijd

Tijd maken voor haar gezin.

Hoe ziet jouw droomwoning eruit?

“Meer op de buiten, met een uitzicht zodat ik tot rust kan komen. Ik zie al heel veel mensen en gebouwen op een dag, dan vind ik het fijn om thuis rust te hebben. We wonen in Elverdinge in het huis waar mijn grootouders altijd gewoond hebben. Dat uitzicht hebben we nu niet, maar we blijven dromen. Je kan niet alles hebben als je nog zo jong bent.”

Je bent Ieperling in hart en nieren?

“Het kotleven in Gent was erg leuk, dat was een mooie periode. Maar na mijn stage ben ik weer naar de regio gekomen en was er van Gent geen sprake meer. Veel jongeren blijven plakken, maar ik heb daar geen seconde aan gedacht. Je zal me niet rap weg krijgen uit deze streek. Mijn vrienden, kennissen en familie wonen hier. Alles is hier goed, ik zou niet weten waarom ik zou verhuizen.”

Is er veel concurrentie in de vastgoedsector in Ieper?

“Gezonde concurrentie, maar dat houdt ons scherp. Er is voor elke makelaar zeker werk genoeg.. We zijn een kleinschalig kantoor, met heel persoonlijk contact. De mensen beginnen en sluiten af bij mij. We zijn met twee en misschien gaan we ooit naar drie, maar zeker niet groter. Ik wil met de voeten in het werkveld staan en niet plots het gevoel krijgen dat ik gewoon een bedrijf leid.”

Hebben ze je al gevraagd voor Huizenjagers?

“Ieder jaar wel een keer, maar ik heb altijd nee gezegd. Dat zegt mij niet zo veel.”