Na WO I verschillende generaties achter de toonbank: Maarten tapt pintjes in De Frontduif

Maarten Bulckaen staat voortaan aan het roer van café De Frontduif. © RB
Robert Barthier
Robert Barthier Medewerker KW

Vier generaties was café De Frontduif, gelegen in de Boezingestraat in Langemark, in handen van dezelfde familie. Na bijna een eeuw kwam er met Jürgen Stratsaert een tussenstop. Nu is het de beurt aan nakomeling Maarten Bulckaen (38). “Samen met mijn partner Gaëlle zetten we nu alles op alles om de klanten zo goed mogelijk te soigneren”, zegt hij.

Sinds 1973 hangt de naam De Frontduif boven de deur van het hoekcafé. Voor het ontstaan van deze herberg moet men de teller terugdraaien tot vlak na de Eerste Wereldoorlog. De pionier was Emiel Milleville, die honderd jaar geleden de eerste flessen ontkurkte. Samen met zijn echtgenote Alice ontvingen ze de klanten in hun praatcafé. Nu komt een van de jongste telgen van de Milleville-nakomelingen, Maarten Bulckaen, aan het roer.

Soigneren

“Jürgen Stratsaert stopte met de uitbating en ik greep de kans om de zaak over te nemen. Zelfstandig zijn zit in ons bloed en ik ben dan ook blij een verlengstuk te kunnen breien aan het door mijn overgrootouders begonnen café”, opent Maarten. “Wijlen Marnick Bulckaen was mijn vader en ik krijg nu de volle ruggensteun van mijn moeder Ria. Ik heb twee broers, Mathijs en Milan, en een zus, Melissa. Na de lagere school in Langemark ging ik naar het middelbaar in Roeselare. Daarna deed ik onderhoudswerken aan de gemeentelijke wegen in Langemark-Poelkapelle. Ik woon samen met mijn partner Gaëlle Grotard in de Donkerweg in Langemark.”

Divers publiek

“Tot mijn dertigste liep ik twaalf jaar voetballend in het shirt van SK Westrozebeke, tot een knieoperatie en knieproblemen mij dwongen om de schoenen aan de haak te hangen. Samen met mijn partner Gaëlle zetten we nu alles op alles om de klanten zo goed mogelijk te soigneren en de huidige clubs in de watten te leggen”, vertelt Maarten. “Typerend voor het café is het diverse publiek. We hebben heel wat vaste gezichten door de vele clubs. In de zomermaanden komen hier dan weer veel fiets- en motortoeristen langs voor een pauze op het terras. Op weekdagen zitten hier natuurlijk gepensioneerden en in het weekend komt ook de jeugd aan de toog staan. Dan ontstaan er dikwijls leuke conversaties tussen die twee leeftijdsgroepen”, gaat Maarten verder.

Dartsclub

“Ik hielp hier vroeger om voor de 47 leden tellende dartsclub De Frontdarters allerhande tornooien en wedstrijden op de kaart zetten. We begonnen intussen ook met een nieuw door mezelf uitgevonden discodarts. Dit zijn dartswedstrijden op de tonen van een dj. Ikzelf ben een verwoed darter en trainen is een basisvoorwaarde om resultaten te behalen. Thuis heb ik ook een bord hangen waarop ik enkele uren per dag de pijltjes gooi, met competitiepijlen van Michael van Gerwen. Deze wegen 24 gram. Ik nam ook her en der deel aan dartswedstrijden en in 2023 won ik ook enkele tornooien. Ik heb het gevoel dat ik progressie maak. Mijn sterke punten zijn de checkouts en als ik achterkom, heb ik een goede mentale weerbaarheid om terug te knokken. Naast de dartsclub gooit er hier eveneens een kaartclub de kaarten op tafel terwijl de Bakelandtvissers hier ook in hun lokaal komen verpozen en feesten. In de aanpalende feestzaal staan de verschillende soorten biljarts en hangen de dartsblokken. Ik ben eveneens bezig met de bouw van een ruim terras op de parking. We openen iedere dag vanaf 9 uur tot de laatste klant. Momenteel wacht ik nog af naargelang de bezetting en opkomst van de klanten om een sluitingsdag te bepalen.”

Openingsweekend

“We houden ons openingsweekend op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus. Ons doel is een lekker fris pintje tappen, een babbeltje slaan met de klanten en vooral maken dat ieder zich hier superlekker in z’n vel voelt”, besluit Maarten met een brede lach.

Café De Frontduif, Boezingestraat 40 Langemark. Telefoon: 0472 87 10 25. E-mail: Bulckaenmaarten@hotmail.com

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier