“We gaan voor absolute meerderheid”: Lijsttrekker van oppositiekartel Pieter-Jan Verhoye kijkt met ambities naar gemeenteraadsverkiezingen

Lijsttrekker Pieter-Jan Verhoye: “We willen constructief kritisch blijven.” © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Nog geen maand geleden lieten de drie oppositiepartijen van Wingene en Ruiselede een bommetje vallen: ze trekken samen onder één lijst ‘N-VA RESPECT BURG-BL’ naar de kiezer. Lijsttrekker wordt de 34-jarige N-VA-fractieleider Pieter-Jan Verhoye, die vanaf nu de niet geringe opdracht heeft alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. “We zitten inderdaad met drie pluimages”, erkent Verhoye. “Maar onze onderlinge verschillen blijken veel minder groot dan gedacht.”

Tijdens de lancering van het nieuwe kartel, wond de kersverse lijsttrekker Pieter-Jan Verhoye er geen doekjes om. “We gaan voor een nieuwe politieke wind”, aldus Verhoye. “Vriend en vijand erkennen, dat de politieke besluitvorming rond de fusie verkeerd is aangepakt. Geen voortraject, geen inspraak, geen transparantie. Je luistert eerst naar je inwoners vooraleer belangrijke politieke beslissingen te nemen. Met onze nieuwe lijst gaan we voor een nieuwe politieke cultuur.”

Keizerspark

Als N-VA-fractieleider treedt Verhoye graag op als financiële waakhond. “Ik vind dat je met geld moet omspringen als een goede huisvader of -moeder. Wat het Keizerspark betreft, hadden we van bij het begin twijfels over de financiële haalbaarheid. Het aanvankelijke geraamde budget van 13,2 miljoen euro groeide naar 17,32 miljoen en dreigde verder uit te deinen naar 25 of 26 miljoen. We zijn dus meteen op de rem gaan staan. De huidige CD&V-meerderheid heeft daarop het hele project serieus teruggeschroefd naar 11 miljoen. Maar dat groeit ondertussen ook weer naar 12 miljoen, wat ons ongerust maakt.”

“Elke oppositiepartij krijgt exact 9 van de 27 plaatsen op de lijst”

Volgens Verhoye houdt de opmerking dat de oppositie vaak inspeelt op acties en intenties die het huidige gemeentebestuur sowieso al van plan was, geen steek. Sommige voorstellen van ons worden – al dan niet met een omweg – toch opgenomen. Denk maar aan eerstelijnszorg rond psychologische hulp, het verenigingsfonds, de invoering van de European disability card…”

Factuur

“Op onze vraag heeft de gemeente Wingene zich bijvoorbeeld geregistreerd op het West-Vlaamse platform ‘Goedaanbesteed.be’, waarmee kmo’s en ondernemers een duidelijk overzicht krijgen welke opdrachten en openbare aanbestedingen bij hun specialisaties aansluiten. Mijn N-VA-collega Marie-Christine Vandendriessche ijverde al in 2019 voor een doeltreffend voedseldistributieplatform. Het gemeentebestuur wimpelde dat eerst weg, en kijk: tijdens de jongste gemeenteraad werd de participatie in Foodsavers Midwest goedgekeurd!”

Aan een fusie kleeft ook een prijskaartje, maar het exacte bedrag van de factuur kreeg Pieter-Jan Verhoye nog niet te horen, ondanks zijn interpellatie daarover. “We blijven daar inderdaad op onze honger zitten. Hoeveel werd er al uitgegeven? Hoeveel kosten de adviesbureaus? Hoeveel is er van die fameuze fusiebonus al opgesoupeerd?”

Belastingen

“Ik verneem dat de gemeentediensten zich driedubbel uit de naad werken, om het fusietraject operationeel mogelijk te maken. Maar over de concrete politieke beslissingen, de nieuwe visie, vernemen we weinig. ‘Dat is een taak voor het volgende gemeentebestuur’, zegt de CD&V. Ok, maar daar moet vandaag toch al helder over gecommuniceerd kunnen worden?”

“We verwachten nog een fusie-uitspraak van het Grondwettelijk Hof, dus dat kan nog spannend worden”

“Ook over de toekomstige personenbelasting en opcentiemen op de onroerende voorheffing kregen we nog geen antwoord. Voor ons, als oppositiekartel, is het duidelijk: wij willen de personenbelasting en de opcentiemen in de nieuwe fusiegemeente Wingene terugbrengen naar het lagere niveau van Ruiselede: van 1.008 naar 945 en van 7,8 naar 6,5%. Dat heeft een prijs. Maar als we leren zaaien naar de zak, is dat geen probleem.”

Gegroeid

Blijft de vraag: kan de N-VA als de kleinste oppositiepartij van de drie wel voldoende doorwegen? “Je kan ons als partij niet meer vergelijken met de N-VA van zes jaar geleden. We zijn gegroeid en zijn niet langer het kleine broertje. Bovendien kan ik, als parlementair medewerker en adviseur, Wingene in Brussel verdedigen. Overigens kan ik u meedelen dat elke oppositiepartij binnen ‘N-VA RESPECT BURG-BL’ exact 9 van de 27 plaatsen op onze lijst zal innemen. In Ruiselede verwachten we met de verkiezingen op 13 oktober een zware politieke verschuiving, een ‘landslide’ zeg maar. We gaan dus voor een absolute meerderheid.”

“Ik kan tot slot nu al twee voorstellen meegeven. Vooreerst willen we het historische dorpsgezicht van Wingene, Zwevezele en Ruiselede beschermen in een erfgoedregister. Moderne appartementen horen niet thuis in het hart van een historisch centrum. Bovendien willen we werk maken van meer controle op het zwaar doorgaand verkeer in onze centra. Als het moet willen we de politiezone Tielt meer financiële middelen geven, om extra random controles uit te voeren.”

“We hopen ergens rond half augustus volledig klaar te zijn met onze lijst. We verwachten nog een fusie-uitspraak van het Grondwettelijk Hof, dus dat kan nog spannend worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier