Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Au Pingouin maken alle klanten kans op een jaar lang gratis wafels. © Wim Kerkhof
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Feest in de Kerkstraat 33: het ijssalon van de gebroeders De Buck bestaat dit jaar liefst vijfenzeventig jaar en dat vieren ze samen met de klant. Een ‘golden ticket’ betekent een jaar lang gratis wafels smullen.

Op de locatie waar zich nu Au Pingouin bevindt, was ooit een hoeve gevestigd. In 1881 hadden toeristen al klachten over de varkens- en koestallen. “Zo’n bedrijf met dertig koeien, twintig varkens, vijf paarden en ook nog heel wat pluimvee, kon moeilijk langer geduld worden in de drukste straat van de badstad”, glimlachen de broers De Buck. En aldus werd in 1896 de hoeve onteigend en afgebroken.

Marktplaats

“De locatie werd eerst nog een paar jaar als marktplaats gebruikt, waarna het huidige gebouw werd opgericht. Dat deed in die tijd nog dienst als hotel”, klinkt het. In 1949 werd Au Pinggouin geboren. Het was toen een van de zeven ijssalons die Blankenberge rijk was. Een dikke dertig jaar later, in ’82, kochten Xavier De Buck en Rita Smolders het gebouw en de handelszaak. Daarvoor had Xavier al ervaring opgedaan in zijn zaak Glaces Elan, wat verderop in de Kerkstraat 79. Die zaak baatte hij al uit sinds ‘66.

Ambachtelijk ijs

In Au Pingouin startten ze met huisbereid ijs en versgebakken wafels, enkele jaren later kwamen daar ook pannenkoeken bij. In 2004 kwam de middelste zoon Michel (47) in de zaak meewerken na jaren als jobstudent te hebben bijgesprongen. In 2010 kwam ook de jongste zoon Francis (44) aan boord. De broers namen in 2014 het ijssalon over en houden zich sindsdien nog altijd aan de recepturen en traditionele bereidingswijze van hun vader. Het ijs wordt nog altijd van a tot z ter plaatse bereid, de wafels en pannenkoeken worden nog altijd vers gebakken.

Wereldrecord

In 2020 zorgden Francis en Michel voor een leuke stunt toen ze op 28 juni het wereldrecord ‘tallest stack of waffles’ verpulverden. Hun wafeltoren was meteen 5,11 cm hoger dan het vorige record. Ook die vijfenzeventigste verjaardag laten Michel en Francis niet ongemerkt passeren. Elke klant krijgt bij een aankoopschijf van 20 euro een deelnameformulier. Op 1 september wordt door een onschuldige kinderhand een winnaar/winnares geloot. Deze mag dan een jaar lang gratis wafels komen smullen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier