“Heel wat mensen verklaarden me knettergek”: Stephanie Hendryckx baat al zes jaar frituur ‘t Bergske uit in Klerken

Stephanie Hendryckx en dochter Lore Theunynck in de frituur. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Tegenover de kerk in Klerken en bij OC Heuvelhuis vinden we frituur ‘t Bergske. Achter de toonbank staat de altijd vriendelijke Stephanie Hendryckx (37), mama van Lore (15), Charles (13), Leona (10) en Julien (8).

“Ik nam deze frituur over in 2018. Voordien werkte ik 17 jaar in een kapsalon, maar plots werd ik ziek en zweefde zelfs even tussen leven en dood. Na twee weken op intensieve zorgen dan nog een tijd op een gewone kamer besloot ik voor mezelf te gaan werken. Net op dat moment stond deze frituur over te nemen en heb ik de sprong gewaagd! Heel wat mensen verklaarden me knettergek: een frituur beginnen terwijl je vier kleine kinderen hebt! Maar kijk, we doen nog altijd verder. Het sociaal contact in een frituur was ook iets wat me aantrok. Met de mensen bezig zijn en hen goed bedienen deden we trouwens ook in het kapsalon.”

Huiselijke sfeer

Intussen is de frituur gegroeid.” We werken constant aan het vernieuwen en verbeteren van het gebouw, het een gezellige, huiselijke sfeer geven en daarbij verder onze kwaliteitsvolle producten blijven aanbieden. Destijds ben ik alleen gestart, maar nu werk ik al met een 12-tal medewerkers plus mijn ouders die dagelijks komen meehelpen. De medewerkers heb ik zelf opgeleid en we werken samen als één grote familie. Als ik eens naar een familiebijeenkomst moet, neemt het team over, de frituur is heel zelden gesloten”, vertelt Stephanie. “Dankzij mijn partner Diego Van Exem, die dak- en schrijnwerken doet, zijn we stap voor stap de hele frituur aan het renoveren. We blijven investeren en vernieuwen.”

Naast de klassieke frituursnacks biedt frituur ‘t Bergske ook zelfgemaakt lekkers aan. “Onze tartaar is een van de zeer gewaardeerde producten waarvoor de klanten graag terugkomen. Daarnaast zijn er ook de klassiekers zoals vol-au-vent en stoofvlees en de spaghetti die altijd vers zijn en waar klanten heel tevreden over zijn”, weet Stephanie te vertellen.

“Dit jaar ga ik voor het eerst een week met vakantie”

“Als je daarnaast heel erg inzet op orde en netheid, hygiëne hoog in het vaandel draagt en tegen iedereen vriendelijk bent, dan pas weet je een tevreden en vast cliënteel op te bouwen. Wij voorzien trouwens heel wat acties voor onze klanten zoals aan het begin van het schooljaar, Vaderdag en Moederdag, het einde van de examens, als de frituur jarig is,… Dan worden de klanten hier gepamperd en is er altijd wel iets gratis voor de klanten. Ik heb heel bewust gekozen voor de traditionele frituursnacks, maar dan wel kwaliteitsvol en altijd vers en in ruime porties.”

Veel vrije tijd heeft Stephanie niet en al helemaal geen tijd voor een hobby. “Met de frituur en vier kinderen weet ik best wel wat te doen. Dit jaar ga ik voor het eerst een week met vakantie, ik kijk er wel naar uit maar ik kan de frituur moeilijk loslaten. Zelfs op vakantie weet ik dat ik er constant mee zal bezig zijn, hoewel ik weet dat het team het goed zal doen. Ik wil er gewoon altijd zijn voor de klanten. Ik start iedere dag om 9 uur met het poetsen van de toog, het verversen van het vet en het opruimen van tafels en stoelen. Omstreeks 10.30 uur ben ik klaar om het vet op te warmen tegen dat de frituur om 11.30 uur opengaat.

Grote droom

Stephanie heeft nog toekomstdromen voor haar frituur. “ Ik hoop nog heel lang te kunnen doorgaan zoals ik bezig ben en zou graag nog meer zitplaatsen kunnen creëren, al zal dat niet voor meteen zijn. Maar ik hoop vooral dat één van mijn kinderen ooit de frituur zal overnemen, dat is mijn grote droom.”

Frituur ‘t Bergske ligt in de Dorpstraat 29A in Klerken. Contact: 0477 51 64 53 of stefanie.hendrickx69@gmail.com. Te volgen via Facebook. De frituur is open op vrijdag en zaterdag van 11.30 tot 13.30 uur en van 17.30 tot 21.30 uur, op maandag, donderdag en zondag van 11.30 tot 13.30 en van 17.30 tot 21 uur. Gesloten op dinsdag en woensdag. Je kan ook online bestellen via www.frituurtbergske.be.