Jeugdbewegingen worstelen met duurdere bivakplaatsen: “Het kamp betaalbaar houden wordt moeilijk”

“Twee jaar geleden hebben we onze kampprijs al verhoogd met 20 euro per kind, maar daarmee kunnen nog niet alle kosten dekken”, klinkt het bij Chiro Nele. © gf
Redactie KW

Honderden West-Vlaamse jeugdbewegingen zetten dezer dagen weer over het hele land hun tenten op, maar een kamp organiseren wordt elk jaar moeilijker. Niet alleen het eten en vervoer is duurder geworden, ook de stijgende huurprijzen van kampplaatsen leiden tot kopzorgen. “Het wordt een uitdaging voor jeugdbewegingen om hun bivak betaalbaar te houden”, zegt het Centrum voor Jeugdtoerisme.

Tienduizenden West-Vlaamse kinderen en jongeren gaan deze vakantie weer op kamp met de jeugdbeweging. Vorig jaar waren dat er nog exact 36.917. Het zomerkamp is elk jaar een hele organisatie voor de leiding, en het wordt er niet gemakkelijker op. De leiders en leidsters moeten niet alleen op de kinderen letten, maar ook steeds meer op de centen. Sinds de coronacrisis is het leven een pak duurder geworden, waardoor de kostprijs voor eten en vervoer elk jaar stijgt. Maar ook de kampplaatsen zijn duurder geworden. Die stijgende huurprijzen brengen jeugdbewegingen in een lastig parket, want zij voelen zich niet altijd comfortabel om de ouders elk jaar meer te laten betalen.

“Het startweekend, de verkoop van ontbijtpakketten en een fuif zijn onze grootste bronnen voor inkomsten, maar die stijgen niet mee met de toegenomen kosten”

“Wij boeken altijd enkele jaren vooruit, maar als we de prijzen voor de kampplaatsen voor 2027 zien…”, zuchten ze bij Chiro Nele uit Sint-Eloois-Winkel in Ledegem, die de voorbije tien dagen met een 150-tal leden in jeugdheem De Ring in Genk verbleef. “Dan spreek je al snel over sommen boven de 6.000 euro. Twee jaar geleden hebben we onze kampprijs al verhoogd met 20 euro per kind, tot 180 euro voor de oudsten en 140 euro voor de kleintjes. Maar daarmee kunnen we nog niet alle kosten dekken. Het startweekend, de verkoop van ontbijtpakketten en een fuif zijn onze grootste bronnen voor inkomsten, maar die stijgen niet mee met de toegenomen kosten.”

Andere kosten drukken

Bij de KSA van Tielt gaat de kostprijs voor het kamp richting 4.700 euro en zien ze voor volgend jaar al een prijsstijging van 15 procent. Bij de scoutsafdeling 102de FOS De Albatros uit Knokke-Heist betalen ze 8.400 euro voor de huur van een terrein voor 13 dagen. “We rekenen door naar de ouders, maar gaan ook in gesprek als er een financieel probleem is. We proberen nu de andere kosten te drukken: zo vergelijken we de offertes van busmaatschappijen.”

“Het kwaliteitsniveau van de jeugdverblijven stijgt sterk en er wordt ferm geïnvesteerd in de barakken”

Volgens het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) is de huurprijs voor jeugdverblijven de afgelopen vijf jaar gemiddeld gestegen met 14 procent. “En dan moeten de fel gestegen energieprijzen nog bijgeteld worden”, weet coördinator Frederik Vercammen. “Maar je mag niet vergeten dat we in drie à vier jaar tijd te maken kregen met een inflatie van bijna 20 procent. Dat telt eigenlijk niet als een prijsstijging, hoewel dat bij jeugdbewegingen misschien wel zo kan aanvoelen.”

“Daarnaast merken we dat het kwaliteitsniveau van de jeugdverblijven sterk stijgt: er wordt ferm geïnvesteerd om het comfortniveau van gebouwen omhoog te krijgen”, aldus Vercammen. “De basic barakken worden vervangen door nieuwbouw of deftig gerenoveerde verblijven. Tot slot moeten verhuurders ook meer dan vroeger rekening houden met strengere regels – zoals brandveiligheid – en daarvoor kosten maken. Prijs-kwaliteit is alles dus eigenlijk stabiel, maar het is wel een feit dat het haast onmogelijk wordt om nog een kampplek te vinden voor 3 euro per persoon per nacht, iets wat voor corona wel nog mogelijk was.”

“Ook voor verhuurders is dit allesbehalve een pretje om alles door te rekenen”

Een belangrijke kanttekening: ook voor verhuurders is dit allesbehalve een pretje. “Integendeel. Zij hebben meestal echt een hart voor jeugdwerk”, aldus Vercammen. “Maar het heeft geen nut als zij het niet doorrekenen en uiteindelijk failliet gaan. Dan zijn er nog minder verblijfplaatsen, wat de prijs ook weer zal opdrijven. Het wordt een uitdaging voor de leiding van jeugdbewegingen om hun werking zo laagdrempelig mogelijk te houden, en tegelijkertijd betaalbaar.”

Masterplan?

Bij De Ambrassade – de Vlaamse organisatie die jeugdwerk ondersteunt en hun belangen aankaart bij het beleid – erkennen ze het probleem. “Alles wordt duurder, de infrastructuur voor jeugdtoerisme dus ook”, weet An Van Lancker. “Die kosten kunnen op langere termijn wat gedrukt worden door te investeren in duurzame verblijven die meer energiezuinig en dus minder duur zijn.” Op korte termijn benadrukt De Ambrassade tijdens de huidige Vlaamse formatie het belang van een nieuw Masterplan Jeugdtoerisme. “Dat zou ook het probleem met de dure bivakplekken moeten aanpakken.”

Al 2.000 aanvragen: stuur jij ook een gratis kampkaartje van KW?

Niks fijner dan op kamp een kaartje te krijgen van het thuisfront. Dankzij De Krant van West-Vlaanderen kan dat deze zomer gratis én gepersonaliseerd. Er werden een reeks unieke en kleurrijke kaartjes ontwikkeld die je van een leuke boodschap kan voorzien. Via de site geef je de naam van je (klein)kind of petekind in en het adres van de kampsite, en het wordt gratis verstuurd, of dat nu aan onze kust of in de Ardennen is. Dat kan overigens een hele zomer lang. Er wordt telkens een week op voorhand afgesloten, maar je kan nu al een kaartje inplannen voor augustus. Je kan twee kaartjes per mailadres versturen. 2.000 mensen gingen je al voor.

Meer info vind je via deze link.

Door Phebe Somers, Wouter Vander Stricht en Stefan Vankerkhoven

Lees meer over: