Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

Robbe en Doñana openen Jacobius in Hof de Plezance. © GF

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.

Eind mei vertelde Robbe Dupon in deze krant dat het zijn droom was om een cocktailbar te starten in hartje Brugge. De freelance bartender had toen net de internationale competitie van de Tio Pepe Challenge gewonnen in Jerez de la Frontera, de bakermat van de sherry. Robbe nam het op tegen de crème de la crème uit de cocktailwereld.

Een paar dagen na het interview kreeg Robbe telefoon van De Republiek. “We hadden de plannen om deze zomer een pop-up te starten eigenlijk al zo goed als opgeborgen, want we vonden maar geen geschikte locatie. Het was toen begin juni, het was met andere woorden haast onmogelijk geworden. We hadden een viertal maanden geleden geïnformeerd of we een pop-up konden starten in Hof de Plezance bij De Republiek. Maar omdat de gevel gerenoveerd wordt, werd deze ruimte gebruikt als werfzaal. Op maandag 3 juni kregen we totaal onverwacht een telefoontje: de werfruimte werd naar een andere lokaal verplaatst en wij konden tóch Hof de Plezance huren. Mijn geluk kon niet op. Ik heb geen seconde getwijfeld. Doñana en ik zijn meteen uit de startblokken geschoten. We hadden exact een maand de tijd om onze cocktailbar in te richten. De voorbije weken hebben we alles op alles gezet voor onze pop-up. Ik kan je zeggen: een zaak klaar krijgen op een maand tijd is zottenwerk”, lacht Robbe.

Naam grootmoeder

Doñana is de gastvrouw van dienst, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar ik zal ook tijd maken voor de gasten. Het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben.”

Het koppel doopte de pop-up Jacobius. “Jacobius is de perfecte mix van Jacob en ‘bi us’. Jacob staat voor de naam van mijn grootmoeder. ‘Bi us’ verwijst naar ‘bij ons’ in het West-Vlaams. We willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden voor onze gasten, waarbij gastvrijheid en lokale producten centraal staan. We hopen dat ons concept zal aanslaan en dat dit de stap wordt naar een cocktailbar op een vaste locatie.”

Hof de Plezance is bereikbaar via het terras van De Republiek of via de straat Boterhuis. Jacobius is elke dag open vanaf 15 uur, behalve op dinsdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier