Annick (46) van warmtespecialist Callens wil dit jaar nog 50 mensen aanwerven: “Onze 250 medewerkers zijn voor ons echt alles”

“Er zijn veel gelijkenissen tussen ons bedrijf en hoe Dominique Persoone werkt”, zegt Annick Callens, hier voor de wervende banner met daarop de chocolatier. ©  Hein Demeyer
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Warmtespecialist Callens wil dit jaar liefst vijftig mensen aanwerven. In een streek waar nog amper werklozen zijn, is dat best wel een pittige uitdaging. “Maar het is zeker niet onmogelijk dat we ons doel gaan bereiken”, zegt zaakvoerder Annick Callens (46). “Op vandaag hebben we al 25 nieuwkomers kunnen verwelkomen.”

Wie al eens de E17 neemt, kan ter hoogte van het Waregemse kantoor van Callens sedert kort een reusachtige banner zien met daarop Dominique Persoone naast de slagzin ‘We zoeken de juiste Persoone’. Een leuke woordspeling die de marketeers van het bedrijf bedacht hebben rond de bekende chocolatier. Belangrijker nog, ze leidt ook tot aanwervingen. De actie maakt duidelijk dat het uitstekend gaat met het familiebedrijf waar Annick Callens en Windy Moerman sedert 2008 de lijnen uitzetten. De omzet is sedertdien verdubbeld en het aantal personeelsleden bijna verdrievoudigd. Geen wonder dus dat zaakvoerster Annick ons met de grote glimlach tegemoet treedt.

Waarom zijn jullie uitgekomen bij Dominique Persoone om Callens nog beter in de markt te zetten?

“We wilden een aanwervingscampagne die in het oog springt en terzelfder tijd ook vasthoudt aan het DNA van onze familiale organisatie. Zo kwamen we uit bij Dominique Persoone. Hij runt, samen met zijn vrouw en zijn zoon, ook een familiebedrijf. Ook bij hem staat kwaliteit voorop, en duurzaamheid vindt hij net als wij zeer belangrijk. Hij is ook een teamspeler, een kwaliteit die we in ons bedrijf hoog inschatten. Bovendien is hij een Bekende Vlaming die tot de verbeelding spreekt. Met hem wordt onze boodschap toch makkelijker opgepikt..”

Jullie zijn een warmtespecialist. Wat doen jullie dan precies?

“We zijn een gespecialiseerd bedrijf in thermische toepassingen voor de industrie. Dat wil zeggen dat we slimme en betrouwbare energie leveren voor industriële processen. Misschien kan ik dat wat duidelijker maken met het voorbeeld van een aardappelverwerkend bedrijf dat enorme hoeveelheden frieten bakt in olie. De temperatuur moet daarbij perfect zijn. Daarvoor zorgen wij dan door voor op maat gemaakte engineering te zorgen.”

“Vader is trots, denk ik. Al zal hij dat nooit zeggen”

De zaken gaan goed. Dat kunnen niet alle familiebedrijven van de tweede generatie zeggen.

“We zijn zeer tevreden met hoe het loopt. Er zaten ook moeilijkere periodes tussen, en dan denk ik vooral aan de coronajaren. Toch hebben we samen met ons volledige team voor een mooie groei kunnen zorgen. Onze 250 medewerkers, die zijn alles voor ons. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Dit jaar gaan we normaal gezien naar een omzet van 80 miljoen euro. Dat is een verdubbeling sedert onze overname. Sinds die tijd zijn er ook vestigingen geopend in Luik en Geel, waardoor we onze klanten overal sneller kunnen bedienen. Er is ook een joint venture (gezamenlijke onderneming, red.) ontstaan, met CallensVyncke, en een overname van het Nederlandse Optimum, nu gekend als Optimum by Callens. In totaal hebben we nu 7.500 klanten. Die bevinden zich in hoofdzaak in eigen land, maar we zijn ook in Nederland en Frankrijk actief.”

Je staat samen met je ex-man Windy Moerman aan het roer. Dat klinkt op allerlei manieren ingewikkeld.

“En dat is het niet. Mijn ex-echtgenoot en ik schieten nog altijd goed op en vullen elkaar bovendien perfect aan als zaakvoerders. Mijn huidige man, die in Zwevegem een eigen zaak in tuinbouwmachines runt, heeft daar ook geen problemen mee. Uiteindelijk is dat ook niet nodig, en is dat een kwestie van vertrouwen hebben in elkaar. Windy en ik zijn hier indertijd samen gestart als jong koppel, hebben daarna mijn vader opgevolgd als zaakvoerders, en zijn dat samen gebleven nadat we uit elkaar zijn gegaan.”

Jouw vader Willy Callens heeft dit bedrijf in 1966 opgericht. Wat denkt hij over het parcours dat zijn dochter heeft afgelegd?

“Hij is trots, denk ik, al zal hij dat nooit met zoveel woorden zeggen. Ik merk het vooral aan zijn manier van praten over de nieuwe installaties bij steeds groter wordende projecten. Daarvan is hij erg onder de indruk. In het begin had mijn vader het moeilijk om zijn geesteskind los te laten, maar die tijd is voorbij. De laatste tien jaar kan hij er op een meer ontspannen manier naar kijken.”

Zit de kans erin dat jouw kinderen hier ooit een rol spelen?

“Dat sluit ik zeker niet uit, al is dat op dit ogenblik niet aan de orde. Ze tonen interesse, komen al eens langs bij de voorstelling van nieuwe producten, maar ik verplicht hen tot niets. Ze weten dat we ze daarin vrijlaten. Komen ze naar hier, dan zijn ze zeer welkom.”

Tot slot, waar ga je in Waregem het liefst iets eten?

“Dat is in restaurant Robuust, in de Wortegemseweg. Het gebeurt wel eens dat we daar met zakenrelaties naartoe gaan. Het eten is er altijd lekker en, niet onbelangrijk, we worden er snel en vriendelijk bediend.”