Oppositie en onafhankelijken verenigen zich in lijst ‘DURF’: “Fris project met oog op de toekomst”

SOMM, N-VA, Open Vld en onafhankelijken trekken als ‘DURF’ naar de kiezer (foto Kurt) © Foto Kurt
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

In Lichtervelde lijken de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een tweestrijd te zullen worden. Oppositiepartijen SOMM, N-VA en Open Vld gaan samen met onafhankelijken de strijd aan met Resp&ct 8810, het huidige CD&V, de partij die al 42 jaar onafgebroken aan de macht is in Lichtervelde. Onafhankelijk kandidaat Etienne Denys (70) blijkt de lijm tussen de drie partijen te zijn.

“Ik werd door de drie partijen gevraagd als kandidaat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen”, legt Etienne Denys uit. “Ik wou echter enkel kandidaat zijn als de drie partijen zich in één lijst zouden verenigen. We staan dan ook voor belangrijke gemeenteraadsverkiezingen. Op 13 oktober wordt beslist hoe onze gemeente er binnen 10 of 20 jaar zal uitzien. Het zijn sowieso onzekere tijden. En dan zijn er nog specifieke uitdagingen waar Lichtervelde voor staat: het inwonersaantal groeit sterk, de druk op de dienstverlening neemt toe, er is meer verkeer,…”

“Geen visie op toekomst”

“Er is dus nood aan een beleid dat vertrekt van een langetermijnvisie en dat durft kordate beslissingen te nemen in functie van het algemeen belang. Een beleid dat bestaat uit weloverwogen beslissingen, gebaseerd op feiten en cijfers, waarbij inspraak wordt gegeven aan de burgers. Dat vinden we niet bij de huidige meerderheid. Het is nog altijd reageren op wat toevallig voorbijkomt, zonder visie op de toekomst en zonder samenhang. Dat vinden we wel bij veel mensen die zich engageren in het sociaal leven, die bereid zijn zich in te zetten voor het algemeen belang. Dat vinden we ook bij de partijen die al jaren vanuit de minderheid voorstel na voorstel lanceren om het beleid wakker te schudden. Veel standpunten zijn gemeenschappelijk.”

“Het is nog altijd reageren op wat toevallig voorbijkomt, zonder visie op de toekomst en zonder samenhang. Dat moet veranderen”

“Over de belangrijkste thema’s is er een consensus. Die geëngageerde mensen en die partijen hebben elkaar gevonden is een gezamenlijk project. Niet als anti-project tegen de meerderheid, maar vanuit een nieuw fris en positief project dat vooruitziet, dat plant, dat durft te kiezen voor de toekomst van de gemeente.”

Lijsttrekker

“Het initiatief komt van een groep onafhankelijke mensen, mensen die niet geëngageerd zijn of waren in een politieke groep, maar die wel bezorgd zijn over waar het met Lichtervelde naar toe gaat en die zelf een steentje willen bijdragen aan het beleid”, gaat huidig SOMM-fractieleider Johan Vandenbussche verder. “Op hun uitnodiging zijn de drie partijen die nu de minderheid uitmaken in de gemeenteraad mee aan tafel gaan zitten. SOMM, N-VA, Open Vld en onafhankelijken verenigden zich uiteindelijk in het project DURF”. Johan Vandenbussche wordt lijsttrekker van DURF en is dus meteen ook kandidaat-burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier