Dirk en Brigitte vieren 50ste verjaardag van brasserie Sunbeach: “Een van de oudste zaken in Nieuwpoort met zeezicht”

Brigitte en Dirk vieren de 50ste verjaardag van hun zaak Sunbeach op de Zeedijk in Nieuwpoort. Het koppel is zelf aan zijn 40ste seizoen bezig in diezelfde brasserie. © GUS
Redactie KW

Op 13 juli zal het precies vijftig jaar geleden zijn dat Dirks ouders horecazaak Sunbeach op de Zeedijk in Nieuwpoort hebben geopend. Dirk Van Driessche (64) en Brigitte Beheydt (62) zijn nu aan hun veertigste seizoen bezig in de nog steeds goeddraaiende brasserie. “Het geheim? Klanten zijn verlekkerd op onze mosselbereiding met look en room en de verse garnaalkroketten”, klinkt het. En te bedenken dat Dirk gestudeerd heeft voor… automecanicien.

Sunbeach is met zijn vijftig jaar een van de oudste horecazaken langs de Zeedijk. De flamboyante Dirk staat in de zaal, terwijl Brigitte – een slagersdochter uit Koksijde – achter het fornuis haar kookkunsten bovenhaalt. Ze scoort met haar mosselbereidingen en slibtongetjes, maar ook met een goed stukje vlees van haar broer Dirk. Hij runt nog steeds de familieslagerij in Koksijde. “Door rugproblemen moest mijn vader zijn slagerij in Sint-Amandsberg van de hand doen”, vertelt Dirk. “We verhuisden naar Nieuwpoort waar mijn ouders in de toenmalige The White Residence, die nu verbouwd wordt tot The Grand, hun eerste tearoom uitbaatten. In de zomer van 1974 konden ze verhuizen naar het gelijkvloers van de nieuwe residentie Sunbeach. De pannenkoeken, wafels en 58 soorten bier vielen in de smaak bij de klanten.”

“Het weer, en zeker aan zee, bepaalt of de zaak al dan niet vol zit”

Na tien jaar lieten vader Willy en moeder Georgette, die beiden intussen zijn overleden, de zaak over aan Dirk en Brigitte. Dirk had nochtans automechanica gestudeerd, maar na zijn legerdienst besloot hij alsnog in de familiezaak aan de slag te gaan. “Ik draaide al van jongs af mee. Na schooltijd deed ik mijn werkplunje aan en begon ik pannenkoeken te bakken. In de horeca is hard werken een evidentie. We combineerden de tearoom een tijdlang met Frituur Sun Frit. Er waren toen nog twee discotheken in Nieuwpoort-Bad, dus we deden gouden zaken. Na zeventien jaar vormden we die frituur om tot een industriële keuken en werd Sunbeach een degelijke brasserie met 180 couverts.”

Trouwe equipe

In tegenstelling tot veel andere horecazaken hangt er bij Sunbeach geen bordje ‘personeel gezocht’. “Onze negen vaste werknemers zijn hier al jaren aan de slag. Donald Roels bijvoorbeeld startte in 1985 en is nog steeds in dienst. Die trouwe equipe is een van de sleutels tot ons succes. Respect, correct en verantwoordelijkheid. Daar draait het allemaal om. Zelf zijn we hier altijd als eerste en blijven we tot de laatste. Ik zou eigenlijk al kunnen genieten van mijn pensioen, maar deze zaak is een soort verslaving. In de beginperiode waren we zeven dagen op zeven open. Ik voelde me schuldig op mijn sluitingsdag. Nu sluiten we op donderdag en vrijdag, maar tussen 15 juli en 15 augustus openen we wel op vrijdagavond. Naast hard werken, genieten we van elkaar, reizen naar tropische bestemmingen zoals Bali, Argentinië, Thailand en de Caraïben en van oldtimers.”

Geen groot feest

De coronaperiode heeft het koppel goed verteerd. “Tijdens de eerste sluiting was de rust welgekomen, maar de tweede hakte er wel steviger in. Daarna kenden we echte ‘boerenjaren’, dit seizoen is de vele regen de spelbreker. Het weer, en zeker aan zee, bepaalt of de zaak al dan niet vol zit. We hebben daarmee leren leven. Het is hier een zalig plekje om te ondernemen, maar het stadsbestuur mag ook wel eens iets in Nieuwpoort-Bad organiseren. Vroeger genoten we bijvoorbeeld mee van de heksenfeesten of de wandeling met de Sint-Bernardushonden op het einde van de zomer, dat is vandaag allemaal afgeschaft. We blijven echter gemotiveerd en aan afbouwen denken we nog niet, zo lang onze gezondheid het toelaat. Een groot feest plannen we niet voor de vijftigste verjaardag van onze zaak, maar ons personeel mag zich wel aan een mooie traktatie verwachten (knipoogt).” (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier