Nieuwe streetart naar aanleiding van Go Skateboarding Day, met onder meer workshop ‘Girls@Luxa’

Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op vrijdag 21 juni gaat Go Skateboarding Day door op Luxaplast in Marke. Vanaf 15 uur kan je er terecht voor workshops, wedstrijden, skatedemo’s en een openluchtcinema. Deelname is gratis. Doorlopend is er een bar en skatemarkt met lokale skateshops en animatie van dj’s. Streetart artieste Djoels maakt tijdens het event een nieuwe mural op een brugpijler.

Luxaplast – the place to be voor de Kortrijkse skate community – bevindt zich onder de R8 aan de Markebekestraat. Op dit 600 m² streetpark wordt vrijdag 21 juni Go Skateboarding Day gevierd. Het event ontstond in 2004 in Amerika en waaide al snel over naar België. “Op die dag staan de sport, de gemeenschap en vriendschap centraal en is het vooral een leuk moment om samen te komen op het skatepark en te genieten van het skateboarden”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.

Skaten zit in de lift, zowel bij jong als oud. De sport is sinds 2020 een Olympische discipline. Lore Bruggeman, Kortrijkse van oorsprong, is meervoudig Belgisch kampioene en geselecteerd voor de Olympische Spelen. Ze is dikwijls te spotten op Luxaplast.

Op het programma van Go Skateboarding Day staat om 16 uur een workshop gericht naar meisjes gepland: Girls@Luxa. “We willen hen een kans geven om – los van het mannengeweld – skateboarden te ontdekken. Heel wat meisjes willen skaten, maar urban sport is vaak mannelijk gedomineerd. Door zo’n initiatieven hopen we de drempel te verlagen”, aldus Herrewyn. Om 17 uur volgt de workshop Train Your Trick, net als een jam contest voor -15-jarigen. Om 19 uur staan er skate demo’s gepland en een jam contest voor +15-jarigen. Met de wedstrijd Best Trick kan iedereen om 21 uur hun beste trucjes tonen. In samenwerking met LZSB start om 22 uur de openluchtcinema.

In lijn met de Girls@Luxa-workshop wordt op de brugpijler een nieuwe streetarttekening aangebracht door Djoels, die onlangs ook in JC Tranzit een wand opfleurde met haar design. “Een meisje op een skateboard. Het is tof dat Kortrijk vrouwelijke skaters promoot zodat ook zij zich welkom voelen in deze wereld.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier