Kinderboerderij Den Ast pakt uit met eigen Astemanbier: “Niet te zwaar, ideaal om hier te verkopen”

Reinhilde Vanderper en Steve Vanbruwaene pronken met hun eigen biertje. © Foto Kurt
Jenka Watteny
Jenka Watteny Medewerker

Kinderboerderij Den Ast lanceert met de start van het seizoen 2024 een nieuw eigen hoevebier ‘Asteman’ in Lichtervelde. In de aanwezigheid van astemannen Raphael en Frans werd het pittig blond biertje voorgesteld.

“Een pittig blondje met een knipoog en eerbetoon naar de seizoensarbeiders van weleer en een link naar onze eigen locatie”, zeggen Reinhilde Vanderper en Steve Van Bruwaene van de kinderboerderij. “De uitbating van een kinderboerderij daagt ons uit om jaarlijks vernieuwend te zijn voor de kinderen en familie. Naast de speelelementen en de aanwezigheid van de vele dieren is ook het onthaal en de eigenheid van belang.

Blond en fris

Het bier werd gebrouwen in D’Oude Maalderij in Izegem. “Het totale proces heeft zo’n zes maanden geduurd”, vertelt Reinhilde. “Ik heb een smaak voorgesteld en de brouwer is daarmee aan de slag gegaan. Het is een blond, fris, met zijn 7 procent niet al te zwaar biertje, ideaal om op een kinderboerderij te verkopen. Ik heb gevraagd om er cichorei in te verwerken, maar de smaak daarvan is te scherp voor een bier. Veel mensen kennen de geschiedenis van de asten niet meer, of weten niet dat hier vroeger een ast was. Het is dan ook een ode aan de astemannen.” Het etiket werd ontworpen door Reinhilde zelf, met op de foto een cichoreiplant en de voormalige ast die volledig werd gerestaureerd.

Twee astemannen

De twee astemannen Raphaël Cornillie (90) en Frans Wyffels (73) vinden het eerbetoon aan de asteman van weleer heel mooi. Beiden werkten vroeger in Frankrijk. “Na de Tweede Wereldoorlog zijn hele troepen van Vlaanderen naar daar getrokken om er te werken. Ikzelf heb 18 jaar in de assen in Kapellebroek gewerkt. Mijn vader Richard heeft op dezelfde plaats 34 jaar gewerkt”, vertelt Raf. “Nu zou niemand nog willen werken in zo’n omstandigheden”, vult Frans aan. “Asten is winterwerk, de mannen lagen te slapen in jutezakken, in een koude zolder. Zeker in de beginjaren na de oorlog. Toen ik er ging werken in de jaren 80, waren er toch al betere voorzieningen.”

Samen met Jerome Bouckaert zijn Raf en Frans nog de enige overblijvende astemannen in Lichtervelde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier