Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie”

(foto JM)
Redactie KW

Er is weer leven in de voormalige brouwerij Vanden Bussche. Het openingsweekend van zomerbar Bardos zit erop. Zomeren deed het er nog niet, maar aan gezelligheid ontbreekt het alvast niet. En ook de buren zijn tevreden, want er is geen overlast.

Drie maanden lang is de oude brouwerij Vanden Bussche het decor voor een gezellige en klant- en gezinsvriendelijke zomerbar in het hartje van de gemeente. Vorig weekend openden nazaten van de gekende brouwersfamilie Vanden Bussche op de koer Bardos. Dat was ook de naam van het laatste bier dat er werd gebrouwen en gebotteld, in 1976.

De laatste brouwer

Luigi Coco, zijn broer Fausto, Henri Guillierme (een vriend) en Jan Vanden Bussche zijn de trekkers van Bardos. Luigi, Fausto en Jan behoren tot de brouwersfamilie. “Cyriel Vanden Bussche was onze grootvader. Ghislain, die velen zich herinneren als de laatste brouwer, en de onlangs overleden Monique waren onze grootoom en groottante”, zegt Luigi.

De initiatiefnemers zijn fier dat ze aan het gebouw een nieuwe bestemming kunnen geven. Nadat Ghislain Vanden Bussche de brouwerij had stopgezet, was er nog even een bierhandel. Daarna stond de site leeg. Het gebouw is een beschermd dorpszicht. In de brouwerij woonde een tijdje een kunstenaar, en er werden enkele expo’s ingericht. “Maar met Bardos willen we aan de site een nuttige bestemming geven. Het wordt geen oord van fuiven, feesten en luide muziek. Uit respect voor de buurt. De bar is open tot tien uur. We verwelkomen graag mensen die Ardooie toeristisch verkennen of passeren als wielertoerist, gezinnen en genieters van een hopelijk zonnige zomer.”

Een eigen blondje

“We pakken uit met een eigen biertje, een blondje. Jan is hobbybrouwer en hij stelt zijn brouwerstalent als een echte Vanden Bussche ten dienste van onze zomerbar en van de mensen die er komen genieten. Jan heeft 1.500 flesjes gebotteld, met een etiket dat geïnspireerd is op het logo van onze zomerbar. We wijken dus af van de originele bruine Ardos van weleer, maar ons blondje gaat vlot naar binnen.”

“Verder hebben we een variatie aan drankjes, met frisdranken, biertjes, onder meer van de brouwerij Omer Vanden Ghinste, wijnen, prosecco en lekkere cocktails. Voor de kinderen zijn er ijsjes en we hebben een goed gevulde tapasplank in de aanbieding, met kazen en fijne vleeswaren’.

Bruine kroeg

En wat als we een kwakkelzomer krijgen? “We hebben de mouterij ingericht als een bruine kroeg. Daar zijn ruim vijftig zitplaatsen en kan je dus ook bij slecht weer genieten van onze zomerbar.”

(JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier