Facelift gemeentehuis verloopt vlot: Succesvolle verhuizing van loketten naar oude bib blijft duren tot einde december

De tijdelijke verhuizing van de loketten verloopt zo vlot, dat de maatregel verlengd wordt tot einde december. © GF
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Aanvankelijk was voorzien dat de loketten van het Wingense gemeentehuis slechts tijdelijk in maart en in oktober zouden verhuizen. Maar de dienstverlening in de oude bib aan het Gemeenteplein verloopt zo vlot, dat beslist werd de tijdelijke verhuizing te verlengen tot einde december. “Dat is makkelijker voor de diensten en voor de renovatiewerken”, vertelt schepen voor dienstverlening Brecht Warnez.

Aanvankelijk maakte de renovatie van het gemeentehuis deel uit van het grootschalige project Keizerspark, maar uiteindelijk werd besloten beide projecten uit elkaar te trekken en zowel de modernisering van het gemeentehuis als de bouw van het vrijetijdscentrum iets soberder aan te pakken. Zo wordt het mogelijk het op te frissen gemeentehuis netjes tegen 1 januari 2025 klaar te krijgen. De renovatie van het gemeentehuis maakt de centralisatie van verschillende gemeentelijke diensten mogelijk. Dit zorgt voor meer efficiëntie en een betere samenwerking.

Uitvalsbasis

Ruiselede telt 40 man personeel, waarvan de helft op het gemeentehuis werkt. Wingene telt 110 man. Kunnen die allemaal terecht in het gerenoveerde gemeentehuis van de fusiegemeente Wingene? “Het vernieuwde gemeentehuis wordt inderdaad de uitvalsbasis voor iedereen”, bevestigt burgemeester Lieven Huys. “Maar er werken altijd een aantal bedienden op verplaatsing en de dienstverlening in Ruiselede blijft gewoon doorlopen. Vanaf 2025 beschikken we in het vernieuwde gemeentehuis over 81 werkplaatsen, die in een later stadium nog met 8 stuks kunnen uitgebreid worden.”

Het vernieuwde gemeentehuis wordt de uitvalsbasis voor iedereen

Flex-bureaus

De renovatie verloopt in fases. “Op de eerste verdieping komen tien gespreksruimtes en twee grote vergaderzalen”, weet Huys. “De werkplekken moeten aantrekkelijker en gezonder worden. We plannen een aantal flex-bureaus, waar bedienden uit eender welke dienst gebruik van kunnen maken. De digitalisering wordt doorgedreven. Alle vaste telefoons verdwijnen. Telefoneren gebeurt voortaan via de computer of gsm. Alle vensters gaan eruit voor energievriendelijker versies, alle sanitair wordt uitgebroken en vervangen, er komen nieuwe bureaus, een nieuwe verlichting en nieuwe plafonds en vloeren waar nodig. Ook de lift wordt vervangen door een nieuw exemplaar. Dat gaat ons toch zo’n kleine 1,4 miljoen euro kosten.” Zolang kunnen de inwoners van Wingene terecht in de oude bibliotheek, net om de hoek aan het Gemeenteplein, op wandelafstand van het gemeentehuis. (GGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier