West-Vlaanderen (en vooral Brugge) boven in lijst van beste Europese restaurants

Gert De Mangeleer en Joachim Boudens zijn bijzonder trots op de hoge notering. © Pieter D'Hoop Pieter D'Hoop
Bert Vanden Berghe

Culinair internetplatform Opinionated About Dining (OAD) heeft hun lijst van toprestaurants in Europa bekend gemaakt. Van de 555 restaurants zijn er 25 uit ons land bij. Bijna een derde daarvan heeft roots in West-Vlaanderen.

OAD heeft een uniek restaurant-kwalificeringssysteem dat wordt samengesteld op basis van de meningen van fijnproevers die de wereld rondreizen om te tafelen. Amerikaanse culinaire blogger Steve Plotnicki startte OAD in 2007. Ondertussen zijn er al meer dan 6.000 amateur-gastronomen die meer dan 200.000 reviews hebben geschreven. Om maar te zeggen: de lijst ontstaat niet zomaar. Het hoogst genoteerde Belgische restaurant is Hertog Jan Botanic in Antwerpen van Gert De Mangeleer op plaats 31. Twee jaar eerder stond hij op de 101ste plaats. De Mangeleer is dan ook opgetogen: “Het is fantastisch om te zien hoe de passie en drive van het Hertog Jan team wordt gewaardeerd door culinaire wereldreizigers.”

Ook scoren in Gent en Brussel

In de lijst zien we nog een paar opvallende West-Vlaamse namen. Het tweede best scorende Belgische restaurant is dat van Willem Hiele op de 44ste stek. De top drie van ons land wordt vervolledigd door nóg een West-Vlaming: Bruno Timperman van restaurant Bruut in Brugge. Hij staat op de 55ste plaats.

Op plaats 107 vinden we Vilhjalmur Sigurdarson, die samen met zijn partner Joke Michiel vijf jaar geleden Ieper ruilde voor Gent. Daarna springen we naar plaats 219, waar we Filip Claeys van De Jonkman vinden. Op plaats 450 staat Zet’Joe van Geert Van Hecke, ook al uit Brugge.

Nicolas Decloedt – met roots in Torhout – van het befaamde vegetarisch restaurant Hummus & Hortense in Brussel vinden we op plaats 552. De lijst wordt afgesloten door Edwin Menue van Cuines33 uit Knokke-Heist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier