Oud-vredegerecht in Torhout wordt straks weer écht vredegerecht: stad verkoopt pand voor 990.000 euro

Burgemeester Kristof Audenaert bij het mooie, historische pand op het Conscienceplein in Torhout: “We zijn blij dat het weer vredegerecht wordt.” © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het historische pand op het Conscienceplein in Torhout dat momenteel nog ‘oud-vredegerecht’ genoemd wordt, zal straks weer gewoon ‘vredegerecht’ heten. Nu de politie uit het complex is weggetrokken, verkoopt de stad het aan de Regie der Gebouwen voor 990.000 euro. Met als doel er de vrederechter met zijn medewerkers weer ‘thuis’ te laten komen en er als vanouds recht te spreken.

Als eigenaar heeft Stad Torhout het gebouw ettelijke jaren aan de politiezone Kouter verhuurd om er de wijkpolitie in onder te brengen. Ook toen er van die zone nog geen sprake was en de Torhoutse politie volledig zelfstandig functioneerde, was het korps er gevestigd. In 1996 en 1997 werd het pand trouwens in functie van de politie grondig verbouwd naar het ontwerp van de plaatselijke architect Kris Devolder. De officiële heropening van het gerenoveerde complex had op vrijdag 3 april 1998 plaats, gevolgd door een opendeur op 4 en 5 april.

Verkoopakte op 30 mei voorzien

“Eind juni vorig jaar namen we met het College van Burgemeester en Schepenen al de principiële beslissing om het gebouw te verkopen”, zegt burgemeester Kristof Audenaert. “De bouw van het nieuwe centrale politiecomplex aan de Ambachtstraat naderde zijn voltooiing en we wisten dat het pand op het Conscienceplein leeg zou komen te staan. Plus: de Regie der Gebouwen toonde zich als vastgoedbeheerder van de federale staat bereid het pand te kopen tegen de geschatte waarde met de bedoeling het vredegerecht er weer in onder te brengen. Plannen die we hard toejuichten en waar ook vrederechter Jorn Dangreau blij mee was.”

“De opbrengst van de verkoop gaat naar de aankoop van de grond voor de nieuwe brandweerkazerne”

“Intussen is er een prijs op de verkoop geplakt: 990.000 euro. Op maandagavond 29 april vragen we de gemeenteraad de officiële goedkeuring van de verkoop. Het verlijden van de akte is op donderdag 30 mei voorzien. De opbrengst van bijna 1 miljoen willen we gebruiken om aan de Noordlaan het perceel grond van Fluvius te kopen waar onze nieuwe brandweerkazerne zal komen. Daar dienen we 1,2 miljoen voor neer te tellen. De brandweerzone betaalt de rest: zo’n 800.000 euro voor de gebouwen. Voor alle duidelijkheid: het gaat niét om het opvallende, groene hoofdgebouw van Fluvius, maar om een naastliggend perceel met het voormalige grijze WVEM-gebouw. Fluvius heeft die accommodatie niet meer nodig en wil ze dus graag aan ons kwijt. De ligging is ideaal voor ons brandweerkorps.”

Grondige verbouwingen zijn noodzakelijk

Nu bevindt het vredegerecht zich in de Elisabethlaan, in de gebouwen naast het postkantoor. Dat complex bevatte vroeger ook het ontvangkantoor van de directe belastingen, het registratiekantoor en het kadaster. Het was tot voor kort eigendom van het vastgoedbedrijf Befimmo, maar werd intussen verkocht aan Downtown Real Estate, een grote Brusselse vastgoedontwikkelaar. Wat die er na de verhuizing van het vredegerecht mee zal aanvangen, is niet meteen duidelijk.

“Vanzelfsprekend zullen er in het gebouw op het Conscienceplein grondige werkzaamheden nodig zijn om er het vredegerecht zijn aloude onderkomen terug te geven”, aldus burgemeester Audenaert. “Die verbouwingen zullen enkele jaren in beslag nemen. Dus zal het nog een tijd duren vooraleer de vrederechter er terecht kan. We zijn in elk geval blij dat het vredegerecht zich weer in de stadskern zal bevinden.”

Historisch erfgoed koesteren

Het mooie, stijlvolle pand op het Conscienceplein werd in de periode van 1876 tot 1878 gebouwd naar de plannen van stadsbouwmeester Jan Van Hollebeke. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de voorgevel beschadigd. Die gevel is bepleisterd en in het geel geschilderd. Het imposante complex bestaat uit twee bouwlagen en een zolder. Opvallend is het driehoekige fronton waarop oorspronkelijk het opschrift Vredegerecht vermeld stond.

“We gaan ervan uit dat de federale overheid het gebouw niet enkel binnenin, maar ook langs de buitenzijde zal laten renoveren en zijn pracht en praal van weleer zal teruggeven”, besluit de burgemeester. “Het is een van de waardevolle historische panden van onze stad. Komende vanaf het station springt het direct in het oog. Het beheerst het Conscienceplein. We moeten dergelijk erfgoed in elk geval koesteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier