“Flavas is een uniek en erg toegankelijk biertje”: driesterrenrestaurant Boury en stadsbrouwer Kazematten slaan handen in elkaar

(v.l.n.r.) Julie Depypere (ceo Brouwerij St. Bernardus en Kazematten), Hannes Malfait (sales & exportmanager Europa St. Bernardus en Kazematten), Inge Waeles, Tim Boury, Rudi Ghequire en Ben Boury klinken op de lancering van Flavas. © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Het driesterrenrestaurant Boury heeft de krachten gebundeld met de stadsbrouwerij Kazematten uit Ieper om een eigen bier op de wereld te zetten. Flavas is een blond en kruidig gerstenat en smaakt meteen naar meer. “Wie onze creatie drinkt, moet meteen zin hebben in een tweede glas.”

Boury brengt onder de noemer Boury Bottled al enkele jaren verfijnde dranken op de markt. Gemene deler is dat die stuk voor stuk een kruidige en fruitige toets aan boord hebben.

“We hebben al een mooi assortiment gins in ons aanbod, naast een eigen yuzucello, yakumi, een alcholvrije kombucha, eigen tonic en sinds kort ook een picon. Die hebben we Maurice gedoopt, als eerbetoon aan onze grootvader”, duiden Ben Boury, Inge Waeles en Tim Boury. “Nu voegen we daar een eigen bier aan toe.”

Daarvoor klopte de driesterrenzaak aan bij de Ieperse stadsbrouwerij Kazematten, waar ook Rudi Ghequire actief is. De bekende Roeselarenaar was decennialang actief als meesterbrouwer en directeur bij Brouwerij Rodenbach en concentreert zich sinds zijn pensioen (in april van dit jaar, red.) volop op Kazematten. De brouwerij stampte hij tien jaar geleden, samen met Brouwerij St.Bernardus uit Watou, uit de grond.

Lychees en tropisch fruit

Tim Boury en Rudi staken de koppen bij elkaar en wilden een bier creëren dat Boury volledig belichaamt. “Ik heb me over de receptuur gebogen, Tim waakte over de huisstijl. Zowel ín de fles als op vlak van verpakking. We kennen elkaar al heel lang en er heerst een groot wederzijds respect tussen ons.”

Flavas is een blond en kruidig bier van 5,7 procent van hoge gisting. “We gebruiken uitsluitend Belgische pilsmout en streekeigen aromatische hop. Dankzij de specifieke gist – met smaaksensaties als lychees en tropisch fruit – en afwerking met kruiden zoals citroenverbena, lavas en de Boury Yakumi-likeur is het een echt gastronomisch bier”, duidt Rudi.

“Flavas heeft een uitgesproken kruidig karakter en grijpt zelfs terug naar de vroeg-middeleeuwse oorsprong van bier. Het resultaat is een unieke smaaksensatie” – Rudi Ghequire

“Flavas heeft een uitgesproken kruidig karakter en grijpt zelfs terug naar de vroeg-middeleeuwse oorsprong van bier, waarbij tal van kruiden gebruikt werden om het bier gastronomische en gezondheidseigenschappen te geven. Het resultaat is een bijzonder bier met een unieke smaaksensatie.”

Tim Boury is in de wolken met het resultaat. “Gastronomie en bier combineren, het is een kunst. Flavas heeft frisse en zilte tonen en dat biedt ons heel wat mogelijkheden om het met gerechten te pairen. Denk maar aan pittige salades met gegrilde groenten, zeevruchten en visgerechten. Tegelijk is Flavas erg toegankelijk en een allemansvriend. Wie eentje aan de lippen zet, moet meteen zin hebben in een tweede glas of fles.”

Lokale kennis en ervaring benutten

Dat Boury in zee is gegaan met een West-Vlaams brouwmonument, is een doordachte keuze, stelt Ben Boury. “Als onderdeel van sociaal verantwoord ondernemen ligt onze focus op het optimaal inzetten van lokale kennis en ervaring uit onze regio.”

“Kazematten en St.Bernardus bevinden zich niet alleen in onze eigen geboortestreek, ze delen ook onze visie: het vertalen van kennis en ervaring naar uitzonderlijke producten. En daar is Flavas zonder meer de exponent van. We willen het ook in horecazaken aanbieden. Daarvoor starten we in Roeselare en omgeving en willen zo olievlekgewijs uitbreiden.”

Flavas zal te koop zijn via de webshop en gespecialiseerde bier- en detailhandelaars. Het bier kost 2 euro per flesje of 48 euro voor een bak met 24 stuks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier