Chiro Pimpernel Vleteren viert 55ste verjaardag met feestweekend

Op de foto zien we drie generaties hoofdleiding: Marc Baelde, Lieva Dejonckheere, Jelle Vermeulen. © gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Chiro Pimpernel Vleteren bestaat dit jaar 55 jaar en dat vieren ze met een feestweekend, van vrijdag 3 tot en met zondag 5 mei. Het weekend staat boordevol activiteiten van een streekbierenavond tot een hap- en staproute. Samen met Marc Baele, oprichter Chiro Edelweiss – voorloper van Chiro Pimpernel -, en Lieva Dejonckheere, eerste hoofdleidster van Chiro wordt teruggeblikt op 55 jaar Chiro Pimpernel.

Het was Marc Baelde die Chiro Edelweis oprichtte, de voorloper van Chiro Pimpernel. “Ik had mijn leiderscursus gevolgd bij de Christelijke Mutualiteiten en kon dus met hen mee op kamp, maar in Westvleteren was er helemaal niets voor de jeugd. Reeds maanden liep ik rond met het idee om iets te beginnen voor hen. Ik deed navraag op verschillende plaatsen in verband met verschillende jeugdbewegingen. De overkoepelende organisatie Chiro in Antwerpen bezorgde me heel wat informatie over hun doelstelling, hun methode van werken en de mogelijke ondersteuning, waardoor de keuze vlug gemaakt was. Het zou een afdeling van de Chiro worden”, legt Marc uit.

Tegenkanting

Via verschillende huisbezoeken bij ouders van kinderen die in de Chiro zouden kunnen komen. “Natuurlijk moest er ook leiding gevonden worden. Uiteindelijk kwam het er van en de juiste datum van oprichting is 15 december 1968. De kinderen (jongens) konden lid worden van zodra ze in het tweede leerjaar kwamen. Leden betaalden 10,-fr (0,25 euro) lidgeld per maand en jaarlijks 30,-fr (0,75 euro) extra voor de verzekering. De eerste leiding bestond uit mezelf als hoofdleider, bijgestaan door José Ryckebosch en Jacques Rubben. Er werden drie afdelingen gemaakt, dus voor iedere leider een afdeling. Dat werden de Speelclub, de Rakkers en de Toppers. De eerste acht leden waren Guido Boutten, Marc Calmeyn, Eddy Regheere, Renaat Debergh, Lode Vandecaveye, Marc Pillaert, Rik Dequeker en Jan Pattin”, legt Marc uit.

De zondagnamiddagactiviteit van Chiro Edelweiss ging door van 14 uur tot 17 uur en vond plaats in de oude Sint-Maartenszaal, gelegen achter de woning van de toenmalige onderpastoor Andre Vuylsteke. Er werd gestart met acht kinderen, één jaar later waren dat 15 kinderen. “In de eerste maanden van ons Chirobestaan, kregen we nogal wat tegenkantingen. We zouden nooit stand houden, het zou niet lang duren, wie richtte er nu een jeugdbeweging op met acht kinderen, waar zouden we een vast lokaal vinden… Na 55 jaar bestaat de Chiro nog steeds. Bij deze is het dus bewezen dat het een goed idee was om met ons oorspronkelijk idee door te gaan”, zegt Marc. “Een aantal jaren na de oprichting van Chiro Edelweiss werd er door enkele meisjes ook een meisjeschiro gestart, maar die heeft het helaas niet lang uitgehouden. Een gemengde Chiro was toen zeker uit den boze. Dat kan echt nog niet; dus voor de meisjes was er niet langer een jeugdbeweging.”

Gemengde Chiro

Lieva was hoofdleidster toen Chiro Pimpernel, de gemengde Chiro, werd opgericht. “In 1984 waren enkele leiders van Chiro Edelweiss op zoek naar nieuwe leiding om een nieuwe gemengde Chiro op te richten. De jeugd van toen kreeg een uitnodiging om een kennis te gaan maken met wat er allemaal in de Chiro gebeurt. Dus ging ik daar op in samen met nog enkele andere”, legt Lieva Dejonckheere uit.

“Een aantal jaren na de oprichting van Chiro Edelweiss werd er ook een meisjeschiro gestart, maar die heeft het helaas niet lang uitgehouden”

Met deze nieuwe leiding konden we dan in september 1984 van start met Chiro Pimpernel . Ik was onmiddellijk hoofdleidster, maar kreeg steun van de oude hoofdleider van Chiro Edelweiss Jan Ryckebosch. Er waren toen vier afdelingen, Speelclub, Rakwi, Tito en Keti. We konden al van een grote opkomst spreken. Het was immers nog niet zoals nu, maar wij waren tevreden. Het eerste jaar konden we nog niet op kamp, omdat er geen centen voor waren. Daarom organiseerden we tijdens de kermis van Oostvleteren een spookkot. Met de Kermis van Westvleteren organiseerden we een bal, play-backs, en de verkoop van wc-papier. In 1986 gingen we voor het eerst op kamp naar Zichem met als kampliedje Live is Live. We hadden een mooie opkomst van zo’n 70-tal enthousiaste leden.”

Sinds vorig jaar is Jelle Vermeulen de hoofdleider van Chiro Pimpernel en telt de jeugdbeweging 213 leden. De Chiro telt 31 leiders, vier volwassen begeleiders en één freelancer die ons helpt bij allerhande klusjes. De activiteiten vinden tweewekelijks of soms om de week plaats op zondagnamiddag, telkens van 14 tot 17 uur. Het kamp valt jaarlijks van 21 juli tot 31 juli.

Streekbierenavond

De 55ste verjaardag van Chiro Pimpernel wordt gevierd met een feestweekend. Op vrijdagavond 3 mei vanaf 19 uur is iedereen welkom om te genieten van een uitgebreid assortiment streekbiertjes op de streekbierenavond in de tent op de Chiropleine. De toegang is gratis. Op zondag 5 mei organiseert Chiro Pimpernel een hap- en staproute, waarbij je kan genieten van enkele drankjes en versnaperingen tijdens een toffe wandeling doorheen de Vleterse velden. Er zijn twee routes, 4 km en 8 km en de startplaats is op de parking van Chiro Pimpernel. Deelnemen kost 5 euro, jonger dan 12 jaar neemt gratis deel. Ook is het Chirocafé de hele namiddag open op zondag.

Info: www.chirovleteren.be of de Facebookpagina Chiro Pimpernel Vleteren.