Inwoners Torhoutstraat in Kortemark houden een buurtfeest: “Volgend jaar nieuwe editie”

De inwoners van de Torhoutstraat hielden hun buurtfeest in de Torhoutwegel en hopen er volgend jaar een nog groter evenement van te maken. © JDK
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Op 31 mei werd de Europese dag van de buren gevierd. In bijna alle gemeenten in Vlaanderen werd opgeroepen om je stoel letterlijk buiten te zetten en met de buren samen te genieten van een hapje en een drankje. In de Torhoutstraat in Kortemark deden ze dat wegens het slechte weer wel op een heel bijzondere plek.

“We vonden het wel een goed idee om eens samen te komen met de buurt hier in onze Torhoutstraat”, aldus Evelyn Dewagtere (50), vanzelfsprekend ook inwoner van de Torhoutstraat. “Samen met mijn dochter Riet hebben we de voorbije weken een groot stuk van de Torhoutstraat afgestapt en iedereen met een foldertje uitgenodigd. Bij de gemeente Kortemark kon je je actie registreren en dan ontving je een pretpakket met lekkers, een vlaggenlijn en gratis flyers om de buren uit te nodigen. Er kwam ook iemand van de gemeente langs om een fotoreportage te maken en één buurt maakte ook kans op gratis gebruik van de gemeentelijke speelkar. De vraag was alleen waar we ons burenfeest zouden laten plaatsvinden. We besloten om dit in de Torhoutwegel te doen, het straatje aan het kerkhof.”

Eclairs en huisbieren

“Jammer genoeg was 31 mei niet de mooiste dag van de maand en was het koud en regenachtig. We hebben het dan maar georganiseerd onder de luifel aan het kerkhof, waar we met een grote groep buren samenkwamen. Iedereen bracht iets mee: frisdrank, een fles cava of wat wijn. Hobbybrouwer Peter Verlinde bracht een kistje van zijn huisbieren mee, terwijl bakker Kurt Kimpe eclairs en boterkoeken voorzag. Het was misschien een beetje een vreemd zicht om daar een feestelijke bijeenkomst te houden, maar als inwoners van de Torhoutstraat die allemaal zicht op het kerkhof hebben, is dat voor ons eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Eigenlijk zijn het daar ook allemaal een beetje onze buren. Het was uiteindelijk een leuk initiatief. Het mindere weer gooide zeker wat roet in het eten, maar we hopen dat de opkomst volgend jaar nog wat groter zal zijn, want we organiseren dit zeker opnieuw”, besluit Evelyn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier