“Er is een stuk van ons hart weggenomen”: één jaar geleden overleed Dieter Sohier uit Voormezele

Johan Sohier en Carina Dekaezemacker bij de notelaar in de tuin van Johan. © API
Anton Peene Reporter

Op woensdag 31 juli is het één jaar geleden dat Dieter Sohier op 23-jarige leeftijd stierf na een zwaar verkeersongeval in Vlamertinge. Een jaar later organiseren zijn gezinsleden op 10 augustus de DieterS Cup, een herdenkingstornooi met delegaties van de zes voetbalploegen waarbij Dieter was aangesloten.

Johan Sohier (56), de papa van Dieter, nodigt ons uit in Voormezele voor het interview. “Hoe meer we over Dieter praten, hoe beter.” Ook mama Carina Dekaezemacker (52) en jongste zus Hilke (20) schuiven mee aan. Zus Selina (23) is op dat moment nog op reis.

Johan was op de bewuste ochtend van 31 juli 2023 al vertrokken vanuit zijn woonplaats naar zijn werk bij SKT in Ieper. “Ik kreeg plots telefoon van mijn jongste dochter Hilke of ik naar Wijtschate zou kunnen komen. Zij werd opgebeld door een agent van slachtofferhulp met de melding dat Dieter betrokken was in een ernstig ongeval. Meer wilden ze nog niet zeggen. Samen met Carina ging ik naar de plaats van het ongeval. Tijdens de autorit naar die plek vernamen we op het radionieuws dat het ongeval een dodelijke afloop kende. Toen wisten we al genoeg en stortte onze wereld in elkaar.”

Nothing Else Matters

“Ongeloof overheerste en nog steeds denk ik dat Dieter op een dag weer naar huis zal komen. Of dat hij een berichtje zal sturen of me zal bellen”, pikt Carina in. “De afscheidsdienst regelen, konden wij niet. Daar hebben onze dochters Selina en Hilke voor gekeken. Het was een dienst opgedeeld in drie delen: vrienden, familie en voetbal.” Iedereen kon foto’s insturen via een Drive en die werden dan gesorteerd per deel. Bij elk deel werd er muziek voorzien. Johan: “Een van de nummers die een speciale betekenis heeft, is Nothing Else Matters van Metallica. Als Dieter niet kon slapen, dan viel hij in slaap in mijn armen op dat nummer. En Dieter hoorde dat nummer ook graag. Er waren 1.000 aanwezigen tijdens de uitvaart in de kathedraal in Ieper. Veel van zijn vrienden keerden vroeger terug van Festival Dranouter. Tijdens de dienst heb ik me sterk proberen houden, al die mensen zorgden voor een bepaalde energie.”

Johans tattoo.
Johans tattoo. © API

De plaats van het ongeval blijft voor Johan en Carina een moeilijke plek om te passeren. Johan: “Ik ben er een keer gepasseerd en mijn been blokkeerde. Er zijn veel triggers die het extra zwaar maken. Een grijze Opel Corsa tegenkomen, een spooroverweg oversteken…”

“Ik ben een keer op de plaats van het ongeval gepasseerd en mijn been blokkeerde” – Johan Sohier, papa van Dieter

“Ik passeerde er nog niet, ook al moet ik soms voor mijn job als poetsvrouw naar Vlamertinge. Ik zal de plek blijven ontwijken”, aldus Carina. “Veel van mijn klanten kwamen naar de begrafenis en ik zie regelmatig zijn rouwkaartje uitgestald bij de mensen. Het medeleven van die mensen doet veel. Mijn job is voor mij een uitlaatklep.”

Lijm van de bende

Het voorbije jaar werd voor Dieters ouders duidelijk hoe graag hij gezien was. “We wisten dat hij veel vrienden had, maar dat er zoveel mensen Dieter kenden… Hij was enorm graag gezien in de Chiro en in zijn verschillende voetbalploegen. Dieter was vaak de lijm van de bende. Uit de foto’s die we zagen en de verhalen die we hoorden, kwamen vaak nog grappige anekdotes. Op elke foto stond Dieter met een brede smile, want zo ging hij door het leven. Zijn vrienden zijn echt goud waard, ook nu hebben we nog regelmatig contact.”

In november was het Dieter zijn verjaardag. “Zijn vrienden hadden iets voorzien en in mijn tuin plantten we een notelaar”, zegt Johan. “Een confronterende dag, net als de eindejaarsfeesten. Er is altijd die ene stoel die leeg blijft.”

Voor Dieter was voetbal een rode draad in zijn leven.
Voor Dieter was voetbal een rode draad in zijn leven. © gf

Woensdag 31 juli is het een jaar geleden dat Dieter overleed. “Het voorbije jaar kregen we het gevoel dat er voortdurend iets te kort is in ons leven. Dat er een stuk uit ons hart is weggenomen. Ons eigen vlees en bloed. Op 31 juli komt er weer een deel vrienden naar hier in Voormezele. Dieter woonde hier nog en zijn kamer is gebleven zoals het was. Zijn bed verving ik door een zetel en de urne van Dieter staat op zijn bureau. Een vriendin van Selina maakte intussen truien met daarop een silhouet van de drie kinderen. Ik zette ook een tattoo op mijn rechterarm met de Ierse shamrock en daarnaast Dieters naam, geschreven volgens zijn handschrift. Met mijn rechterarm klop ik regelmatig op mijn hart.”

DieterS Cup

Zaterdag 10 augustus volgt dan de DieterS Cup op het veld van Gold Star Voormezele. “Dieter was enorm gepassioneerd door voetbal, het was een rode draad door zijn leven. Als baby moest hij al een bal hebben in zijn park. Een week na zijn vijfde verjaardag mocht hij zijn eerste wedstrijd spelen. Hij had heel wat technische bagage en was enorm polyvalent. Bij een van zijn ploegen werd hij wel eens Messi genoemd. Als gezin willen we ook graag zelf eens iets organiseren om Dieter te herdenken. Zo kwam het idee om een tornooi te organiseren met delegaties van de zes ploegen waar Dieter actief was. Het gaat om voetbalploegen Gold Star Voormezele en Sparta Dikkebus, zaalvoetbalploeg Aux Trois, minivoetbalploeg de Zwempies, FC Dietoir en gelegenheidsploeg Vandenberghe. Het was bij Vandenberghe dat Dieter werkzaam was. Het tornooi gaat niet om winnen, maar het is een dag waarbij we met z’n allen herinneringen ophalen aan onze geliefde Dieter. Elke speler krijgt bovendien nog een gepast aandenken.”

Meer info: volg het Facebook-evenement DieterS Cup.