Ann (56) uit Brugge is wereldkampioen garnaalpellen: “Volledig podium is West-Vlaams!”

Ann Dalle met haar trofee. © Gino Ester
Redactie KW

In het Franse Leffrinckoucke werd het WK garnaalpellen georganiseerd. Opmerkelijk wel: het volledige podium is West-Vlaams! Ann Dalle uit Brugge is wereldkampioen geworden. Ze pelde maar liefst 111 gram garnalen in 10 minuten. Vorige week werd ze, met 105 gram gepelde garnalen in 10 minuten, derde in Oostduinkerke.

Als runner-up zien we nog een bekende naam: Nadine Deetens uit Zwankendamme. Zij is huidig Belgisch kampioene en ook Krak van Brugge. Zij pelde 90 gram. Plaats drie was voor Annie Acks uit Blankenberge. Zij pelde 85 gram garnalen. Annie nam voor het eerst deel met haar collega’s van Folkloregroep De Korre uit Blankenberge.

“Mijn ouders kochten enkele kilo’s garnalen en samen met mijn broer en mijn zus zaten we dan urenlang te pellen”

Het is eerder toevallig dat winnares Ann Dalle in de wedstrijd garnaalpellen belandde. “Ik zag een reportage op televisie van het Belgisch kampioenschap in Oostduinkerke dat georganiseerd wordt door de Koninklijke Orde van de Paardevisser. Vorig jaar nam ik daar voor de eerste keer deel en ik strandde op de tweede plaats. De week erna ben ik ook naar Leffrinckoucke geweest, waar ik derde werd. Vorige week waagde ik opnieuw mijn kans in Oostduinkerke en ook dan sloot ik de top 3 af. En zondag was het geluk aan mijn zijde en veroverde ik dus de titel.”

Een volledig West-Vlaams podium in Frankrijk: Ann Dalle, Nadine Deetens en Annie Acks.
Een volledig West-Vlaams podium in Frankrijk: Ann Dalle, Nadine Deetens en Annie Acks. © gf

Al van kinds af aan heeft Ann de smaak van het garnaalpellen te pakken. “Toen ik 10 jaar was, ben ik daarmee begonnen. Mijn ouders kochten enkele kilo’s garnalen en samen met mijn broer en mijn zus zaten we dan urenlang te pellen. Dat was een leuke familiebezigheid waarbij we samen veel plezier beleefden. Later hielp ook de dochter van mijn zus mee. Het werd eigenlijk een soort traditie.”

Rechtstreeks uit de vismijn

En in 2023 zette Ann dus de stap naar de competitie. “Ik heb niet speciaal geoefend, want dat zit een beetje in mijn vingers. Vorige week heb ik wel nog eens 4 kilo gepeld. Begin dit jaar waren de garnalen te duur en dan heb ik er niet veel gekocht. Nu is de prijs weer toegankelijk. Ik ga ze altijd halen bij Vishandel Simonne in Blankenberge omdat ze daar altijd heel vers zijn en dat is dat leuk om te pellen.”

Heb je een eigen techniek? “Ik begin altijd eerst met de staart, dan duw ik naar de kop en uiteindelijk geef ik een klein draaitje waardoor de garnaal loskomt. En natuurlijk moet je je concentreren op de garnalen.”

Blinkende garnalen

Volgens Ann is er een verschil tussen de garnalen. “Vorig jaar raakten ze in Oostduinkerke heel vlot uit de pel want ik had 120 gram. De week erna was het in Frankrijk veel minder want daar behaalde ik 30 gram minder. Er is toch wel een verschil in de kwaliteit. De grootte speelt geen rol. Maar ik ben geen fan van gepoederde garnalen want die pellen minder vlot. Je voelt dat meteen. Er gaat niks boven verse garnalen rechtstreeks uit de vismijn, want die blinken nog.”

120 deelnemers

Ann is trots dat ze de overwinning behaalde in Frankrijk. “We waren met 120 deelnemers, verspreid over 3 reeksen van 40. Dat zijn zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden uit Spanje, Mexico, Nederland, Frankrijk en België. En toch hebben we een volledige top 3 uit West-Vlaanderen.”

En welke prijzen kreeg Ann mee naar huis? “Een potje met de 11 gram garnalen, een medaille en een beeldje dat gemaakt werd door een kunstenaar. En natuurlijk is er de eeuwige roem.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier