Floris Overmeire (13) is de Kinderkrak van Beernem: “Mountainbiken moet mijn techniek bijschaven”

Floris Overmeire is gedreven bezig met wielrennen. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Op 11 november 2023 veroverde Floris Overmeire (13) in Michelbeke bij de U14 de Vlaamse titel cyclocross. Die dag troefde hij topfavoriet Zico Verstraete af. Dit mooie moment uit het leven van deze piepjonge sporter krijgt een verlengstuk: Floris Overmeire is Kinderkrak van Beernem.

Sport is tijdens de vrije uren de rode draad bij de familie Overmeire in de Akkerstraat. “Ook al ben ik zelf helemaal niet sportief aangelegd, in ons gezin proberen we sporten zo veel mogelijk te stimuleren”, beweert Floris’ papa. “Mijn vrouw slaagt erin elke week 25 tot dertig kilometer te lopen. Floris koerst, onze oudste zoon Axl zwemt en onze pleegdochter doet karate. Ik neem op woensdagnamiddag vrij om mijn vrouw te ontlasten bij de vele taxiritten richting sporthal of zwembad.”

Bij dat sporten boekt aspirant Floris Overmeire succesjes. Twee seizoenen op rij zette hij de Aspiranten Cyclocross Cup op z’n naam. Deze competitie bestaat uit diverse veldritten, hoofdzakelijk in Oost- en West-Vlaanderen. Vorige winter nam de crosser van KVC ’t Meetjesland aan elf van de twaalf manches deel. Hij won in Lichtervelde, werd vijfmaal tweede, drie keer derde, één keer vierde, éénmaal zesde. Die grote regelmaat werd beloond met de eindzege.

Degelijke loper

“Nadat ik atletiek en judo probeerde, ben ik gestart als wegrenner”, vertelt de kersverse Kinderkrak van Beernem, die in 2019 nauwelijks een etappe van de Tour miste. “Ik zag Julian Alaphilippe bezig in de Ronde van Frankrijk en vond dat indrukwekkend. Bij de miniemen ging ik mijn kans. Daar kon ik wel eens winnen, meestal eindigde in binnen de top vijf of de top zes. Pas twee jaar geleden ben ik beginnen crossen. Ik kan vrij goed lopen. In eigen Beernem doe ik meestal mee aan de Berenloop.”

Z’n loopkwaliteiten kwamen tijdens het Vlaams kampioenschap veldrijden in Michelbeke van pas. “De modder was heel kleverig, het was een parcours waar veel moest worden gelopen”, herinnert Floris Overmeire zich nog goed. “Dat ging me goed af. Toen ik atletiek beoefende, concentreerde ik me op de vierkamp en vooral op de duizend meter. De andere disciplines trainde ik niet. Vandaar dat ik meestal kies voor stratenlopen.”

Presteren op de fiets, niet alleen op de crossfiets, is het voornaamste. “Floris komt al van z’n achtste naar de trainingen van de Vlaamse Wielerschool”, vertelt begeleider Thieme Van Ruymbeke. “Hij is niet alleen gedreven bezig met wielrennen, ik merk dat hij ook talent heeft. Trainer van hem ben ik niet, eerder begeleider. Ik probeer hem een leidraad te geven om hem gezond in het wielrennen te laten groeien. Soms ga ik eens naar de trainingen van zijn club KVC ’t Meetjesland. Die clubtrainingen zijn interessant, zo blijft hij contact houden met z’n vriendjes. Op die leeftijd moet het vooral plezierig blijven.”

Technisch parcours

Wat niet wegneemt dat z’n begeleider af en toe een testje in de trainingen inlast. “In de cijfers van die kleine testjes zie je Floris groeien”, benadrukt Van Ruymbeke. “Nu waagt hij zich ook aan mountainbikewedstrijden. Daarin doet hij het eveneens goed. Recent trok hij naar de Kuil in Zonhoven. Een lastig en heel technisch parcours. Ook daar deed hij het heel goed. Die titel van Kinderkrak verdient hij zeker.”

Overmeire, die aan de Middenschool Sint-Lutgart het eerste jaar Stem Wetenschappen volgt, sloot die mountainbikeproef als tweede af. “Pas z’n derde wedstrijd op de mountainbike”, weet papa. “Hij houdt van een uitdaging. Vlakke parcoursen vindt hij niet uitdagend genoeg. Hij heeft liever omlopen met wat hoogteverschillen.”

Het betekent dat z’n ouders investeerden in een mountainbike. Zo kwam er een extra fiets in de garage. “Ik heb er nog maar tien keer mee gereden, deed drie wedstrijden en werd in Zonhoven al tweede”, glundert de Kinderkrak. “Er steekt ook een doel achter. Ik ben beginnen mountainbiken om mijn techniek bij te schaven. Leeftijdsgenoten die al langer met veldrijden bezig zijn, hebben wat meer techniek. Dat verschil hoop ik goed te maken door met de mountainbike uitdagende zaken te doen.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

coureur of wetenschapper.

Je mag me altijd wakker maken voor …

een nieuwe fiets

Ik hou niet van …

ruzie maken.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

fietsen en trainen.

Dit is mijn grootste wens:

profwielrenner worden.