Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden: “Gilbert heeft Lichtervelde echt op de kaart gezet”

Gilbert Desmet werd 93 jaar. © Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.

Gilbert Desmet heeft een palmares om u tegen te zeggen. Hij won Parijs-Tours. Hij won de Waalse Pijl. Hij won Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij won ritten in de Vuelta, Parijs-Nice, Dauphiné en Ronde van Zwitserland. Maar bekend is Gilbert Desmet (93) vooral, omdat hij twaalf dagen de gele trui droeg in de Tour. “Ik heb een heel rustig karakter. Als ronderenner was dat een gigantisch voordeel”, liet de voormalig geletruidrager drie jaar geleden nog optekenen in onze krant.

Rouwregister in De Ploeg

Het gemeentebestuur van Lichtervelde opent een rouwregister in De Ploeg op de zorgsite, waar Gilbert de laatste jaren verbleef. “Zijn belangrijkste overwinningen zijn Parijs-Tours in 1958 en de Waalse Pijl in 1964”, geeft de gemeente mee in een eerste mededeling. “Tijdens de Ronde van Frankrijk in 1956 en 1963 droeg hij in totaal 12 dagen de gele trui. In eigen gemeente stond hij drie keer op de eerste plaats op het podium. In totaal behaalde hij 101 overwinningen gedurende zijn carrière als wielrenner.”

“Gilbert was geboren Roeselarenaar. Na zijn huwelijk met Maria Devos in 1954 kwamen ze in Lichtervelde wonen. Hij baatte er ‘café Moderne’ in de Neerstraat uit. In 1960 verhuisden Gilbert en Maria naar de Roeselarebaan, waar ze ‘Parijs-Tours’ opstartten. Wij betuigen ons medeleven aan zijn echtgenote Maria, familieleden, vrienden en kennissen.”

Innemende persoonlijkheid

Met de toekenning van het ereburgerschap van de gemeente in 2021 stond schepen van Sport Els Kindt (CD&V) in nauw contact met Gilbert Desmet en zijn familie. “Gilbert heeft Lichtervelde echt op de kaart gezet, niet alleen met zijn sportprestaties, maar ook met zijn werk in de horeca. Gilbert was een innemende persoonlijkheid en een groot mens.”

“Gilbert was ook zo dankbaar dat hij ereburger van de gemeente werd. Dat was toen nog in de nasleep van corona. Ik denk ook dat hij door iedere Lichterveldenaar werd gerespecteerd en dat ook iedereen vond dat hij dat ereburgerschap verdiende. Hij was er ook zeer van aangedaan dat het sportcentrum naar hem vernoemd werd, temeer omdat er ook een bord staat met de beschrijving van zijn wielercarrière”, vertelt de schepen over Smetje, die na zijn huwelijk met Maria Devos in 1954 in Lichtervelde kwam wonen. “Hij heeft nadien wel nog even in Zwevezele gewoond, maar hij was toch blij toen hij terug in Lichtervelde kwam wonen.”

De uitvaartplechtigheid heeft plaats in de kerk van Sint-Jacob de Meerdere in Lichtervelde op zaterdag 6 juli 2024 om 10.30 uur.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier