Pastorie Caeneghem lanceert nieuw zomerconcept: “Mediterrane sfeer naar Kanegem brengen, ook culinair”

Tine Vandamme en Stijn Verhalle in de tuin van de B&B. © SV
Redactie KW

Nadat de zomerbar van B&B Pastorie Caeneghem vorig jaar niet toegestaan werd door de Stad Tielt na klachten van buren, komen bezielers Stijn Verhalle en Tine Vandamme met een compleet nieuw concept op de proppen. Het koppel ging in beroep en kreeg een aangepaste horecavergunning voor bijeenkomsten tot vijftig man. “We hebben een nieuw, kleinschaliger concept bedacht dat binnen dat beperktere kader past.”

Na vijf succesvolle edities was er in de zomer van 2023 geen zesde editie van zomerbar Summer of C. Na klachten van buren over geluidsoverlast – vooral door de spelende kinderen in de zwemvijver – besliste het stadsbestuur toen om geen pop-upvergunning meer toe te kennen. In dezelfde beweging werd echter ook ontdekt dat de B&B, die in het hart van Kanegem ligt, eigenlijk geen vergunning heeft als evenementenlocatie. Een stevige streep door de rekening van Stijn Verhalle en Tine Vandamme, die nochtans van in het prille begin in 2018 de idyllische B&B en de bijhorende tuin ook in de markt hadden gezet als feestlocatie. De twee trokken naar de bestendige deputatie en in beroep werd uiteindelijk een soort compromis gevonden.

Tot 50 man in de tuin

“Dansfeesten of evenementen mogen we hier niet meer organiseren”, verduidelijkt Stijn. “En daar gaan we ons zeker aan houden ook. Een zesde Summer of C zal er dus nooit zijn. Maar met de vergunning die we nu op zak hebben kunnen we wel nog altijd bijeenkomsten tot 50 man organiseren in de tuin, op voorwaarde dat dat zonder muziek gebeurt. Zo kunnen we dus nog steeds diners, recepties of walking dinners tot vijftig man organiseren. Tine en ik hebben er lang over nagedacht, maar samen hebben we een nieuw, kleinschaliger concept bedacht dat binnen dat beperktere kader past. We konden niet anders.”

“We zijn vanaf 4 juli tot minstens eind augustus elke donderdag, vrijdag en zaterdag open vanaf 18 uur”

Het nieuwe zomerconcept – een zomerbar is het niet – heet ‘Mediterraneo’. Zoals de naam al doet vermoeden willen Stijn en Tine de sfeer van middellandse zee naar Kanegem brengen. Ook culinair. “Tine volgt al vier jaar een koksopleiding bij Spermalie en zal hier fijne gerechtjes en tapas maken voor de gasten. We zijn vanaf 4 juli tot minstens eind augustus elke donderdag, vrijdag en zaterdag open vanaf 18 uur. Op zondag is dat vanaf 14 uur. Al profileren we ons voor alle duidelijkheid niet expliciet als een restaurant. Het gaat bij ons om de totaalbeleving en de sfeer. We spelen de tuin uit als troef, gekoppeld aan fijne gerechtjes om te delen met vrienden of familie. Bijkomend voordeel is dat we bij slecht weer ook relatief gemakkelijk vijftig mensen een plaats kunnen geven binnen in de pastorie.”

Vooruit kijken

“Die hele geschiedenis was een flinke klap voor ons, maar anderzijds wil ik gerust ook toegeven dat het hier in 2022 af en toe een beetje te luid ging. Het is vijf jaar mooi geweest. We hebben de rug gerecht en zijn vooral tevreden dat we binnen dit nieuwe kader ons verhaal kunnen verder zetten. De buren worden straks trouwens door de politie nog op de hoogte gebracht over dat nieuwe kader. We hopen dat de vrede nu kan terugkeren”, aldus Stijn. “We kijken nu liever vooruit in de plaats van achteruit”, gaat Tine verder. “Ons verhaal is nog lang niet ten einde. En misschien zal dit nieuwe, kleinschaliger concept ook voor ons persoonlijk niet slecht zijn. Per slot van rekening was de Summer of C destijds twee maanden keihard werken. Nu zal het uiteraard ook hard werken zijn, maar er zal toch iets meer tijd zijn voor wat quality time.”

“Passanten zijn nog steeds welkom op zondag, maar we werken volgens het ‘first come, first serve’-principe. Vol is vol”

Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond zal er voorlopig uitsluitend met reservaties gewerkt worden, omdat het aantal plaatsen beperkt is. “Op zondag zal je hier tussen 9 en 11 uur kunnen komen ontbijten op reservatie, terwijl je vanaf 14 uur kan genieten van een dessertje. Vanaf 17 uur tapas bieden we tapas à la carte. Op zondagnamiddag werken we – voorlopig – niet met reservaties. Passanten zijn dus nog steeds welkom op zondag, maar we werken volgens het ‘first come, first serve’-principe. Vol is vol. Als er vijftig man in de tuin zit laten we er niemand meer bij. En onze zwemvijver blijft voor alle duidelijkheid ook dicht. Die is louter nog voorbehouden voor de gasten van de B&B. Anderzijds mikken we met dit nieuwe concept wel op een volwassener publiek, dus kinderen zullen er minder zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier