Ook op hén kunnen we stemmen: maak kennis met deze vier nagelnieuwe partijen

Ook deze vier partijen dingen op zondag 9 juni naar uw stem. © Montage KW
Philippe Verhaest

Alle kandidaten voor de nakende Vlaamse, federale en Europese verkiezingen zijn bekend. Niet alleen de zeven traditionele partijen doen op zondag 9 juni een gooi naar uw stem, ook enkele kleinere spelers willen zich in uw gunst werken. Nog nooit van Blanco, L99, Volt en Voor U gehoord? Wij stellen ze aan u voor.

L99: de partij voor de man in de straat

L99 trekt in West-Vlaanderen met vijf effectieve kandidaten en evenveel opvolgers naar de Vlaamse verkiezingen. Het federale en Europese luik laten ze links liggen. “We focussen ons bewust op Vlaanderen”, benadrukt voorzitter Kurt Lycke (50).

De Bruggeling bekleedt de derde plaats en omschrijft zijn partij als “noch links, noch rechts. Dat zijn immers ideologieën van vorige politieke generaties. Wij gaan uit van de logica, vandaar de ‘L’ in onze naam, die bij 99 procent van de bevolking heerst. Wij willen terug naar een democratie die het volk vertegenwoordigt.”

De ambitie op 9 juni: de kiesdrempel halen. “We hopen op één zetel, in een ideale wereld behalen we er drie. We kijken nu al naar de verkiezingen van 2030 en 2036 en willen organisch groeien. We zullen ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober opkomen. Wij plaatsen de man en vrouw in de straat op onze lijst. Alleen zo kunnen we iets fundamenteel veranderen.”

BLANCO: de partij die liefst overbodig wordt

De partij Blanco heeft een opvallende missie: het opnemen voor wie blanco stemt en dus geen bolletje inkleurt. De partij vindt dat die stemmen niet verloren mogen gaan en wil ze zelfs vertegenwoordigd zien in het parlement. “We ijveren voor een extra keuzemogelijkheid op het stembiljet, zodat mensen ook kunnen stemmen voor een lege zetel in de Kamer”, legt Ewout Ramon (34) uit.

De Kuurnenaar trekt de Kamerlijst, die vijf effectieve kandidaten en zes opvolgers herbergt. “Om de kieswet te kunnen wijzigen en een grondwetsherziening voor te bereiden, nemen we deel aan de federale verkiezingen.”

Blanco hoopt op minstens één zetel. “Dan kunnen we van binnenuit het systeem proberen te veranderen. Ons ultieme doel is om om onze missie zo snel mogelijk te voltooien en onszelf overbodig te maken. En kunnen de weddes die aan een niet-ingenomen zetel verbonden zijn, in de staatskas blijven en voor andere zaken gebruikt worden.”

Voor U: de nieuwe partij van Els Ampe

Voor U is de bekendste van alle nieuwkomers. De partij ontstond onder impuls van de naar Brussel uitgeweken West-Vlaams ex-Open VLD’er Els Ampe en trekt met een zo goed als volledige lijst naar de Vlaamse en federale verkiezingen.

“Wij willen komaf maken met de veel te zware inmenging van de regering”, stelt Ivan Sabbe (63) uit Bavikhove bij Harelbeke. Hij trekt de Kamerlijst. “Ons overheidsapparaat moet dringend ontvet worden, want ze functioneert nu als een bemoeizieke schoonmoeder die dringend psychologische hulp nodig heeft.”

Voor U wil vlot de kiesdrempel halen en zowel in Vlaanderen als op federaal vlak één tot twee verkozenen afvaardigen. “Wie weet, krijgen we zelfs de kans om mee een meerderheid te vormen en kunnen we enkele van onze programmapunten in realiteit omzetten. Dat potentieel ís er, want bijna dertig procent van de bevolking weet nog niet op wie te stemmen.”

Volt: de partij met één West-Vlaming

De nieuwe partij Volt vaardigt slechts één West-Vlaamse kandidaat af. Sofie Vander Plaetse (57) uit Brugge staat zevende op de lijst voor de Europese verkiezingen, de enige ook waaraan Volt deelneemt.

De partij omschrijft zichzelf dan ook als een pan-Europese partij, met afdelingen in meer dan dertig landen. “Wij zetten Europese samenwerking centraal”, zegt Vander Plaetse. “De huidige maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en migratie, overstijgen de nationale grenzen. Tegelijk willen we de werking van Europa hervormen en democratischer maken en de EU sterker maken in de huidige geopolitieke context.”

De partij hoopt minstens één parlementslid naar Europa te kunnen sturen. “Het heeft bloed, zweet en veel handtekeningen ronselen gekost, maar het is gelukt om onze lijst klaar te stomen voor 9 juni. Wij houden van Europa, maar er is ruimte voor verbetering. Daar willen wij aan meewerken.”

Politicoloog Carl Devos: “De kiesdrempel halen, lijkt mission impossible

Izegemnaar Carl Devos, politicoloog aan de UGent, kijkt met een dubbel gevoel naar de opkomst van de kleinere partijen. “Enerzijds vol respect, want het is niet evident om een dergelijk project zonder budgetten van de grond te krijgen.”

“”Mensen die zich hiervoor engageren, zijn gepassioneerd en streven hun idealen na. Daar kan je alleen maar bewondering voor hebben. Ze hebben ook een bepaalde functie: die van luis in de pels van de gevestigde waarden. Ze kunnen voor vernieuwing zorgen binnen ons politieke systeem dat al decennia bevroren lijkt.”

Maar die frisse wind heeft ook een keerzijde, klinkt het. “De kans dat ze de kiesdrempel halen, is heel klein. Bijna mission impossible. In de uitslagen zullen ze onder andere gegroepeerd worden. Bovendien kunnen ze ook voor verdere versnippering van het politieke landschap zorgen. We krijgen nu al duizenden bladzijden met verkiezingspunten over ons heen. De kiezer moet door het bos de bomen nog kunnen zien…”

Enkel Voor U maakt volgens Devos een (water)kans op een zetel. “Maar ook dat blijft een bont allegaartje kandidaten, zonder duidelijke lijn. Het is al van N-VA en LDD geleden dat een nieuwe partij de poort richting parlement kon openbeuken. Maar die konden respectievelijk op de restanten van de Volksunie en een ervaren rot als Jean-Marie Dedecker bogen.”