Ensemble Respiro brengt muzikaal sprookje gebaseerd op ‘De drie heelmeesters’ van Grimm

De afwisseling tussen tekst en muziek werd gesmaakt door het publiek © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

In de Gotische zaal in het historisch stadhuis brengt barokorkest Ensemble Respiro om 14.30 uur voor een tweede keer hun bewerking van ‘De drie heelmeesters’. “Neem een bruisend sprookje van de gebroeders Grimm, giet het in de mengbeker van vertelster Hilde Rogge en voeg een scheut nieuwe muziek van Siewald Degraeve toe. Het resultaat? Een magische cocktail die je doet grinniken, blozen, genieten”, zegt voorzitter Katrien Demoen.

Met ‘Er was eens … Ensemble Respiro en de drie wonderdokters’ staat het barokorkest opnieuw in het historisch stadhuis tijdens Sinksen. Gezien het Rode Kruis en – voor het eerst – een fysiek meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de Beatrijszaal worden georganiseerd, verhuisde Ensemble Respiro een verdieping hoger naar de Gotische zaal. “Onze vereniging bestaat al 18 jaar en zolang ik me kan herinneren, hebben we steeds op Sinksen een voorstelling gebracht. Het is altijd een uitdaging om iets te zoeken in thema. Dit jaar kozen we voor een eigen bewerking van een sprookje voor volwassenen”, vertelt Katrien. “Onze originele muziek, aan de hand van componist en dirigent Siewald Degraeve, komt hier ook mooi tot zijn recht. Het echo-effect van de zaal draagt bij tot de grimmige sfeer van het sprookje.”

Het verhaaltje van meneer Omer, Romanietje en afgekapte ledematen viel bij het publiek duidelijk in de smaak. “Hilde Rogge is een fantastische vertelster en afgewerkt met de muziek van Ensemble Respiro creëer je een uniek, grappig, prachtig samenspel van woord en muziek. De interactie met het publiek is heel leuk”, zegt Karin Vanpoucke. Zij en haar partner proberen jaarlijks de voorstelling mee te pikken. “Het is altijd goed als Respiro iets brengt. Het is eens iets anders dan anders en steeds vernieuwend.”