Speedy Snack al 23 jaar een vaste waarde in Loppem: “Onze 13-jarige zoon wil de frituur overnemen”

Frederik Rohart en zijn zoon/opvolger Frederique. “Frederique gaat naar Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en helpt ons graag een handje. Hij is zeer gemotiveerd”, aldus een trotse papa. © BC

Speedy Snack is de enige frituur in Loppem. De knapperige, goudgele frietjes worden er gebakken door Frederik Rohart en zijn team. Frederik zijn 13-jarige zoon Frederique staat ondertussen al te popelen om later de frituur over te nemen. “Hij volgt de hotelschool en helpt graag een handje mee.”

Frederik Rohart opende de deuren van Speedy Snack in de Stationsstraat in Loppem in juni 2001. “Ik had informatica gestudeerd. Al mijn studiegenoten gingen werken in elektronicaketens of voor telecombedrijven, maar ik had daar geen zin in. Heel eerlijk, ik wilde goed mijn geld verdienen en op die manier kon dat niet. Mijn ouders runden tot in de jaren 90 vijf frituren in Brugge en Kortrijk, zo ben ik in feite ook in de branche gerold. Met de knowhow en een financieel steuntje van mijn ouders heb ik hier in Loppem we woonden hier een huurpand gezocht om een frituur op te starten. Er stonden in die tijd niet veel panden te huur, maar Astrid Rommel verhuisde met haar optiek en zo kon ik dit pand huren. Het werd later het mijne, net als het pand hiernaast. In 2019 maakten we er één grote, gloednieuwe frituur van”, begint Frederik zijn verhaal.

B&B plus foodtruck

Toen de Loppemnaar, die ondertussen in Brugge woont, zijn zaak 23 jaar geleden startte, had hij slechts één concullega in Loppem. “Aan de Lac was toen nog een frituur. Dat frietkot draaide goed, vlakbij de autosnelweg en de caravans aan de Lac. Toen ik enkele jaren bezig was, stopten de uitbaters met hun frituur. Sindsdien is Speedy de naam verwijst naar de bijnaam die mijn vrienden me vroeger gaven de enige frituur in Loppem. In de loop der jaren heb ik ook nog een Speedy Snack geopend in Torhout en in Lichtervelde. Beide zaken heb ik inmiddels al een flink aantal jaren overgelaten. Maar dat neemt niet weg dat ik niet stilzit. Ondertussen kwam mijn echtgenote Inge Meynckens ook in de zaak. Inge werkte vroeger in de immobiliënsector. Samen runnen we de frituur, een foodtruck en onze B&B Sixteen in Brugge. Dat doen we uiteraard met personeel. Ons team bestaat grotendeels uit mensen waar we al vele jaren op kunnen rekenen. Dat betekent toch iets.”

Zeven op zeven open

Speedy Snack is zeven op zeven open en is ondertussen veel meer dan een frituur. Frederik, Inge en hun team maken en serveren er ook dagverse salades, pizza’s, broodjes, pasta’s, wraps, artisanaal bereide gerechten en verse hamburgers. “Dat is de voorbije 23 jaar enorm geëvolueerd. In het begin hadden we ook al een Russisch eitje en een tomate crevette in ons aanbod, maar mensen gingen destijds voornamelijk naar een frietkot om frieten, mayonaise en een frikandel. Wat wel nog altijd hetzelfde is gebleven, zijn de populairste frietdagen. Die vallen nog steeds op vrijdag- en zondagavond. We leveren ook al sinds 2003 frieten aan huis.”

“Ik bracht 20 jaar geleden de Twijfelaar naar de regio” – Frederik

De populairste stukken vlees zijn en blijven de frikandel, kipkorn en de artisanaal bereide kaaskroketten, weet Frederik. “Waar ik ook trots op ben, is dat ik de Twijfelaar introduceerde. Dat moet in het jaar 2004 of 2005 geweest zijn. Met zekerheid zeggen dat ik de Twijfelaar heb uitgevonden, kan ik niet, maar ik weet wel dat ik de eerste was in de regio en dat mijn idee veelvuldig gekopieerd werd. De Twijfelaar telt verschillende stukken vlees. Het is eigenlijk een brochette met meerdere snacks. Geen miniversies van frikandellen, bouletten en noem maar op, maar stukjes gesneden van originele, grote stukken. Véél beter van smaak dan de miniversies.”

Opvolging verzekerd

Frederik en Inge denken nog niet aan stoppen, maar een opvolger hebben ze wél al. “Klopt, onze zoon Frederique is 13 jaar en volgt les aan Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij zit in het eerste middelbaar en zit ook op internaat. Hij heeft het helemaal naar zijn zin in Koksijde. Hij wil later graag de zaak overnemen en steekt al graag eens een handje toe.”

Geheim zit ‘m in de patat

Wat het geheim is van een goed pakje friet, willen we nog weten? “Het verschil zit hem in de aardappelen. Goeie aardappelen, een goeie voorbak, proper vet dat op tijd en stond ververst wordt én de baktijd correct weten in te stellen. Want iedere patat is anders. Je krijgt niet het hele jaar door dezelfde aardappelen geleverd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier