“We lopen enorme imagoschade op”: burgemeester Bram Degrieck en korpschef Nicholas Paelinck misnoegd over huiszoekingen

Burgemeester Bram Degrieck en korpschef Nicholas Paelinck. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Tijdens een informatiezitting van de politieraad PZ Westkust gaven korpschef Nicholas Paelinck en burgemeester Bram Degrieck van De Panne duiding na de huiszoeking die maandag gebeurde op het kabinet van de burgemeester en in de kantoren van de korpschef. Daarbij werden een aantal informatiedragers, gsm’s en computers in beslag genomen. De burgemeester en de korpschef waren vooral misnoegd dat ze de allesbehalve accurate informatie in deze zaak via de pers moesten vernemen en omdat dat deze hele heisa henzelf, de gemeente en PZ Westkust enorme imagoschade toebrengt.

Burgemeester Degrieck en korpschef Paelinck zetten de feiten nog eens op een rijtje en benadrukken dat ze officieel nog altijd niet op de hoogte zijn gesteld waarover het onderzoek van de huiszoeking gaat. Na vier dagen hebben ze nog altijd hun gsm’s en computers niet terug…

Mensensmokkel

Het begon al een week geleden, toen er een onderzoek heeft plaatsgevonden op het dak van een appartementsgebouw in de Dynastielaan waar de camera’s in beslag werden genomen die ingezet waren in de strijd tegen de mensensmokkel met transmigranten die zich via de zee naar Engeland willen begeven.

“Eigenlijk is het idee voor cameratoezicht vanop daken al ontstaan in de coronaperiode”, legt Paelinck uit. “Toen was de problematiek van de smallboats groot, en werden er veel transmigranten gespot, wat leidde tot het initiatief om het strand, de duinen en de zee via camera’s in de gaten te houden. De politie had toen de handen vol met de coronaproblematiek.”

“Zo heeft Politiezone Westkust, in overleg met gouverneur Carl Decaluwé, de gemeente De Panne en de firma iSea een testopstelling geplaatst in De Panne, tegen betaling. PZ Westkust, De Panne en de gouverneur betaalden elk een derde van de factuur. Maar uiteindelijk zijn we hier niet verder mee gegaan. De kostprijs was te hoog en het project was ook zeer intensief qua mankracht, omdat onze dispatchingmensen continu voor de monitoring instonden.”

Nieuw proefproject

In 2022 volgde een nieuw proefproject op het dak van een gebouw, in samenwerking met PZ Westkust, Maritime Rescue and Coordination Centre (MRCC) Oostende, UK Border Force en iSea. De kosten werden gedragen door UK Border Force. Maar er kwam discussie en iSea legde het project stil. Daarna diende het materiaal te worden weggenomen. Intussen hebben we een nieuwe samenwerking opgestart met UK Border Force en de gouverneur, en alles staat duidelijk gestipuleerd in een akkoord over de financiering, de uitwisseling van materiaal, van personeel en informatie.”

“We werden uitgenodigd voor een voorstelling van de apparatuur, waarbij ook een interessant onderdeel Artificiële Intelligentie aan bod kwam. De Engelsen verklaarden zich bereid om bij ons een proefinstallatie te plaatsen, in eerste instantie in Lombardsijde, in Oostende en Zeebrugge. Hierover zijn onderhandelingen geweest met de legertop, die hierin ook interessante mogelijkheden zagen voor de Search and Rescue.”

“Er werden ook andere locaties bekeken, onder meer het natuurreservaat in De Panne. Toen bleek dat daar andere apparatuur, met camera’s van iSea waren geïnstalleerd. Deze firma beweerde dat ze samenwerkten met Defensie en dat we niet op het gebouw in kwestie mochten. Daar bleek iets niet te kloppen… Defensie was niet op de hoogte, en een privébedrijf dat via camera’s toezicht houdt op openbaar domein? PZ Westkust heeft iSea dan om verduidelijking gevraagd, en hen laten weten dat we anders een proces-verbaal zouden laten opstellen.”

“Het feit echter dat de camera’s zijn weggenomen, heeft een grote impact op de transmigratieproblematiek” – Nicholas Paelinck

“Na het schrijven van onze advocaat kwam er een burgerlijke partijstelling waarvan wij de inhoud niet kenden, maar blijkbaar is deze inhoud wel gelekt via de pers! En de aantijgingen zijn niet min! Het gaat om openbare omkoping, omdat iSea blijkbaar niet aanvaardt dat wij gratis materiaal krijgen van de Britten, hoewel wij lang niet de enige zijn. We hebben trouwens alle vereiste procedures gevolgd, met een nota data protection.”

“Een tweede tenlastelegging is diefstal met braak, gebaseerd op het feit dat de installateur een meter met teller moest plaatsen en hiervoor een kastje heeft geopend. De derde tenlastelegging is geformuleerd als samenspanning van ambtenaren – in casu burgemeester Degrieck, de gouverneur en ikzelf. Wat mij betreft, gaat het om accountability, om samenwerking! Dan wordt ons ook afpersing ten laste gelegd; de syndicus dacht dat de operatie onder de auspiciën van de politie werd verdergezet. Het feit schriftelijke bedreiging met bevel of voorwaarde slaat op het schrijven om de installatie weg te nemen of dat er anders een proces-verbaal zou volgen.”

“Het feit echter dat de camera’s zijn weggenomen, heeft een grote impact op de transmigratieproblematiek”, vervolgt Paelinck. “Met de huidige stijging, zijn we nu blind! Daarbij komt nog de enorme imagoschade die we hierdoor oplopen bij de UK Border Force. Zij stellen ons materiaal ter beschikking dat 2.500 pond per dag kost en dit is nu weggenomen! De Amerikanen verdenken ons van technologische spionage. Hierdoor staan we erg onder druk. Binnenkort hebben we overleg met de Britse ambassadeur.”

Facebook-ridders

Op de vraag van de raadsleden in de politieraad wat nu de gevolgen zijn, en hoelang dit allemaal gaat duren, bleven Degrieck en Paelinck het antwoord schuldig: “Officieel weten we van niks, en we kennen allemaal de Facebook-ridders die zulke verhalen graag opblazen!”

Schepen en advocaat Dirk Dawyndt: “Bij een klacht met burgerlijke partijstelling tegen onbekenden zoals deze, stapt men naar de onderzoeksrechter. Dan begint de gerechtelijke molen te draaien. Een volgende stap zal een ondervraging worden, maar wanneer dat zal zijn, dat is koffiedik kijken. Dan komt de zaak voor de raadkamer. Pas dan kan iedereen inzage in het dossier krijgen. Maar er kan ook nog altijd in beroep worden gegaan. We zijn dus nog lang niet thuis!”

Paelinck besluit: “De kostprijs van dit project is 1,8 miljoen euro! De vraag is of de Britten het materiaal nog zullen willen terugplaatsen. En we hebben dit echt nodig! Het is onvoorstelbaar wat hier gebeurt: er is hier helemaal niks geheim aan! Het wordt ook door de Britten gecontroleerd waaraan het geld wordt besteed!”

Lees ook: “Ik val compleet uit de lucht”: gouverneur Carl Decaluwé reageert na huiszoeking in De Panne bij korpschef en burgemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier