Bakkerij Laurens in Varsenare zwaait Leentje uit na 42 jaar dienst: “Ze werkte hier al toen wij nog niet geboren waren”

Leentje werd tijdens haar afscheidsfeest in de bloemetjes gezet. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Groot feest zondag bij bakkerij Laurens in Varsenare. Na maar liefst 42 jaar achter de toonbank werd Leen ‘Leentje’ Willems er feestelijk uitgezwaaid met wat bijna een dorpsfeest mag genoemd worden. “Leentje werkte hier voor drie opeenvolgende uitbaters. Ze zorgde ook mee voor onze kindjes en we noemden haar vaak onze ‘plusmama’”, zegt bakkersvrouw Melissa Vande Ryse van bakkerij Laurens, dat ook bekend is van het televisieprogramma ‘Andermans Zaken’.

Al in maart dit jaar werd er door Laurens Devestele en Melissa Vande Ryse – die in 2015 van start gingen met hun bakkerij Laurens aan de kerk in Varsenare – vooruitgeblikt naar het nakende pensioen van Leentje Willems (62). Het echtpaar liet toen broodzakken ontwikkelen met de beeltenis van Leentje op afgedrukt. Toen al werd een groot feest in het vooruitzicht gesteld.

Drie werkgevers

Leentje is echter al veel langer dan de uitbating door Laurens en Melissa verbonden aan de bakkerij op deze locatie. Ze begon er namelijk in 1983 en zal voor drie uitbatingen gewerkt hebben: bakkerij Verhoye, bakkerij Tavernier en tot slot bakkerij Laurens. Leentje groeide op in Jabbeke, maar woont al vele jaren met haar man en twee kinderen in Koekelare. “In al die tijd groeide Leentje uit tot een bekende en graag geziene figuur in Varsenare en ver daarbuiten”, vertelt Laurens. “Wie Leentje niet kent, heeft niet in Varsenare gewoond.”

“We noemen Leentje vaak onze ‘plusmama’”, vult Melissa aan. “Ze zorgt vaak mee voor onze kindjes en op alle grote momenten in ons leven was ze erbij. Toen we begonnen met de zaak, toen we huwden, toen we onze kindjes kregen, … Ze werkte hier al toen wij nog niet geboren waren”, vult Melissa aan.

Oldtimers

En vandaag, zondag 30 juni, vond dus een groots opgezet pensioenfeest plaats voor Leentje. Laurens en Melissa zorgden voor een springkasteel voor de kinderen en een wagentje met gratis koffie, cava en lekkere hapjes. Bakker Laurens hield een mooie speech en er kwam ook een delegatie van het gemeentebestuur langs om haar te feliciteren. Heel wat klanten en ook voormalige uitbaters van de bakkerij kwamen langs om Leentje feestelijk uit te zwaaien. Als apotheose passeerde er zelfs een reeks oldtimers van de oldtimerclub waar Leentje en haar man actief lid van zijn. “Ik wist dat er iets ging gedaan worden voor mijn pensionering, maar niet dat het zo’n groot feest zou zijn. Dit is echt prachtig”, zei Leentje, die duidelijk met volle teugen genoot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier