Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier kochten De Sloeber. Zij hopen het gerenoveerde pand halfweg volgend jaar opnieuw te openen. © JM

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken we daarom nog een gemotiveerde kroegbaas.”

Bert Duyck is zaakvoerder van bank- en verzekeringskantoor Crelan Ardooie-Koolskamp en ook lid van het comité van Koolskamp Koers. Jurgen en Jimmy Houttekier runnen samen een dekzeilenbedrijf in de Drogenbroodstraat in Koolskamp.

“We zijn al een tijdje goede vrienden en richtten een vennootschap op waarmee we eerder ook een pand in Waregem kochten”, zeggen ze. “We gingen alle drie wel eens een pintje drinken in De Sloeber in de Gemeentehuisstraat, dat dertig jaar lang gerund werd door Erik Blondeel. Twee jaar geleden hadden we al eens geïnformeerd bij eigenaar Luc Verlinde (van Schilderwerken Verlinde, red.) om het pand eventueel te kopen, maar dat is toen niet doorgegaan. Nu konden we de verkoop wel afronden.”

Geschiedenis

De Sloeber is een café met een lange geschiedenis. De oude herberg heette eerst Sint-Hubrecht, later werd dat In het Gildhof. Tijdens het ancien regime (nog voor de Franse revolutie, eind 18de eeuw, red.) deed de herberg zelfs dienst als stadthuys en vanghenisse met een eigen brouwerij. De gevangenis bleef er tot aan de Franse Revolutie. In de loop van de 19de eeuw deed het gebouw ook dienst als bakkerij en later ook als slagerij. Het was zelfs een tijdje het lokaal van de Handboogschutters Sint-Sebastiaan.

“Nog voor het begin van de jaren tachtig was café Het Gildhof daar gevestigd”, zegt Luc Vanneste van Heemkring Ardooie. “Café De Sloeber in de volksmond spraken de Koolkampenaren van Het Sloeberke had een drietal uitbaters, waarvan Erik Blondeel de laatste was.”

Tot de lockdown

“Voor ik in 1990 met café De Sloeber begon, had ik al drie jaar ‘t Motje in de Kortrijksestraat uitgebaat”, zegt Erik. “Dertig jaar, tot 2020, ben ik in mijn Sloeberke gebleven. Tot de dag dat corona uitbrak en de eerste lockdown begon. Ik was toen 65 jaar en kon met pensioen gaan.”

In een interview met deze krant in september 2022 vertelde Erik dat het bij de start van het café op 7 september 1990 – toen was er de 75ste editie van het Kampioenschap van Vlaanderen – pijpenstelen regende. “Maar daarna is het altijd maar beter en beter gegaan, met heerlijke momenten en diverse optredens in het zaaltje dat toen nog gebruikt werd”, zei hij.

Opknappen

Sinds 2020 is De Sloeber gesloten. Eigenaar Luc Verlinde stelde het pand te koop. Dankzij de drie ondernemers kan De Sloeber binnenkort weer aan een nieuw hoofdstuk beginnen.

“Zodra we kunnen, beginnen we aan de renovatie van het volledige pand, dat zo’n 660 vierkante meter groot is. Het café zelf zal weer een bruine kroeg worden. Achter het café is er nog een zaal die we eveneens grondig zullen renoveren. Die zaal, met toch een capaciteit van een 100-tal zitplaatsen, zal men kunnen afhuren voor communiefeesten, familiefeesten, activiteiten van verenigingen, enzovoort. Aanpalend aan de zaal is er ook een afgesloten tuin, ideaal om de kinderen te laten spelen.”

De drie ondernemers gaan ondertussen ook op zoek naar een geschikte kroegbaas. “Het is nu nog moeilijk om te zeggen wanneer De Sloeber zal kunnen openen. Wij hopen dat dit ongeveer halfweg volgend jaar is, maar het kan ook vroeger of later zijn. Wij kijken er, net als veel Koolskampenaren en Ardooienaren, al naar uit om in hartje Koolskamp weer een pintje te kunnen drinken of een terrasje doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier