Sportevent voor Joke al aan derde editie toe: “Mensen samenbrengen staat centraal”

Maaike Behaegel organiseert het event voor haar zus Joke die in februari 2021 overleed. © Stefaan Beel
Maxim Bille
Maxim Bille Webredacteur KW

Op zondag 26 mei vindt aan De Nieuwe Deure in Beveren opnieuw het sportevent plaats ter nagedachtenis van Joke Behaegel, die in februari 2021 overleed na een korte strijd tegen kanker. Het evenement, waarbij de opbrengst volledig naar het goede doel gaat, is al aan de derde editie toe.

Joke Behaegel overleed op 23 februari 2021. Ze was toen amper 38 jaar. Joke en haar man Vincent Decouttere waren in april 2020 nog de fiere ouders geworden van een tweeling: Jules en Charles. Helaas volgde dus al heel snel het slechte nieuws: een agressieve longkanker. “Euforie maakt zo meteen plaats voor droefenis”, vertelt Maaike Behaegel (40), de zus van Joke. “In die periode was het toen ook nog eens volop corona. Zowel bij de geboorte als bij het overlijden zijn heel wat mensen niet kunnen langsgaan om enerzijds de kindjes te ontmoeten en anderzijds om afscheid te nemen van Joke. We merkten dat dit het rouwproces er niet eenvoudiger op maakte en dat veel mensen de behoefte hadden om eens samen te komen. Vandaar dus dit evenement. Voor mij is de organisatie hiervan ook een vorm van rouwen en verwerken. Net als voor haar man Vincent en Liesbet Vervaeke, die dit ook mee organiseren.”

‘Lege fakke’-ticket

In totaal worden drie sportactiviteiten voorzien: wandelen, lopen en fietsen. Dit telkens over verschillende afstanden. Zo kunnen wandelaars en lopers zich uitleven op een parcours van 5 tot 60 kilometer. Wie liever fietst, kan kiezen voor een parcours tussen 5 en 270 kilometer. Inschrijven kan nog steeds. “Bij elke discipline schommelen de prijzen tussen 10 en 20 euro per persoon. Maar ook wie niet wandelt, loopt of fietst is meer dan welkom. Sinds vorig jaar hebben we nu ook een ‘Lege fakke’-ticket voor 5 euro per persoon, als knipoog naar Joke. Zij was namelijk totaal niet sportief. Ik ben dat echter wel en vandaar dus de keuze voor dit concept.”

Coverbands

Het evenement is intussen al aan de derde editie toe. De volledige opbrengst gaat naar het goede doel. “Alles gaat rechtstreeks naar het Fonds voor Innovatief Kankeronderzoek (FIKO), dat is het onderzoekscentrum van KU Leuven. Het is onze bedoeling om hier een jaarlijks event van te maken, waarbij we ieder jaar wel iets meer doen. Zo zullen er nu drie coverbands aanwezig zijn. Zij zullen de hele namiddag spelen en voor toegankelijke muziek zorgen. Daarnaast voorzien we ook heel wat bevoorrading op het parcours zelf, zodat de mensen ook op andere plaatsen samenkomen. Want mensen samenbrengen, staat hier echt wel centraal”, besluit Maaike.